Mera grönsaker i ketos än på ‘bara’ LCHF

2012-08-03 15:13     40 Kommentarer    Kategori: Fett, Ketoner, Viktminskning

Det här upplever jag som väldigt spännande. Dagens ketonmätning visade 2,9 i blodketoner.

Sådant som jag tidigare trodde man skulle vara mera försiktig med inom LCHF inser jag nu var fel.
Många pratar om att nolla – vet ni vad det innebär? Att ‘nolla’ kolhydratintaget, alltså utesluta grönsaker, grädde, bär, nötter, såser.

Det har jag testat, ett antal gånger – utan resultat på något vis, förutom att det är hemskt trist och tallriken ser ledsen ut, inga grönsaker inga såser, ingen färg.

Jag börjar inse att vin är en bov, men säger inte att man ska utesluta vin! MEN vill du minska i vikt så kanske det är en sak att offra under tiden, samma med bär, nötter och choklad. Men är det så svårt att förstå egentligen. Jag resonerar så här att så länge jag är mätt, nöjd och inte har något sötsug så kan jag gå med på det mesta.

Jag äter mera grönsaker nu än någonsin, jag har bra ketonnivåer och jag har minskat 4kg! Har inte minskat i vikt på 2 år, minst! Bara gått upp lite då och då.


Middag igår bestod av färskfisk, (det var faktist 220g), gräddstuvadekantareller och sparris. Jättegott!

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

40 Kommentarer + Kommentera

 • Hej ! Du är så himla bra. Jag är jättetacksam att du skriver om ketoner, det är mycket intressant. Jag har också klickat efter en mätare. Så fortsätt vi är många som gillar det du gör.

  • Tack kristina! Härligt att höra! 🙂
   Lycka till med mätaren du oxå!

 • Hej,
  Håller med om att vin är en bov om man skall gå ner i vikt, eller egentligen all alkohol. Nu när semestertiderna snart är slut skall det bli ordning på detta 🙂
  / Joakim

  • Alkoholen stoppar upp förbränningen tyvärr… Höjer inte blodsocker men stoppar fettförbränning! Ja, nya friska tag efter semestern! 🙂

 • Återigen tack för svar! Jag tycker också att det är synd att det ska pekas finger från andra i din bransch, alla måste ju få göra som de vill. Anna skriver om bra saker och pekar på saker som är viktiga inom LCHF och likadant gör ju du! Inget sätt borde ju bli mer fel än något annat. Jag menar alla måste ju få skriva om det som de kan och tror på! Jag tycker det är intressant att följa både dina inlägg här i bloggen samt Annas. Det jag tycker är synd är pajkastningen och att det ska bli så negativt så fort något ska diskuteras!

  Jag förstår om du vill gå ner även om det inte är många kilon. Jag har själv varit smal! Man vet ju bäst själv när man är nöjd sin kropp! Jag ville inte låta negativ utan det var mest bara en tanke som jag fick! Hoppas du inte tog illa upp! Förresten kan jag garantera dig att MIN garderob är större, haha! Jag har allt från storlek 34 till 52, dä du! 😉

  Kram C

 • Eller så kan det ju vara så att din kropp var nöjd med den vikten…som du stått still på i 2 år (som enligt dig är lite övervikt) Och det du gör nu är kanske att chocka kroppen för att tappa några kilon. Det var bara en tanke som slog mig!

  Vad gör det om du har 5-7kg övervikt? Du mår ju bra, har en hälsosam vikt, tränar på hög nivå, är pigg både i knopp och kropp. Jag menar inget illa, jag undrar bara varför det är så viktigt att gå ner några få ynka kilon? Att du vill mäta ketoner på kul och för att det är intressant kan jag förstå, men om du mår så bra varför är det så viktigt att gå ner? Jag är bara nyfiken!

 • Den ena kostrådgivaren säger si och den andra säger så…..
  http://www.annahallen.se/pang
  JAG har iaf varit inne på apoteket och beställt stickor idag, mätaren klickade jag hem igår. Jag behöver lära mig hur jag kan äta för att gå ner då min fibromyalgi sätter stopp för merparten av min träning. Jag vet att kroppen släpper kg om jag drar ner kolhydraterna men vilka? Ska bli spännande detta! Jag vet ju också att jag kommer strikta till mig då stickorna var så dyra 😉
  Kramen!

 • Jenny:

  Jo men sååå ofta söker jag inte på LCHF och fakir så det är nog inte så illa skulle jag gissa :).

  Nej men ärligt talat diskussionen borde ju snarare handla om sunda ideal och varför man äter LCHF eller någon annan lågkolhydratkost. 12g kolhydrater per måltid kanske är vettigt för någon som är kraftigt överviktig (och då alltså antagligen insulinresistent) eller diabetiker det håller jag klart med om. Betyder det då att alla ska äta max 12g kolhydrater per måltid för att må bra? Det tror inte jag.

 • Så gøy og spennende! Skriv mer om dette!

  • Ja, visst är det! 🙂 Kommer massor dagligen… 😉

 • EB skrev något kul…: “Att nolla är däremot en av de dummaste påhitten jag hört talas om. Svält är alltid svält oavsett om man kallar det LCHF, Itrim eller Viktväktarna.”

  Skojar du eller är du på riktigt? Jag har i princip nollat (under 4g kolhydrater i snitt de senaste (snart) tre åren). Jag har inte gått hungrig en enda dag och mår bättre än någonsin. Bara för att man (nästan) nollar betyder inte det att man svälter. Jag äter dessutom i princip bara en gång om dagen. Det är väl också riktigt dumt i din värld antar jag. För min del har jag tappat 90kg på att vara mätt och belåten utan kolhydrater…

  /Tommy

  • Hej Tommy, jag tror inte han kopplade nollning och svält ihop, utan listade olika saker han var emot.
   Ja nollning funkade väldigt bra för dig! 🙂

  • Tommy:

   Nästan alla tillfällen där jag läst om “fakir” eller “ufo” som nollningen brukar kallas så är det rena svältdieterna med under 1000kcal om dagen. Jag är inte för att räkna kalorier och äter själv low-carb men en diet på under 1000 kalorier om dagen är svältkost oavsett hur man ser på det.

   Vin kan innehålla olika mängder socker beroende på typ och kan precis som mjölkprodukter vara en bov om man vill gå ner i vikt. Jag måste säga att jag tycker qatt resonemanger att tillåta generösa mängder vin samtidigt som man undviker relativt kolhydratfattiga livsmedel är konstigt.

   Lite nyfiken på om du tränar något speciellt Tommy på den lilla mängd kolhydrater du äter?

   • EB – då har du läst på konstiga ställen/sätt. Ufo och fakir är normalt helt obegränsade i mängd. Snarare fakir det som du anses kunna äta *mest* mat och gå ner på.

    Men visst, varit en massa folk som missförstått helt vad fakir är/ska vara. En del har även blandat ihop det med Atkins “fettfasta” vilket inte är tänkt att utföras mer än några dagar om inget annat fungerar. Den ligger däromkring och med ett minimalt protein intag.

    Vin innehåller normalt väldigt, väldigt lite socker om du inte väljer ett sött dessertvin, de torra sorterna snarare under 1 gram/100gram/1dl. Däremot innehåller det energi man inte behöver och kroppen måste förbränna först.

    Du får nog läsa på lite mer och på fler ställen. UFO och fakir har ingen energibegränsning, är det någon som gör det också eller fattat det fel ligger det hos den personen, inte i begreppet/dieten.

    (däremot är det absolut inget som är en vettig idé för alla, tvärt om. Men att det skulle vara svält är helt felaktigt, snarare brukar ett sådant upplägg innehålla mer energi än “standard-upplägg”)

    • Jenny:

     Jag vet mycket väl vad fakir är tänkt att vara. På min dator så har jag något som kallas Google och om jag skriver in ord där som “lchf fakir” och liknande och klickar runt lite så kan jag se att det som kallas fakir inte alls används på det sättet som du beskriver utan just som hårdbantning, deff och annat som vi nog alla kan vara överens om knappast är speciellt hälsosamt oavsett vad vi döper det till eller vad det är tänkt att vara. Det kanske bara är på min dator det ser ut så men jag är rätt säker på att Google fungerar även hos dig om du ger det en chans.

     Jag äter själv low-carb och vet hur fantastiskt det fungerar för ens hälsa så det handlar inte alls om det men när saker som “ät tills du är mätt” byts ut mot “du får inte äta mer än 12g kolhydrater per måltid för då är det inte LCHF” då är det något som är allvarligt fel tycker jag. En del mår bra på 4g kolhydrater om dagens som Tommy här nedan och en del (mig inkluderat) vill snarare ligga på 50-100g om dagen. Det är individuellt helt enkelt.

     • EB – du vet att google numera viktar dina resultat på sökningar efter vad du normalt tittar på va? Så har du läst just på sådana sidor som kopplar de två kommer du också att få sådana resultat.

      12 gram kolhydrater per måltid låter väldigt rimligt och vettigt – är du insulinresistent eller rent av diabetiker är det viktigt det inte blir för mycket kolhydrater per måltid mer än totalt per dag. Äter du 3 måltider per dag ligger du även där totalt nära det LCHF-magasinet angav som övre gräns för att få vara “lchf”, inte helt men i närheten och att det över ska räknas som “kolhydratreducerat”

      Huruvida man kan “ät tills du är mätt” beror ju helt på vad man äter eller hur? Det kan bli nästan hur mycket kolhydrater som helst beroende på vad du väljer – oerhört dåligt råd faktiskt om man inte kombinerar det med ett ganska snävt utbud av kolhydratsinnehållande råvaror. Men oavsett det var ju inte det handlade om, vet inte varför du tog upp det över huvud taget – jag svarade på att du hade fel som påstod att fakir skulle vara kopplat till svält.

      Du kan helt enkelt inte klanka på fakir och kalla det svält bara för att en del kombinerar det båda. Precis som du inte kan klaga på “vegetarianers bidragande till den dåliga kyckling uppfödningen då de äter kyckling”. Kyckling kommer aldrig vara vegetariskt bara för att det finns en hel del människor som hävdar de är vegetarianer och samtidigt äter kyckling. Kyckling är inte vegetariskt precis som fakir inte är svält. Hävdar någon att det är så har de helt enkelt fel, svårare än så är det inte.

  • Tommy – Men hade du inte också gått upp några kilo den senaste tiden? På samma kost som du gått ner på?

   • @ Subcalva:
    Jag har svårt att se var du vill komma med din fråga? Men, jo, jag har det senaste året (nästan) pendlat mellan 83,5kg och nu 88-89kg. Hela tiden på i princip samma mat som tog mig från 174,4 till 83,5.

    Det är ju just det som mätningarna nu till viss del kanske (jag säger kanske) kan “hjälpa” mig med. Inte för att jag egentligen vill/behöver/borde gå ner för mycket så är det ändå kul att experimentera.

    /Tommy

    • Tommy, bara ett konstaterande att både du och Monique har ätit väldigt strikt och lyckats nå era mål så har ni trots det fått kämpa med några kilo som smugit sig på. LCHF framställs så många gånger som plättlätt och om man inte lyckas så beror det på at man gjort fel. Jag tycker det är strongt gjort att ni är ärliga och säger som det är.

     • Det är ju så att bara för att man gått ner sina kilon så är man aldrig färdig, det blir man inte, eftersom kampen är konstant. Iaf för mig är det så. Jag måste alltid ha koll på vad jag äter. Och när det blir bär lite oftare, vin rätt ofta, mera nötter osv sånt som är ‘ok’ inom LCHF så ger det resultat (åt fel håll) …

      Men man måste ju vara ärlig med sina läsare! 🙂

   • @Subcalva:Om Thommy har gått upp 2-3 kilo så har han ändå gått ner 87 kg…so what’s the problem?!

 • Hej
  Jätte spännande med ketonmätningen tycker jag! Jag är strikt lchf:are sen över 6 år och inte gått ner speciellt i vikt . Från början gick jag ner en del kilo men sen har jag lagt på mig utan att förstå varför. Tre månade åt jag bara fläsk och smör och gick upp i vikt!! Dessutom har jag hundar så jag går ca en mil om dagen och tränar styrketräning ett par tre gånger i veckan.
  Nu är jag i klimakteriet så det kan vara en del av problematiken men inte allt.
  Jag har bara mätt i urin och det är väl inte tillförlitligt, men vad jag har upptäckt är om jag äter mycket smör, grädde ost osv är stickorna allt från väldigt ljusa till mellan och ibland mörka. Men äter jag ca 50 gram protein per dag utan fett och grädde men lite majjo och grönsaker så är stickan mörkt färgad hela tiden och det smakar väldigt illa i munnen. Kläderna sitter lite lösare så jag är nog på rätt väg. När jag har ökat i vikt har jag bombarderat med ännu mer fett och helt uteslutit grönsaker och inte förstått ett dugg när byxorna blir trängre och trängre! Jag förstår dig att du mår dåligt när kläderna börjar att sitta åt och kanske bli för små. Det känns från topp till tå när något är i obalans.
  Tack för en bra och inspirerande blogg!

  • Intressant! Verkar vara så otroligt individuellt! Heja på vidare, låter som du har den lösning som passar dig. 🙂

 • Härliga redultat, grattis! Vad heter ketonstickorna du använder ?

  • Free style precision… Måste ha en mätare först dock! 🙂 Går att beställa på abbott.se 🙂
   Tack!

 • Hei. Har vært jevnlig innom bloggen din og synes den er frisk og positiv å lese. Jeg har imidlertid lagt merke til at det er relativt lite grønnsaker i dine matretter. Hjemme hos oss bruker vi masse grønnsaker. Jeg er derfor glad for dine funn i dag. Forøvrig er jeg skeptisk til ketonmålinger og anser det som unødvendig og spesielt, men du om det. Min personlige erfaring er at vin kan være en vektreduksjonsstopper og kan ikke nytes hver dag, i tillegg er det noe med mengde meieriprodukt. Heia Zumba:)

  • Tack thilde! 🙂
   Tror oxå vinet stoppar upp, mejerier oxå i stora mängder… 🙂
   Heja Zumba ja!

 • Tycker att ditt inlägg är bra även om mycket är självklarheter i min värld. Klart man ska äta mycket grönsaker. Klart att vin är rena kolhydrater (hallå eller det är ju gjort på vindruvor) :).

  Jag måste nog säga att jag håller med Anna Hallén väldigt mycket i det hon skriver fast jag tycker det är roligt att du testar i vetenskapens namn.

  Att nolla är däremot en av de dummaste påhitten jag hört talas om. Svält är alltid svält oavsett om man kallar det LCHF, Itrim eller Viktväktarna.

  • Dock påverkar inte vinet blodsockret något nämnvärt! Så bara kolhydrater är det inte, men det stoppar upp förbränningen. Levern förbränner alkohol först, resten får vänta!

   Bra att du tycker det är intressant… Vad är det du håller med Anna om? Vore kul att höra…

  • Dock påverkar inte vinet blodsockret något nämnvärt! Så bara kolhydrater är det inte, men det stoppar upp förbränningen. Levern förbränner alkohol först, resten får vänta!

   Bra att du tycker det är intressant… Vad är det du håller med Anna om? Vore kul att höra…

  • @EB: Anser ditt inlägg helt sakna relevans. Vin innehåller i princip 0 kolhydrater men innehåller mycket kalorier. Sen har ju Thommy poängterat med anser du att LCHF skulle vara en svältkost så skall du gå tillbaka till skolbänken och lära dig vad LCHF är för något.

 • Visst är det kul att upptäcka att “sanningar” inte längre är lika sanna åt det positiva hållet? Du och jag Monique upptäcker samma saker utan att prata med varandra. Jag har tex testat morötter utan problem och har inte köpt det sen vi flyttade hit för 5 år sen.

  • Ja verkligen! 🙂 Men så intressant om morötter, minns att Annika D pratade om det på förra årets kryssning!

 • Hej!

  Även jag har inspirerats av dig till att beställa en ketonmätare, så nu är det gjort. Har sökt på apotekets hemsida efter ketonstickor, men får inga träffar. Finns de i butik eller måste man gå in på apoteket och be att de beställer hem? Heter de ketonstickor? Eller finns det flera olika märken? Vilket passar i så fall till mätaren?

  Tack för en bra blogg!

  Mvh
  Nina Ström

  • Så spännande! Du får artikelnr med i lådan sedan, apoteket har! 🙂

 • Hej!
  Angående grönsaker och gram kolisar per dag, har du koll på detta då, eller äter du så mycket grönsaker du känner och har lust med?? Antar att det bara gäller ovangjord grönsaker eller har du provat exempelvis morot och palsternacka och liknande? Tycker det är svårt att inte äta rotsaker själv, tröttnar fort på broccoli och blomkål etc. Åh andra sidan tar jag ett glas vin ibland och lite choklad, så en och annan morot kanske inte är så farligt om man tänker sunt och logiskt???

  • Jag mäter och väger ingenting, har inte gjort och har inte tänkt börja med det. Går efter känsla… Men jag har ätit väldigt lite grönsaker förut så nu är det mera, men inga stora mängder, lagom!

   Sunt o logiskt låter ju bra 😉

 • Men visst är det spännande att se dina mätningar! Följer resultaten med stort intresse!

 • Du måste prova en dag med ett glas vin för att se om det verkligen är så illa! Har svårt att tro det. Titta på W Banting han drack både vin och whiskey och han rasade i vikt! Samma gäller italienskor och fransmän de blir aldrig ombedda att utesluta vinet tvärt om!

  • Det kan tänkas vara individuellt? Jag ska absolut testa vin, det är mitt stora mål med denna ketosmätning, iaf en av!

   Men jag tror tyvärr att vinet tar dig ur ketos! Det har Sten Sture Skaldeman iaf kommit fram till nu när han mäter!

   Men jag ska testa!

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »