Inte helt självklart med ketonmätning

2012-07-27 23:44     6 Kommentarer    Kategori: Viktminskning

I morse hade jag höga förväntningar på mina blodketonvärden. Men ack så snopet när den visade 0,5 – samma som igår.

Det säges att man ska mäta på morgonen och på fastande mage. Att jag mätte igår flera gånger var för att jag mest var nyfiken att följa ketonutveckling och lära mig hur detta fungerar med matintag och kroppen.

Jag blev inte klokare av det.

Nu mäter jag på morgonen, kanske någon gång under dagen för att se hur det ser ut, om det finns något mönster. Det finns ju väldigt lite info och forskning om detta med mätning av ketoner och kostintag under ketogendiet ätande.

Men som sagt i förregår åt jag både nötter, bär och drack vin… Intressant att se hur lång tid det tar för mig att hamna i den ideala ketonläge.

Det är tyvärr väldigt dyrt med dessa mätstickor så igår gick det på över 100kr för mina mätning. Så det är inget att slösa med.

kväll, av nyfikenhet, tog jag ändå ett blodketonprov. Den visade 1,3. Ketoner är beroende av fett i blodet, så efter en fet måltid så kan det förklara en höjd nivå.

Men men, vi får se imorgon och hur länge det tar innan jag kommer i ketos…

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

6 Kommentarer + Kommentera

 • Varför detta fokus på ketonmätning? En av de största fördelarna med lågkolhydratkost är ju att man inte behöver räkna, varken “points” eller kalorier. Det fungerar ändå. Man måste inte heller vara så oerhört strikt med kolhydraterna. Man får ändå positiva effekter på vikt, mättnad och välbefinnande. Ketonmätning och superstrikt LCHF tycker jag är att skjuta över målet.

  • Håller med om att den största fördelen med LCHF är att man äter sig mätt och får en god hälsa, utan att ‘banta’ eller räkna och mäta på något sätt.
   MEN det fungerar faktiskt inte ändå för alla. Inte när man vill uppnå viktminskning. Det finns många som äter strikt LCHF utan att få resultat på vågen.
   Detta med blodketonmätning är ett experiment jag gör, och jag använder det som ett verktyg för att se VAD som ev. gör det svårare att uppnå resultat eller vad och hur det vi äter påverkar oss. Om ketondrift är ett mera optimalt sätt för att just viktminska, så är det ett bra alternativ för den som behöver gå ner i vikt. OCH samtidigt äta god mat och hålla sig mätt. Men även för den som vill prestera inom träningen.
   Ja, fokus blir på vad man äter, hur ofta etc, ett ‘bantarträsk’ det kan jag också tycka – men en som vill gå ner i kilo så är ju detta ett bättre alternativ än att köra en soppkur eller annan ‘diet’ som är ohållbar. Många med övervikt VILL JU MINSKA, eller hur? Det kanske inte räcker för dessa att man är mätt, nöjd och får förbättrad hälsa, när man ändå inte ser minus på vågen.
   DÄRFÖR detta fokus på ketonmätning. 🙂

  • Hei, Anders!
   Det viser seg at kroppen ikke så lett kommer i ketose som tidligere antatt. Grunnen til dette, vet vi ikke ennå. Derfor er det interessant å måle ketoner på den mest nøyaktige måten, altså i blodet. Som kjent vet du at jeg tester sykling på svært høy intensitet over lengre tid. Men opplever å gå “tom” etter bare to timer ved 87 % av makspuls. Er grunnen tili dette at jeg aldri var i ketose selv om jeg spiste et strikt lchfkosthold? Jeg tror det. Neste sykeltest vil jeg være 100 % sikker at jeg ligger i ketose og se om jeg kan holde lengre, mye lengre. Ref. Jeff Volek ligger optimal ketose mellom 1,5 – 3 mmol/L.

   Selv har jeg akkurat startet målingen av ketoner og verdiene mine har vært:
   26/7: 0,2 mmol/L
   27/7: 0,3 mmol/L
   28/7: 0,3 mmol/L
   Med disse verdiene ligger jeg langt unna optimal ketose for fettforbrenning. Før jeg startet testingen drakk jeg både vin og spiste nøtter. Selv en 70 % sjokolade og friske bær ble spist. Er det slik at kroppen kommer ut av ketose pga dette? Og er det slik at to kropper reagerer forskjellige på inntak av dette? Jeg vet ikke. Nå har jeg fjernet alt fra kostholdet og vil vite hva som får meg ut og inn av ketose og hvor lenge det tar. På den måten vil jeg kunne optimalisere treningsresultatene mine. Og kanskje holde i 4-5 timer uten inntak av næring fordi kroppen får energi av lagret fett.

   Jeg har hørt andre kun spise 10 jordbær hvor verdiene har falt fra 1,1 mmol/L til 0,1 på en dag. Det tok personen nesten 10 dager å komme tilbake til 1,1 mmol/L. Med denne kunnskapen er det svært interessant å måle ketoner på fastende mage hver morgen for å se hvordan kroppen reagerer på forskjellige inntak. Jeg kommer tilbake med tester og verdier på http://www.lavkarboliv.no

   • Jag tycker oxå att det är så intressant! Många tror sig nog vara i ketos men är inte det egentligen. För oss som kämpar med vikten så är detta väldigt stort tror jag (och du, vet jag).
    Ses ute i trädgården 😉 YFW

 • Men kan det ikke tenkes at kroppen tilpasser seg, at de som har spist lite karbo lenge ikke får de samme nivåene? JEg aner ikke, det er bare en tanke…jeg vil også måle 🙂 Test etter en crossfit time, DET er spennede!

  • Hej Henriette,
   Det tror jag faktiskt inte… Utan min erfarenhet är att den som ätit LCHF under längre tid ‘slarvar’ mera med kanske nötter, bär, osv… medans den som är nu äter väldig strikt under en tid.

   De mest spännande resultaten tror jag är på fastande mage, på morgonen. För efter ett träningspass så är det säkert högre, men hur länge då? Ska testa… 🙂

   Går att beställa mätare på abbott.se
   🙂 Monique

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »