Optimal ketos och ketos

2012-08-06 7:54     16 Kommentarer    Kategori: Ketoner, LCHF teori, Viktminskning

 

Jag vil tydligöra min uppfattning och förståelse i hur jag tolkar vad det innebär att vara i ‘optimal ketos’ samt skillnaden på det och vanlig ‘ketos’ som även kan kallas för ‘näringsmässig ketos’. För all enkelhet så använder jag mig av begreppen ketos och optimal ketos.

Att hamna i ketos kan man ganska enkelt på rätt så strikt LCHF, men även momentärt på morgonen när man har ‘fastat’ under natten.

Dr Jeff Volek pratar (och har forskat) Jeff Volekom det han kallar för optimal ketos och näringsmässig ketos. Han definierar näringsmässig ketos att vara från 0,1 – 1.4 mmol/L och optimal ketos är när blodketonerna mäts till mellan 1,5 till 3 mmol/L.

Vem är optimal ketos bäst för?

OM du vill träna på hög intensitet över längre tid så kan det vara fördelaktigt att vara i optimal ketos.

OM du vill få igång en effektivare fettförbränning (för att t.ex. minska i vikt) så kan det vara fördelaktigt att vara i optimal ketos.

Ketos innebär att kroppen tar av fettreserverna! (Det gör att du t.ex inte går in i väggen när du tränar en längre tid då det finns alltid fettdepåer för kroppen att ta av och som räcker som bränsle.)

Min teori är att OM jag äter LCHF och inte går ner i vikt (och har det som mål) så kan det vara att jag äter eller dricker något som gör att fettförbränningen stannar upp.

Det är säkert så att många, kanske de flesta, i en lägre nivå av ketos, lyckas fint med sina mål och viktminskning (0,1-1,4 mmol/L), inga problem.

MEN min teori är då att de som tillhör den gruppen som INTE går ner i vikt oavsett om de är i en lägre nivå av ketos, oavsett vad de gör, oavsett träning och bra kostval, så kan det vara något att fundera över att försöka hamna i det dr Jeff Volek beskriver som optimal ketos, under en tid kanske…

Men som jag tidigare sagt… Detta är ett nytt tänk för mig. Jag väljer att dela mina ideér och tankar med er, bolla lite… För inget är säkert, jo en sak, det är att man är aldrig fullärd!

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

16 Kommentarer + Kommentera

 • Jag tror absolut att du kan prestera ännu bättre på LCHF/optimal ketos! Utan tvekan! Se alla dessa idrottare som kör detta! Det börjar bli några stycken…
  Ronnie skriver mycket om att träna på maxpuls och lchf, jätte spännande o intressant!
  Kolla in: http://www.lavkarboliv.no

  • Jag tror absolut att du kan prestera ännu bättre på LCHF/optimal ketos! Utan tvekan! Se alla dessa idrottare som kör detta! Det börjar bli några stycken…
   Ronnie skriver mycket om att träna på maxpuls och lchf, jätte spännande o intressant!
   Kolla in: http://www.lavkarboliv.no

 • Ps. Màste erkànna att min styrketràning gàr sàmre med lchf och ànnu sàmre nu nàr jag bòrjat àta mer fett istàllet fòr protein: Jag orkar inte lyfta lika mycket. (Igàr hade jag bara àtit smòr innan jag styrketrànade, och blev avsevàrt tròttare — och snabbare tròttare — àn vanligt.)

  Dock hade jag tidigare, dà jag trànade pà kolhydratkost, problemet att jag iofs vàxte i muskler, men dock inte blev av med fettet. Resultatet blev, som àr vanligt fòr kvinnor, att jag bòrjade se tàmligen “uppsvàld” ut med klàder pà. Om man har fett òver som tàcker musklerna syns det ju inte ens att det àr muskler. Man ser bara òverviktig ut med klàder pà (och vi kvinnor har ju mycket naturligt underhudsfettt)… Dàrfòr gillar jag trots allt bàttre att tràna pà lchf. Nu kan jag bygga mycket muskler utan att oroa mig fòr att svàlla upp…. (Fàr se hur fòràndringarna blir nu nàr jag bòrjat gà pà mer fett ocksà..)

  • Det är väldigt svårt att säga eftersom jag inte vet hur du äter för övrigt.
   Om du inte är i ketos eller på fettdrift då är det precis så som du beskriver.

   Låter nästan som du är i övergångsfasen… Inte riktigt kommit i ketos eller fettdrift. Eller?

  • Till Anne:

   Jag äter också LCHF och tränar mkt stryketräning. Jag försöker också hitta balansen mellan att äta så att jag orkar och kan bygga lite muskler utan att gå upp i fettvikt. Jag brukar cykla protein, fett och de få kolhydrater jag äter. Försöker just nu utröna om detta även går att göra i en mer strikt “ketogen anda” :-)) Även om det inte handlar om ketogen diet så läs gärna på
   http://www.bartoll.se/images/stories/articles/2010/body_2010_02.pdf
   och http://www.leangains.com/

   Som sagt dessa handlar INTE om strikt ketogen kost/diet. Jag har i tidigare kommentarer skrivit om mina funderingar om man i de fall det antagligen inte går att öka markant i styrka på strikt ketogen kost, man kanske kan enligt ovan med LCHF cykla protein, fett och kolhydrater för att i perioder “slanka” lite på en strikt ketogen diet i några veckor?!

   Jag kommer också att beställa Phinneys och Voleks bok :The art and science of low carbohydrate performance, för att se vad de skriver om detta med stryrketräning och strikt ketos!

   /Susanne

   • Tack fòr din kommentar Susanne L och fòr de intressanta lànkarna! (Dock fungerar inte fòrsta lànken.)

    Kan nu rapportera, till alla som àr intresserade av fettdrift och stryketràning, att jag igàrkvàll àt mycket extra smòr och mindre protein (kòtt), samt endast (mycket) smòr samt fettranden pà baconen innan jag gick och trànade (innan lunch). Jag blev tròtt och nàstan yr bara av att cykla uppfòrsbacken till tràningslokalen, och sedan orkade jag *avsevàrt* mindre àn jag annar gòr. (Jag trànar annars mycket och àter strikt lchf ..utan alkohol senaste 5-7 dagarna…).

    Tyvàrr verkar det alltsà inte stàmma att en kropp pà fettdrift presterar mer. Dock kommer jag mòjligen att fortsàtta àta sàhàr ett tag, eftersom jag tidigare haft stora problem med att “deffa” (mina muskler gòms oftast under ett fettlager), och eftesom mitt màl ju inte àr att bli sà stor som mòjligt.

    Som sagt har jag kànnt en del yrsel (nàr jag reser mig) nu nàr jag lagt om till lchf pà mer fett och mindre protein. Kan detta vara òvergàngsbevàr (liknande de man kànner nàr man làgger om till lchf)? (Led tidigare av viss yrsel nàr jag reste mig, och enstaka svimmningar, innan jag la om kosten till lchf..)

 • Tack fòr tipset att àta mer fett!

  Har àtit lchf i òver ett àr nu, men inser att jag àtit alldeles fòr mycket protein. (Som mànga andra trodde jag det var bàttre ut viktnedgàngsynpunkt.) Jag bòrjade egentligen med lchf som en diet, men har fortsatt fòr hàlsovinsternas skull. Har vàl inte gàtt ner speciellt mycket pà dessa ca 15 mànader (kanske 2 kilo?), men har dock inte heller gàtt upp och var inte òverviktig nàr jag bòrjade. Ater sen nàgon dag tillbaka mer fett (trànar samtidigt styrketràning) och det kànns spontant som att àmnesomsàttningen har speedats upp, plus att jag inte alls behòver àta sà mycket (stor skillnad dàr).

  Vet du mer om huruvida det innebàr stora hàlsovinster att àta pà detta sàtt (dvs att vara i optimal ketos, eller nàrmare optimal ketos)? Jag àr ju inte primàrt intresserad av nàgon viktnedgàng…

  Ps. Làste àven om ditt “magic bullet” kaffe. Men det gàr vàl lika bra att bara àta en bit saltat smòr till kaffet som ett litet màl mat? Smakar ju jàttegott!
  (Mòlk och gràdde ska fò undvikas i kaffet dà dessa hindrar kaffets goda axidontianter fràn att tas upp i kroppen.)

