Viktskola

Varför går jag inte ner i vikt

1.  Du har en hälsosam vikt som din kropp trivs med

Kroppen vill många gånger väga mera än vad vi själva vill att den ska väga. Kroppen är klok! Dagens ideal är inte det… Kvinnor ‘behöver’ mera fett på kroppen än män, pga fertilitet och hälsa.
Kroppen tycker det är bra att ha lite extra om det skulle bli tuffa tider, sjukdom eller svält framöver. Så de där sista 3-8 kg kan vara extremt svåra att bli av med. Det som kanske måste till är mindre portioner (om du äter stora) eller större portioner (om du äter små). Träning kan vara en ‘sista’ utväg för att forma kroppen och ge den det utseende du strävar efter. Och det jag många gånger tror, är att du äter för lite fett(?).

20130129-194706.jpg

2. Du äter för många mellanmål?

Småhungrig, sugen, hungrig eller bara van? Det är viktigt att känna igen din kropps signaler och känslor. Vi vill att kroppen ska hinna förbränna fett, men äter man konstant så inväntar kroppen att förbränna (enkel förklaring).
Konstant ätande, även av LCHF godkända saker är många gånger ett hinder i viktminskningen. Dock tror jag kroppen mår bra av rutiner och regelbundenhet. Men att gå och småäta är inget att rekommendera, ge kroppen tid att känna sig hungrig och DÅ ska du äta! Lagomt.

20130225-104532.jpg

 

3. Äter du för lite?

Om du minskar (drastiskt) ditt matintag gör att du minskar i vikt också men det handlar inte om att fortsätta dra ner och dra ner allt eftersom. Mindre in (för lite in) ger mindre energi, och minskad fettförbränning. Det kan fungera att äta mindra vissa måltider och mera andra eller mindre en dag, mera en annan dag. Ibland är det det som behövs för att få igång kroppen och viktminskningen igen. Förändring…

IMG_4744

4. Drabbas du av ovetande ätande?

Att äta medan man lagar mat, smaka lite här och lite där. En korv på barnens aktiviteter, lite nötter då och då, en ostskiva emellanåt, lite snacks framför tv’n, ett ägg på resande fot. Något som ‘bara händer’, handen för in maten i munnen men man vet inte ens om att det sker!

Ha som regel att inte småäta under matlagningen, eller äta upp barnens mat när det inte är tomt på deras tallrikar. Låt kylskåpsdörren vara i fred. Skapa egen ätmedvetenhet, njut när du äter, ät tillsammans med familjen vid måltiderna, ät dig mätt och tillsätt extra fett. Drick vatten mellan måltiderna, men inte överflöd – lagomt.

IMG_5423

5. Kan det vara så att du övertränar?

Träning och motion är bra för hälsan. Varierad träning är toppen, styrketräning, konditionsträning, löpning, promenader. MEN man kan överträna. Träning är stressande för kroppen, det utmanar oss fysiskt och gör att vi blir starkare, snabbare och anstränger muskulaturen. Träning är även avstressande då det sänker stresshormonet kortisol. Kronisk stress gör dock att viktminskningen kan stanna upp, och vilket gör även kroniskt träningsstress – dvs den stress kroppen upplever av för mycket träning.

Chapter One - theory - 5

6. Äter du för mycket av det goda, men ändå LCHF godkänt?

Vad kan det vara? Jo nötter, mörk choklad, bär, eller gosaker med sötningsmedel. Många saker är ju godkända inom LCHF, men fungerar dessa för alla, alla gånger. Och framförallt fungerar dessa ofta om man vill viktminska?
Mycket av ovannämnda saker är väldigt enkla att överäta. Dessutom så innehåller dessa mycket näringsrika ämnen men även en hel del kolhydrater.

Om du inte minskar i vikt så kan det vara värt att avstå från LCHF godsaker ett tag…

IMG_1338

7. Är du stressad? Kanske omedvetet…

Kortisol är vår stresshormon den är där för att skydda kroppen i tuffa situationer. Högt kortisol kan hindra viktminskning, förvärrar insulinresistens och kan vara fettinlagrande. Det finns saker som arbete, barnen, tider, ekonomi osv som stressar oss. Men den gömda stressen, den ‘omedvetna stressen’ det är den vi måste ta hand om! Det är den stressen som vi inte är medvetna om, (ovannämnda vet vi oftast om vi känner oss stressade pga dessa). Brist på aktiv vila är stressande. Aktiv vila är tex att befinna sig ute i naturen, i nuet. På en solig altan med favorit tidningen, en promenad vid strandkanten och bara lyssna på vågorna, känna dofterna och koppla bort allt annat. Denna aktiv vila är viktig för oss för att minska inre stress!

IMG_3573

8. Du unnar dig lite gott då och då?

Det finns många bakrecept och LCHF böcker om bakning. Inställningen många gånger är att man ska inte behöva vara ‘utan’ eller att självklart ska man kunna ‘unna sig’. Men hur fungerar det i praktiken för den som har en känslig kropp?
Sötningsmedel kanske inte påverkar blodsockret men kan absolut skapa ett fortsatt sötsug. Det kan leda till mera mellanmål, mera ‘gosaker’, överätande och snaskande. Vill du minska i vikt, undvika alla bakverk – dessutom brukar det även ingå nötmjöl, nötter och eller mörk choklad i dessa. Fungerar dåligt för den som vill minska i vikt och som är på en platå!
Samma gäller dryck, light läsk, lättöl (öl över huvudtaget), smaksatta frukt-vatten… Håll dig till kranvatten eller naturell bubbelvatten under viktminskningen.

IMG_1222