Vikt, hunger, hormoner & ghrelin

2012-01-08 11:23     1 Kommentar    Kategori: Hälsa & Sjukdom, Viktminskning


Ghrelin är ett hormon som påverkar aptit, hunger och mättnad. Ghrelin pruduceras av celler i magen och stimulerar hungern. Ghrelin har alltså två funktioner, hunger och reglering av ämnesomsättningen.

Innan du äter en måltid ökar nivån av ghrelin och signalerar hjärnan: ‘Jag är hungrig!? För att tillgodose ghrelinökningen så äter man mat, om du äter tillräckligt med mat så minskar ghrelin och du blir mindre hungrig. Hungern kommer mestadels från ett hormon och inte ifrån hur tom eller fullt det är i magen.

Om ghrelinnivån i kroppen var konstant låga hade vi aldrig velat äta mat och inte heller varit hungriga oavsett om magen var helt tom eller ej. Det har visat sig att om man visar bilder på mat för människor med sänkta ghrelinnivåer så påverkar inte det deras hungerkänslor, sug efter något att äta eller något intresse för mat alls.

Överviktiga har låga ghrelinnivåer och smala människor har högre nivåer. Det visar sig att smala personer har sina höga ghrelinnivåer under natten och är då hungriga på morgonen. När de äter frukost så går ghrelinnivån ner och håller sig nere tills nästa måltid. Personer med stor övervikt får sina toppar av ghrelin senare på dagen och får inte samma effekt vid den tiden när de äter mat, de blir inte lika mätta.

När ett samspel mellan två hormoner inte fungerar, ett annat hormon utsöndras för att få ner ghrelinnivåerna efter en måltid, det är det som troligen avgör hunger/mättnad och kroppsvikt. När det blir obalans mellan hormonerna
så kan ätandet styras av annat än vilja.

Insulin, blodsockerkurvor påverkar ghrelinnivån som gör att vi tror att vi är hungriga fast vi har nyss ätit. Tex när man äter kolhydratsrik mat (ris, pasta, godis, juice, osv), och känner hunger igen snabbt därefter, det är resultatet av insulinsvängningar, och motverkar viknedgång. För många med stor övervikt så är oftast hormonerna i obalans, men detta kan rättas till med rätt kost, kost som inte höjer insulin.

Apptiten styrs av hormoner, överviktiga är överviktiga pga fel hormonbalans och smala personer som är stabila i sin vikt har en fungerande normal hormonbalans.

Glöm det många sägar: Att överviktiga har dålig karaktär. För så är det inte!

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

1 Kommentar + Kommentera

  • Tack för bra text om Ghrelin. Misstänker att min 6-åring saknar detta. Hon har aldrig känt hunger i hela sitt liv. Har varit hos läkare som tagit blodprov och uteslutit en massa olika sjukdomar men förekomst/avsaknad av Ghrelin har inte kontrollerats. Har du hört talats som någon som saknar detta hormon?

    Vad säger du om denna text om Ghrelin? Jag tror inte ett dugg på det som står http://www.doctorsnatural.se/TEMANUMMER/2009-06-18-fet-mat-hunger.htm

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »