Ketoner, vikt, träning – hitta rätt nivå!

2012-08-12 14:34     14 Kommentarer    Kategori: Ketoner, Kosttillskott, Träningskost, Viktminskning

Med risk för att vara lite tjatig om ämnet, men jag funderar och läser en hel del omkring ketoner. Optimalt läge är mellan 1,5mmol/l och 3 mmol/l… Jag har nu flera gånger hamnat utanför, alltså ovanför 3 i mina mätningar.

Tack för lästips från er läsare! Underbart när vi delar med varandra och hjälper till.

Det jag har läst är att om man vill minska i vikt så skulle det vara helt ok att ligga över 3mmol/l. Det som händer att man blir inte hungrig, ju högre ketos desto mindre hungrig = äter mindre mat. Men jag tror inte det är hållbart i längden! Så igen så tror jag att man (jag) ska försöka hamna på den optimala nivån 1,5-3! Även om jag vill minska i vikt så vill jag inte vänja kroppen att inte äta, för hur blir det sedan när jag ska äta flera gånger om dagen? Eller hur! Men man går ner i vikt.

OM man inte vill minska i vikt, utan ha koll på sina ketoner för träningens skull eller för att optimera prestation, så ska man ligga i den optimala keto zone. Där har man mest energi!

I boken till Phinney/Volek står det att ketoanpassad diet är proteinbesparande och via försök har sett att individer på ketodiet har mer av aminosyror BCAA, ffa Laucin i blodet. Därför behöver man inte insulin och så högt proteinintag när man är i ketos men ändå orkar träna mera.

För att kroppen ska ta av proteinet så ska man ligga på ungefär svältnivå.

Höga ketonnivåer kan vara pga svält och högt fettintag. Det verkar som att nivån 1,5-3mmol/l är den nivå som ger rätt energibalans. Så för träning så är det absolut optimalt att ligga där.

(Tack Susanne L. för extra info från boken)

Här kan du läse vad MD Emily Deans skriver:

Your brain on ketones

Hon pratar även en hel del om MCT olja. Emily Deans säger att ketos händer när man begränsar kolhydrater och proteiner, använder MCT olja eller ‘fasting’ (periodisk fasta). Många tror att det är optimalt att vara ‘ketoadapted’ (ketosanpassad), andra säger att man kan slappna av mera, äta lågkolhydratskost med lite periodiskfasta för att ge oss perioder av att vara i ketos. (Vidare säger hon att det är inte att rekommendera periodiskfasta till någon som har ätstörningar). Kotos för kroppen är fettförbränning! För hjärnan innebär ketos mindre risk för ‘seizure’ slag och en bättre miljö för neuronala återhämtning.

Jag lär mig mer och mer om ketoner och att vara i ketos, och jag tycker detta är otroligt spännande och intressant.

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

14 Kommentarer + Kommentera

  • Jag tycker att detta är oerhört spännande. Följer med i allt du skriver.

  • Jätteintressant det här med att mäta blodketoner, har använt ketodiabur urinstickor tidigare men trots strickt kost med allt vad det innebär med mer fet och mindre mjök, grädde etc så får jag inget utslag alls.. har alltid kunnat läsa av via dessa stickor förut.
    Beställde en Frestyle precision och vände mig till apoteket för att köpa dessa beta-ketosteststickor som ej följde med men fick inte köpa dem för de såldes enbart på recept?! Hur får ni som mäter era blodketoner tag i stickorna?
    // Thess

  • Hej, jag blev nu lite orolig nàr jag làste Sophias informativa kommentar om hòg ketos. Jag citerar:
    “Jag läste ett inlägg på Annika Dahlqvist blogg där hon hade översatt en text skriven av veterinären Peter Dobromylsky ang. just ketos och där står det att röda blodkroppar inte kan använda ketonkroppar som energi utan förbränner bara glukos. Det fick mig att fundera kring om det kan finnas samband mellan ketosanpassad förbränning (med extra höga ketonvärden) och blodbrist där symptomen ofta stämmer väldigt bra överens?”
    Jag ligger sjàlv vàldigt hògt just nu, och tànkte att det inte bòr vara nàgon fara eftersom jag i òvrigt àr frisk (samt har semester och dàrmed kan exprimenentera lite), men nu blev jag orolig: Vad innebàr det egentligen att “ròda blodkroppar inte kan anvànda ketokroppar fòr energi utan bara fòrbrànner glukos”? Och vad kan s.k. “blodbrist” fà fòr konsekvenser om detta nu kan uppkomma av hòga ketonivàer?
    Det làter vàldigt oroande!! Nàgon som vet? Monique?
    Samtidigt verkar det konstigt att en ketogen diet rekommenderats lànge àt epelepsi-patienter, samt att periodisk fasta anses vara mycket hàlsosamt, om hòga ketonivàer nu skulle ge sàdana negativa biverkningar hos annars friska individer..
    Om nàgon vet mer om detta: Kommentera gàrna!
    Sophie: Har du lànken till Annika Dahlkvists inlàgg?
    Tack!

  • Ett förtydligande bara Monique:

    Kroppen “tar” av protein hela tiden, dvs använder sig av protein och fett från maten regelbundet för sin energiförbrukning och energiomvandling. Kroppen klarar svält tämligen bra utan att förbruka av själva “muskelproteinet”, alltså utan att man “tappar” muskler. Protein kommer från grekiskans “proteus”=den första och dess byggstenar, aminosyror är primärt byggstenarna i alla kroppens muskler,leder, lungor, hjärta och röda blodceller. Både protein och fett är “essentiella” dvs de behövs för kroppens energiomvandling. Kolhydrater däremot är inte essentiella, man kan leva hela sitt liv utan att behöva äta en enda kalori från kolhydrater. Vad förr kolhydratskolans anhängare menade var att man förlorade muskelmassa så fort man inte regelbundet matade kroppen med energi (gärna i form av kolhydrater). Det var innan man hade upptäckt just att kroppen vid lägre intag ökade sina ketonkroppar. Sett ur ett evolutionsperspektiv är ju detta också en naturligt mekanism. Hur hade det sett ut om våra förfäder skulle tappa muskelmassa direkt de dagar man inte fick tag i ett bytesdjur att äta?! Det är också ur denna aspekt som “periodisk fasta” har sitt ursprung. Man menar att mata kroppen hela tiden, alla dagar i veckan är, ur ett evolutionsperspektiv onaturligt (återigen, tänk på våra förfäder som var tvungna att vara aktiva för att få sin mat och inte kunde få bytesdjur dvs mat i någon regelbunden frekvens). Att fasta med jämna mellanrum sänker enligt undersökningar insulinnivåerna och ökar även proteinsyntesen när man väl äter. Läs gärna mer om både ketoner och periodisk fasta på:

    http://www.proteinpower.com/drmike/ketones-and-ketosis/metabolism-and-ketosis/
    och
    http://periodiskfasta.com/periodisk-fasta/topp-10-myter-om-fasta-avfardade/

    /Susanne L

  • Superintressant! Jag väntar själv på min mätare 🙂 men så länge jag inte har den så har jag lagt mig på 60-63g protein och 19-22g kolh och resten fett. Har du läst någonstans om någon gräns för antalet g kolhydrater för att hamna i ketos? Hur mkt kolhydrater äter du ungefär – har inte hittat det under den tiden du kört på ketosmätning.
    Tack för en bra blogg!

  • Tack för jätteintressant information! Jag har varit oroad över mina höga ketonvärden som har legat runt 5-6 mmol/l senaste veckan och har även upplevt en del av de symptom som det har talats om vid ketos (bl.a. yrsel och frusenhet). Har räknat ut att ca 80-85% av mitt dagliga näringsintag kommer från fett så det kan ju förklara varför nivåerna är så höga.

    Jag läste ett inlägg på Annika Dahlqvist blogg där hon hade översatt en text skriven av veterinären Peter Dobromylsky ang. just ketos och där står det att röda blodkroppar inte kan använda ketonkroppar som energi utan förbränner bara glukos. Det fick mig att fundera kring om det kan finnas samband mellan ketosanpassad förbränning (med extra höga ketonvärden) och blodbrist där symptomen ofta stämmer väldigt bra överens?

    Nu förstår jag iallafall varför det har känts lite tyngre att träna de senaste dagarna då jag har legat alldeles för högt över den optimala nivån för bästa energibalans, även om jag fortfarande har haft god uthållighet när jag väl kommit igång. Samtidigt förstår jag inte riktigt varför man upplever en lägre energinivå när man har som högst nivå av ketonkroppar i blodet? Borde det inte vara tvärtom då ketoner är så energirika?

    Om man vill nå mer optimala ketonvärden, bör man då minska på fettet eller öka kolhydrater/proteiner? Jag är sockerkänslig och kan inte äta för mycket kolhydrater utan att suget sätter igång. Oj, så många frågar det blev… är iallafall jätteglad att du skriver om detta intressanta ämne, tack återigen!

  • Jag håller med i alla hejarop i kommentarerna. Superintressant detta! Jag väntar på att min mätare ska komma med posten. Jag tränar inte (utbränd och mår INTE bra av att träna) utan vill komma ur min viktplatå.
    Keep it comin’!

  • Jag var så skeptisk till allt detta inledningsvis. Nu har jag ändrat mig och tycker att det är kanonbra att du testar dig fram, eftersom det kan leda till att de som inte går ner i vikt kan få enkla tips och råd i slutänden om vad som kanske funkar – med enkla medel och små förändringar.

  • Superintressant! Skriv så mycket du vill, du sparar ju en massa jobb för alla oss som är intresserade av ämnet;)

  • Håller till 100 % med Bere, Therese S och Maggie nedan! TACK!

  • Ps. Jag tror att hon pà sunsoft.se skrev att det inte àr farligt med hòga ketonivàer sà lànge man har làgt glykogenis eller nàgot sànt. (Ursàkta om jag missfòrstod, men jag tror det var nàgot sànt — har inte hunnit làra mig alla dessa fackord pà àmnet àn…). Man har i alla fall det om man gàr pà lchf, vilket borde innebàra att “fòr” hòg ketonivà inte àr farligt fòr friska lchf-are (men dock fòr diabetikier, underviktiga och alkoholister om jag fòrstàtt det ràtt…).
    Ràtta mig gàrna om jag uppfattat detta fel!

  • Wow, din blogg àr verkligen oerhòrt intressant just nu. Vore jàtteschysst om du kunde posta alla lànkar och làstips du har och har fàtt om detta! Vi àr mànga som utforskar det hàr med tràning och ketos just nu, samt om ketonivàer, och det finns inte mycket skrivet om det àn!

    Om en ketokropp ger mer “aminosyror BCAA” borde det kanske innebàra att man med framgàng kan styrketràna pà fastande mage utan att ta det “obligatoriska” tillskottet innan, som mànga som gòr Intermediate Fasting tycks ta. Fòr det dàr tillskottet brukar vàl bestà av aminosyror och/eller BCAA… (har aldrig provat det sjàlv)…?

  • Tack för att du går vidare i din forskning, följer med spänning varje dag. Jag skall också börja mäta. Tack också för att du uppdaterar din sida varje dag, trots att du har mycket att göra. Grattis till dina tappade 4,5 kg, härligt.

  • Du får gärna skriva hur mycket du vill om ketoner och ketos, det är jätteintressant! Jag ska själv börja mäta på tisdag så jag slukar all info som jag kommer över!

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »