Banta & LCHF

2012-07-25 1:00     33 Kommentarer    Kategori: Fett, Ketoner, Viktminskning

Det som är toppen med LCHF är att man kan äta sig mätt och nöjd utan att mäta, räkna eller väga mat, kalorier eller sig själv. Dessutom mår man toppenbra!

MEN det finns ett antal folk där ute som har svårt att minska i vikt trots LCHF, trots full fokus och bra val. Jag är faktiskt oxå en sådan person, jag kämpar som bara den för att behålla vikten och när jag vill minska några kilo så är det en så gott som omöjlig kamp. Bara i sommar har jag ökat mellan 5-7kg!!!

Som en läsare skrev till mig att det blir ju en matfixering att även kolla ketoner, och testa nya ‘knep’ så som MCT olja. Jo det blir kanske det. Men om jag kan testa det och hitta nya svar varför det ska vara en så tuff kamp för vissa så är det ett hjälpmedel på vägen, hoppas jag.

LCHF är ganska lätt att följa, men om man kan komplitera med lite mera kunskap och tänk som kan då öka viktminskningen så vill vi ju göra det. Jag förstår att för en normalviktig person så är allt sådant här ganska ointressant.

Men för min egen del och kunskapssökande på ämnet, och för alla er där ute som INTE minskar i vikt, eller som kämpar o kämpar utan bra resultat så mår man ju inte bra av det heller, eller hur?

Så nu testar jag lite nya knep:

 • Att använda mig mera av ketoner
 • Att mäta mina ketonnivåer och se hur dessa påverkas över tid av olika saker jag äter
 • Att testa med intag av MCT olja

Jag kommer att föra en dagbok om vad jag äter, mina ketonnivåer och mina resultat. Givetvis så kommer jag skriva om det här!

Någon mera som hänger på?

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

33 Kommentarer + Kommentera

 • Hej Jessica
  Jag har nu letat och letat över hela nätet men hittar inget tillfredsställande svar på detta med Ketoner.
  Jag har nu hållit mig till väldigt strikt LCHF i exakt 2 månader, har hela tiden använt mig at Ketonstickor för att mäta min ketos, men jag blir lite orolig när jag alltid får det högsta utslaget (fastande på morgonen) så jag köpte nu en blodketonmätare och får samma resultat där (alltså så högt att maskinen säger HIGH vilket innebär över 8)
  Jag har läst och hört allt om att om man äter för mycket proteiner så kan det bli så men det gör inte jag, så min fråga är nu denna:
  Hur länge tar det för kroppen att hitta sin balans och inte skapa mer ketoner än den behöver så att dessa test blir tillförlitliga? räcker inte två månader?
  Vad är svältketoner? är det något jag bör vara orolig för? Jag äter inte särskilt mycket det kan jag hålla med om men jag äter ALLTID när jag är hungrig och har inte mycket aptit i huvud taget.
  I snitt kan min dag se ut så här när jag är hemma och är då otrolig stillasittande
  Frukost bullet kaffe med cocos fett, smör samt grädde
  lunch oftast brieost eller 2-3 ägg
  middag 100 gram kyckling med smält ost
  fika på dan med ännu en bullet kaffe
  när jag arbetar och är mycket aktiv ser min dag ut så här
  Frukost kaffe med smör och grädde samt 2-3 ägg
  lunch stor sallad med kyckling, kött eller ägg om inget kött finns, samt smörkaffe
  middag likadant som lunchen samt smörkaffe
  det är inte mycket jag vet men jag är inte hungrig mer, dock är jag ibland lätt illamående och trött.
  Vad kan detta bero på?
  Jag har inte diabetes, dock går jag på levaxin för underfunktionell sköldkörtell.

 • Hej!
  Bara en undran- är det inte bättre att använda kallpressad kokosolja, den verkar ju vara så enormt nyttig? Länkens kokosolja har ingen info om hur den är processerad, då brukar det inte vara kallpressad. Hälsning Sara

 • Snälla, kan du hjälpa mig nu..Det är verkligen dags för mig att ta tag i mitt liv igen, efter över ett års frånvaro från LCHF på riktigt..Hur ska jag starta igen? Vad kan dämpa mitt sug allra mest, är ju ett riktigt sockertroll..Kram Åsa i N

  • Kul att se dig här igen Åsa!!! NU kör du hårt vetja!
   Kramar M

 • Jättebra inlägg, Monique! Jag är precis sån som du beskriver, jag både stod still och ökade i vikt från nov 2011 till nu i sommar. Trots LCHF! Det jag har gjort är att öka min aktivitet, lagt till mer kondition, löpning, heldags-hiking i skogen på helgen (inkluderar mysig grillning :-)) och crosstrainer plus att jag har en hund och går promenader. Jag lade till styrketräning en gång i veckan för att öka förbränningen och för att det är snyggt med muskler. Kollade över vad jag stoppar i mig och tog bort automatkaffet på jobbet med konstig skummjölkspulver och småätandet med nötter m.m.. Äter mig mätt på LCHF och har justerat portionerna. Ett tips är att lägga upp maten till matlådan på en tallrik innan man lägger den i en matlåda. Upptäckte att de konventionella matlådorna rymmer 2 portioner!! Fick bli en mycket mindre matlåda istället, mättnaden påverkades inte. Resultatet kom direkt, 5 kg på 4 veckor!!

  • Fantastiska resultat! GRATTIS! 🙂

 • Jag har sjäv svävat ut i en del maträtter och drycker, som faller utanför LCHF. Fuskat med en och annan potatis, glass, bär, mörk choklad, rotfrukter, unnat mig för mycket ost, för mycket grädde, vin mm, trots att jag hållit fettintage,t som tillhör LCHF konstant. Alltså inte minskat på fettet. Nu har jag återgått till den genuina LCHF matsedeln och vikten bara rasar av. Man blundar lätt för det som man tycker är gott och det får konsekvenser. Det går alltså inte att äta enligt LCHF och samtidigt intaga för mycket kolhydrater. Detta är min erfarenhet hur säger ni.

  • Håller helt med dig. Det är lätt att svävar på ’tillåtna’ saker, men blir det ofta så får man konsekvenser, även då! 🙂

 • Jimmy Moore har hållit på och mätt sina ketoner och testat hur han ska äta för att vara i ketos. Han skriver om det på sin blogg:
  http://livinlavidalowcarb.com/blog/jimmy-moores-n1-experiments-nutritional-ketosis-day-1-30/14409
  http://livinlavidalowcarb.com/blog/jimmy-moores-n1-experiments-nutritional-ketosis-day-31-60/14669

  • Det var spännande läsning. Tack för länkarna! 🙂

  • Till “F”
   Spännande länk om Jimmy Moores experiment. Frågan är om man kan ÖKA sin muskelmassa/bygga muskler på så pass lågt proteininnehåll som han gick ner i, ända ner till 10-15% protein och 80-85% fett!! Att man kan gå ner i fettvikt är en sak. Hmm spännande, men skulle vilja läsa/veta mer om detta i kombination med just styrketräning!!

 • Jag äter också LCHF/paleo och enligt periodisk fasta. Jag är absolut inte överviktig utan vill mer gå ner ett-två kilo för att slanka mig lite.Jag tränar väldigt mkt styrketräning och ligger normalt på mellan 2-3 g protein/kg kroppsvikt vilket är lite högre än brukligt på LCHF. Men jag brukar dock “cykla” proteinet så att jag tar det specifikt vid styrketräningen och ligger dessa dagar ngt högre på kolhydraterna, 5-7 %. Dagar jag inte tränar blir det mer fett och lågt på kolisar 2-5%. Jag märker att jag åker ur ketonfasen då jag ligger för högt på proteinet (och kan också märka att för högt protein kan trigga igång sötsuget..). Det svåra är att veta var gränsen går. Testar mig just nu fram till hur mkt protein jag kan ligga på och ändå vara i ketos. Ett “delikat” problem för mig är att jag blir så mätt av fettet (kokosfett, smör, avokado. lax mm) att det lätt blir att jag ligger för lågt i kaloriintag. Vill ju inte gå ner för fort och tappa muskler. Nu sägs ju förvisso ketondieter vara muskelbesparande,men många hävdar att det inte heller går att bygga muskler på ketogen diet. Skall bli intressant att se om jag orkar lyfta mindre på en hög ketonnivå.. Är också sugen på att köpa boken “The art and science of low carbohydrate performance” som du nämnde i tidigare inlägg. Kan inte hitta den i Sverige dock, någon annan som sett den i Sverige??