  • Inte mitt magic bullet, jag tror det var hos Margareta 😉
   men jag har tänkt att testa oxå!
   Tror smör o kaffe funkar fint som morgonmål! 🙂
   Ok, så antioxidanterna tas inte upp då? Jag som älskar grädde i kaffe…
   Alltså man har ju hälsovinster, många när man är i ketos, må brakänsla, mindre sömnbehov, mycket energi, mindre sug, mera mättnad… osv! 🙂

 • Någonting jag har funderat på kring detta med ketos är att det verkar som om man när man väl har börjat äta för att nå detta effektiva stadim, man (precis som Volek och Phinney säger) får balansera på denna “smala” väg för att bli kvar där och vara i den kraftiga ketosen. Det verkar lite som om kroppen kalibreras om och att små avsteg sedan gör att man tåler än mindre…. Precis som när man börjar med LCHF: skulle jag äta lite mer kolhydrater idag så känner jag mig genast “kolhydratbakis” och mår dåligt. När man börjar äta än mer ketosinriktat så tåler man sedan än mindre. Frågan är om man sedan än lättare går upp i vikt/tåler än mindre kolhydrater när man har ketosanpassats. Hoppas du förstår mitt resonemang, undrar vad du tror om saken.

  Sedan undrar jag vad du säger om följande av Phinney, du är ju säkert bättre än mig på engelska!!….

  “Both observational and prospectively designed studies support the conclusion that submaximal endurance performance can be sustained despite the virtual exclusion of carbohydrate from the human diet. Clearly this result does not automatically follow the casual implementation of dietary carbohydrate restriction, however, as careful attention to time for keto-adaptation, mineral nutriture, and constraint of the daily protein dose is required. Contradictory results in the scientific literature can be explained by the lack of attention to these lessons learned (and for the most part now forgotten) by the cultures that traditionally lived by hunting. Therapeutic use of ketogenic diets should not require constraint of most forms of physical labor or recreational activity, with the one caveat that anaerobic (ie, weight lifting or sprint) performance is limited by the low muscle glycogen levels induced by a ketogenic diet, and this would strongly discourage its use under most conditions of competitive athletics.”

  Ketogenic diets and physical performance
  Nutrition & Metabolism 2004, 1:2 doi:10.1186/1743-7075-1-2

  Menar han att det inte är optimalt med ketogen diet för atleter för att prestera maximalt pga låg muskelglykogen, eller har jag missuppfattat??

  /SusanneL

  • Hm, intressant. Jag tror du har tolkat rätt, men menar han att ketogendiet inte är bra för tyngdlyftning och sprint, eller tvärtom? Med tanke på stenåldern så måste nästan vara att han menat tvärtom. Blev lite osäker själv…

   Någon annan?

 • Jag tycker att det är jätteintressant att följa 🙂 Alltid roligt att testa något nytt och se hur kroppen reagerar på saker och ting. Jag väntar på min mätare nu och sen ska jag också mäta, tror det kan bli spännande och får se om jag lyckas lika bra som du 🙂

  • Då får du dela med oss! Visst är det spännande! 🙂

 • Frågan är vad som är hög intensitet när det gäller träning? Jag upplever att explosivitet försämras om man äter så lite kolhydrater så man hamnar i ketos. Däremot träning på lägre intensitet (under 75% av maxpuls) upplever jag fungerar mycket bra på i princip noll kolhydrater när man väl är van att äta så lite.

  • Kolla in Ronnies blogg, http://www.lavkarobliv.no där skriver han mycket om högintensivträning, över 85% av maxpuls.
   Vet du att du har hamnat i ketos då? 😉 Detta är det som Ronnie håller på att testa på sig själv nu, träning över lång tid på över 80-85% av maxpuls, i optimal ketos. Jättespännande!

 • Jättekul att följa detta experiment men hur går det med träningen??
  Jag körde strikt ketogent i ca 4 månader och kände att de funkade ok med lågintensivt men att köra högintensivt gick inte alls! Dessutom så försämrades min sköldkörtel med nästa 50% och efter så långtid blev jag tröttare och tröttare.

  Har ni möjligtvis tagit några tester för att kunna jämföra om kroppens påverkas hormonellt när man kör ketogent?

  Nu har jag själv lagt till ca 25 g kolhydrater innan träning (potatis och råris) och kan efter det hålla på att träna i flera timmar.

  • Med träningen går det toppen! Det är också en av sakerna med optimal ketos, att man kan träna längre, hårdare och prestera bättre.
   Frågan är då om du testade dina ketoner via blodprov eller via ketostix? Det är blodketonerna som visar tydligt var man befinner sig. Ketostixen är tyvärr opålitliga… Så det kan förklara din situation, att du inte var i OPTIMAL ketos, alltså med 1,5-3 mmol/L utan under den gränsen?

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »