LCHF chokladmousse, är det LCHF?
Jag börjar mer och mer bortse ifrån att kalla efterrätter och bakverk för ‘LCHF’ – för är det det egentligen?
Jag menar inte att man måste hela tiden avstå för att det inte ‘passar in’, men är det LOW carb…?
Jag gör en chokladmousse ibland (utvalda tillfällen, tex gäster) som är helt godkänt inom LCHF då jag använder mig av mörk choklad – men i choklad, även den mörka så är det ju mängder med kolhydrater!
Vad tycker du? Är detta LCHF mat?
I början var desserter ett måste för mig som är socker-råtta men ju mer jag kommer in i kosten och förstår den ju mindre lust har jag till LCHF-sötsaker.
Tror det är viktigt att förstå kosten och varför LCHF är bra. Det fick jag lära mig i massor på kursen till Lic Kostrådgivare som mf Hälsoutbildningar hade.
Håller med dig! 🙂
Jag är själv en riktig gotteråtta och för mig är lchf ett sätt att komma ifrån de söta smakerna. I många recept numera används tex sukrin eller stevia som sötning bara för att dessa inte påverkar blodsockret. För mig är det helt galet. Att äta en kaka som smakar socker, även om det inte är det, ger världens mersmak för mig.
Funkar inte för mig heller, men för en frisk, normalviktig person så är det ett bra alternativ säkert!
Klart det finns lchf dessert. Precis som namnet. En dessert med lite kolhydrater. Alltså för att vara dessert. För mig handlar inte lchf att avstå från saker jag gillar utan istället välja bättre alternativ. Men man är ju olika. För mig fungerar det och gör att jag inte saknar något och kommer kunna leva min livsstil livet ut. Må bra och äta gott! Då är jag nöjd! Och med familj känns det extra viktigt att föra (igentligen oviktiga) traditioner vidare. Tårta på födelsedag, semlor på fettisdag, godis på helgen, pannkakor och sylt mm. Allt det finns ju kvar om man gör eget utan tillsatt socker eller gluten.
Jättebra svar Anna! 🙂
Jag har aldrig förstått vitsen med efterrätter, om man nu inte kallar en kopp kaffe för efterrätt. Jag tycker om att äta mig mätt på huvudrätten utan att behöva lämna plats för efterrätt. Om jag någon gång “måste” fixa efterrätt (nyår), då blir det gärna chokladmousse, eftersom det är så enkelt att göra och kan smaksättas lite olika. LCHF? Njaaa…..
Många har ju ‘behov’ av efterrätter, och kanske tom lite för ofta för vad som är bra egentligen. Det är ju bra att ha ‘bättre’ alternativ iaf när man väl vill ha en efterrätt. Jag gör efterrätt om jag har gäster annars aldrig! 🙂
Jag håller med K – det är en LCHF-dessert. 🙂
För min del handlar LCHF om att inte slaviskt räkna kolhydrater utan om att hitta en balans där maten jag äter innehåller relativt få gram kolhydrater (så att mitt blodsocker inte skenar iväg och ger mig sötsug och eftermiddagshuvudvärk) och relativt mycket fett (så att jag kan hålla mig mätt och nöjd länge). Sen hur få gram kh och hur många gram fett det innebär, det är min egen sak att avgöra. Orsaken till att jag blev tjock är bland annat att jag inte kan sluta när jag väl börjar äta sött. Om jag nu kan äta EN portion LCHF-efterrätt utan att känna att kroppen skriker efter mer – då är det fantastiskt och då har jag uppmått ett av mina mål med kosten. Det är skönt att kunna äta en efterrätt och vara nöjd och belåten efteråt i stället för rastlös och mer sötsugen; jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva det.
Tack för din kommentar, bra skrivet! 🙂
Det handlar ju om mängder oxå.. I en chokladmouse så blandas den mörka chokladen med grädde som gör den mer mild och lättäten + att den kanske serveras med tex hallon. Totalt kanske runt 14-15 g k, vilket är helt ok, i bland, men inte om man vill äta jättelite k. Äter man däremot enbart riktigt mörk choklad, tex som en liten kaka, så är det svårt att få i sig några mängder och man kan lätt hålla sig under 5-6 g k.
Hm… Smaken blir verkligen chokladig, len och god. Men en portion tror jag blir mera än 5-6h kolhydrater, och säkert då värt det vid det tillfället.
Jag tycker det beror på varför man äter lchf. Är det pga sockerberoende eller viktminskning får man hålla igen på efterrätterna.
Är det däremot för att allmänt behålla hälsan, och slippa blodsockersvängningar så kan man ju äta lchf efterrätter. Annars skulle det inte gå att hålla livet ut tror jag.
Visst är det så! Individuellt, eller hur! Många klarar av liberal LCHF kost!
Jag gör som du det är väldigt sällan som jag använder efterrätter eller bakverk, och med sällan menar jag några gånger per år inte någon gång i veckan 😉 .
Rätt tänkt tycker jag. Men det är ju väldigt individuellt… hur tålig man är!
Nej, det är kanske inte LCHF-mat, men det ÄR LCHF-dessert 🙂
Iaf HF, low carb – kanske… eller mera ‘lower carb’ 😉