  • Hej Sussanne L

   Proteiner blir oxå glukos, så stora mängder gör ju att du får en insulinutsöndring. Det kan då förklara varför du hamnar utanför ketos. Det förklarar även att du får ett sötsug.
   Tips: Minska proteiner och öka fettet! 🙂

  • Susanne L:
   Äter man väldigt mycket protein så kommer kroppen att göra om dessa till glukogen. Tror ärligt talat att väldigt få personer har nytta av att äta mer än 2g protein per kg lean body mass. Men åsikterna går ju lite isär :).

   Jesper: Jag har lite samma problem. Jag har fått öka lite på mängden kolhydrater för att inte tappa vikt. Det kan bli lite av ett problem när man känner att det är svårt att få i sig tillräckligt mycket mat. Konstigt att man kan känna så samtidigt som andra har svårt att ens unna sig lite vin eller bär.

   • Håller helt med dig EB – lätt att äta för mycket protein, det påverkar oxå insulinet!

    Brukar tipsa om att äta frukt om man vill öka eller inte tappa mera i vikt.

   • EB:

    Jag är införstådd i att överskott på protein ger glukogen. Det är just det faktum man utnyttjar när man vill bygga musker, då det enligt de gängse teorierna är insulinet som bidrar till muskeltillväxt. Att äta mycket protein och att ligga på överskott av kalorier används av de flesta som bygger muskler, men en bieffekt är ju då som oftast att de får en övervikt. Men de flesta studier bygger såvitt jag kan förstå inte på ketogena dieter och frågan är om insulinets viktiga roll är densamma vid en ketogen diet?? Nu har fler och fler börjat upptäcka att man inte behöver ha dessa bulka (övervikt) och deffa (slanka) perioder genom att man kan cykla protein, kolhdrater och fett, gärna i kombination med periodisk fasta, PF
    Se
    http://www.bartoll.se/images/stories/articles/2010/body_2010_02.pdf (Bartoll)
    och
    http://www.leangains.com (Martin Berkhan)

    Inga av dessa ovan är dock ketogena dieter. Frågan för mig kvarstår fortfarande; kan man förutom att behålla sin muskelstatus även bygga muskler på en strikt ketogen kost. Det som framkommer hitills, såvitt jag kan utröna är att man INTE kan öka muskelmassan, då det kräver ett överskott.

    Alternativ skulle kunna vara att:
    1 Äta Strikt LCHF (som jag gör idag) med cykling av protein, fett och kolhydrater. Ev. ligga på ett litet, litet överskott av kcal för att öka muskelmassan vid träning. Därefter för att tona muskelmassan ligga på en strikt ketogen diet ett tag. Att just deffa med ketogen diet är något som fler och fler “byggare” gör idag.

    2 Att testa en strikt ketogen diet, där jag de dagar jag tränar ligga på en moderat proteinnivå och de dagar jag inte tränar ligga på en väldigt låg proteinnivå (kanske lika lågt som Jimmy Moores intag, 10-15%) Frågan är vad som händer med ketosen när man pendlar med proteinet??

    Precis som Monique skriver är det väldigt individuellt hur man ligger i ketos, det kan räcka med vin, bär od för att halka ur. Och man måste ju även kunna njuta av livet!
    Frågan är också kanske för mig av akademisk karaktär då jag är normalviktig, frisk och inte är elitsatsande inom fitness. Likväl är spörsmålet intressant då det är många som äter LCHF/ketodiet och tränar! 🙂

    • Du är ju jätteinsatt! 🙂

     Har du kollat MCT olja? Har hört av bla Kenn Hallstensen, Jeff Volek att det är bra bränsle vid träning! Samma med Ronnie ‘www.Lavkarboliv.no’ som har börjat träna hårt och använder sig av bla lchf och MCT olja med bra resultat. Kolla in hans blogg!

    • Susanne:

     Jag tror att man får fråga sig sjävl lite vad man vill åstadkomma helt enkelt. För de allra flesta människor så är nog bulk och deff rätt långt ifrån verkligeheten men visst vill väl alla “se bra ut nakna”. Jag håller nog iof med dig om att man behöver ligga på ett energiöverskott om man ska bygga muskler men som jag ser det så behövs inget raketforskning för att uppnå detta. Träna normalt och stoppa i dig lite mer energi och eventuellt lite mer energi i form av något mer kolhydratrika livsmedel typ bär, nötter, rotfrukter och se hur det fungerar.

     Men visst enligt resonemanget som jag ger ovan så blir det då inte en ketogen diet utan en liberal LCHF variant som kanske normalt ger upp till 100g kolisar om dagen.

 • Hej!Jag tycker att det låter toppen att du vill testa nya saker och söka lösningar :)Jag har ätit lchf i 2 år nu och märker att så fort unnar jag mig mera bär, vin, lchf glass osv så ökar jag i vikt. Kör jag strikt lchf bibehåller jag vikten, den platta magen och välmåendet.Problemet är dock att strikt lchf ger mig inte riktigt samma “kickar” längre…jag blir inte längre nöjd och mätt på samma sätt som jag var innan.Har du eller ni andra stött på ett sådant problem?
  En annan fråga som jag funderar över är om ketoner inte försurar vårt skelett i längden (jag menar inte ketoacidos)?!För det är väl så om man tittar på saken inom 10-15 år?!

  • Tack för supporten! 🙂

   Oj då, det låter ju synd. Jag tror det är att ställa in sig på livsstilen, vilket blir vardag. Fråga nr två är om dina kickar från starten beroede på ketoner, som oftast kan bli i början när allt är nytt och man är helt motiverad att göra rätt, sedan kanske det blir en och annan ‘slarv’ som egentligen inte är slarv men som påverkar ketonerna och kickar… Vet inte, men det är en tanke.
   Tror inte på att ketoner försurar skelettet! 🙂

 • Jättebra! Har ätit LCHF i drygt två år och har inte gått ner särskilt mycket i vikt. Provar PF just nu men skulle gärna vilja följa ditt försök med MCT-oljan, låter spännande om det kan hjälpa till lite. Lycka till! 🙂

  • Ja det blir verkligen spännande. Om du testar Yvonne så håll oss alla uppdaterade oxå om hur det går! 🙂

 • Själv klart kan man ju bara utgå från sig själv, för allt handlar ju om att lära känna kroppens signaler som vi har så lät för att ignorera, men på mig som är överviktig så har LCHF sakta börjat återinstallerat dessa signaler på nytt och det har ingen annan livsstil lyckats med.
  Sen är jag ingen stressad fanatiker utan resan neråt i vikt får ta sin tid.
  Tack för en mycket bra sida gillar den skarpt så fortsätt Monique

  OBS borde finnas en LifeZone i varje stad, du har ett klockrent koncept men för mig räcker det med ett till och det är i Linköping ;o)

  • Härligt att läsa Robert! Bra jobbat…
   Skönt att du tar det lugnt och inte stressar (typisk för oss kvinnor tror jag).
   Lifezone FINNS ju i varje stad, hela världen. Bara att slå på datorn! 🙂

 • Försökte gå ned några kilon med LCHF men jag gick upp några kilo i stället och kolesterolvärdena ökade. Inget för mig!

  • Hmmm… Inte ovanligt i början. Kolesterol kan lätt gå upp men brukar vara HDL vilket är bara BRA om det är högt, det är det som håller dig frisk. LDL brukar sjunka men bli fluffigt vilket gör att de inte fastnar lika lätt i kälen. Ta då en ‘APOkvot’ för att se skillnaden. Våga testa igen 😉 …
   Lycka till Åsa!

 • Mitt problem är tvärtom… jag rasar i vikt. har bara ca 8% fett på kroppen men fortsätter ändå gå ner. Äter mig mätt och tror rätt…

  • Typiskt man!!! 😉

   Men om du rasar för mycket så kan du införa frukt och rotfrukter, mera nötter! 🙂
   Lycka till Jesper!

 • Låter intressant! Hur mäter man eg ketoner? Har ätit enl lchf sen januari och har inte gått ner ett skvatt. Nu för jag matdagbok för att se vad jag gör för fel, ex småäter jag mellan måltiderna (av gammal ohäjdad vana), äter jag för mkt kolhydrater, för mkt mejeriprodukter osv. Men ketoner har jag aldrig mätt och MCT oljan verkar ju intressant… Men jag mår bra av lchf, har ju blivit av med mina insulinsprutor!

  • Jag gör det nu via blodprov, varje morgon på fastande mage, eller behöver inte vara varje morgon 😉 men på morgonen! 🙂 Det finns en billigare o enklare verson med ketostix (apoteket har) men det är inte alls påförlitligt har jag nu förstått. 🙁

   Underbart att du slutat med insulin Eveline, stort GRATTIS – vilken hälsovinst!

 • Hejsan. Intressant inlägg, funderar dock på hur man mäter keton nivån?

  • Det säkra sättet är med stick i fingret! På fastande mage, alltså på morgonen. Återkommer med mera detaljer Carina… 🙂

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »