LCHF, resistent stärkelse (bönor, potatismjöl) vikt osv…
Nu har jag kommit igång… livet med resistent stärkelse! Efter ett par år av att fundera kring detta så fick jag (äntligen) tummen ur (tack vare boken “Låt bönor förändra ditt liv”)! Jag känner mig peppad och motiverad.
Vad är då resistent stärkelse?
Resistent stärkelse bryts inte ner till druvsocker, det bryts inte ner över huvudtaget. Det blir, istället, bakterier i tjocktarmen som förändrar den resistenta stärkelsen till korta fettkedjor (det är knappt jag förstå själv) dessa tas upp av kroppen.
Det är inte som kolhydrater utan det blir istället ‘mat’ för tarmbakterier – med andra ord så funkar det inom LCHF, och tarmföda som det därra lilla extra plusset! Det visar sig påverka hormonnivån i kroppen vilket då har en positiv effekt på blodsockerreglering och insulinkänlsighet.
Fördelar med resistent stärkelse:
- Bättre blodsockernivåer
- Inaulinkänalifhwrwn ökar
- Minskad fasteblodsocker (alltså på morgonen)
- Förebygger läckande tarm
- Ökar mättnadskänsla
- Sköljar ur dåliga tarmbakerier (kolerabakterie)
- Enklare med viktminskning
- Ökar kroppens upptag av magnesium
Läsvärt om resistent stärkelse:
- Mark Sisson (Marks Daily Apple)
- Kris Gunnars (Authority Nutrition) [en islänning och heter i verkligheten Kristján Már Gunnarsson]:
- lchf.se
- Wikipedia om resistent stärkelse (engelska)
- Martina Johansson – LCHF och resistent stärkelse
- Kostdoktorn – Är potatismjöl LCHF
Cornflakes skulle jag aldrig ens fundera över att testa!! Men potatismjöl rört ner i kallt vatten eller böner är mer det jag kan tänka mig!
Potatismjöl som resisten stärkelse
1 msk potatismjöl
0,5 dl KALLT vatten
Blanda och sup! Före varje måltid!
Bönor som resisten stärkelse
Kidneybönor är bäst men även kikärter och andra bönor fungerar – kokta, kalla. (Undvik vita bönor i tomatsås).
Gör olika bönsallader (bönor, olivolja, vinäger, rödlök, soltorkadetomater) och ät någon matsked före måltid och ett par matskedar till varje måltid.
Föränklad
Du kan se resistent stärkelse som en form av nyttiga fibrere. Blodsockret höjs inte utan omvandlas till fett i tjocktarmen. tarmbakterier och cellern på insidan får gödning.
Det visar ge positiva effekter på hormoner från tarmen och för många blir blodsockernivåner mera jämna (förbättrade). Troligen (hos många) ökar mättnadskänsland vilket är en positiv effekt för viktnedgång.
Ska du vara med och testa?
Gå gärna in på facebooksidan: Skönaböna
Jag har läst någonstans att man ska ta det minst en timma innan mat, om maten är varm. Just för att potatismjölet inte får värmas upp. Ett litet tillägg bara.
I övrigt älskar jag (och min dotter) din barnmatsbok. Fiskburgarna och matmuffins är återkommande ännu när hon är tre år. Har även LCHF för hela familjen. Toppenbra! Ska se om dottern gillar kidneybönor. Tror det och då ska hon börja få det en gång i veckan. Perfekt som mellanmål kanske 🙂 .
Är det någon som vet om man måste fortsätta äta probiotika för alltid, tillsammans med RS? Har påbörjat en burk probiotika som räcker en månad. Den kommer att tillföra typ 50 miljarder goda bakterier. Om jag samtidigt äter resistent stärkelse = matar de goda bakterierna, så borde de väl “klara sig själva” efter nån månad? Nån som vet?
Du borde korrekturläsa texten
Hej, ja det har du rätt i… fast det mesta kan va fel som är pga att jag är engelsktalande från början vilket kan förklara vissa fel. Hoppas läsarna har överseende så klart ❤
Jag har också hakat på trenden och käkar bönor sedan i måndags 🙂 Ha köpt ekologiska bönor på tetra och testat några olika varianter. Riktigt gott faktiskt och den mjöliga strukturen som jag tidigare haft svårt för stör mig nu inte.
Ett annat bra sätt att äta kikärtor på är ju att göra hummus 🙂
Trevlig sommar!