Möte med Jonas Colting! Inspirerande…
Igår var jag och lyssnade på Jonas Colting – i 4 timmar! Det kändes som 1 timme. Tiden gick extremt fort!
Så mycket information, var ska jag börja för att förmedla lite från kvällen?
Kan börja med att säga, har du inte hört honom prata, så gör det! Gillar du inte träning, så lyssna på honom. Vill du få inspiration, lyssna. Vill du lära dig en massa nytt, lyssna. Vill du få tips och ideer, lyssna. Vill du ha en trevlig kväll, lyssna!
Kvällen var uppdelad i 3 delar!
Hälsa & Inspiration
Träning
Kost & Mat
Idag är alla uppkopplade, stressade, ständigt tillgängliga – vi måste hitta stunder att koppla ner!
Hälsa är ingen tävling, ingen vinner på slutet, ingen får priz när de dör, utan vi måste göra det bästa av våra liv, själva. Processinriktat – kvalitetssökning, som gör att vi mår bra vad gäller träning, kost och det man vill ha som gör att man mår bra. Vi ska inte ha en massa onåbara mål som är omöjliga och jobbiga. Ingen idé för en som hatar att gå på gym att köpa ett gym kort! Då blir det bara jobbigt!
Vår hälsa är en livslång projekt, som vi ansvarar själva för!
Jonas pratade om att det inte finns några supermänniskor, övermänniskor. Vi har samma förutsättningar från början, mera eller mindre. Det finns bara orinära personer som kan göra extra ordinära saker med sina kroppar.
En liknelse var om Lance Armstrong som flera tror har dopat sig, han har ju aldrig åkt fast för detta. Men i en reklamfilm han gör så cyklar han ett tungt lopp, då får han frågan: ‘What you on?’ Armstrong pustar och stönar: ‘I’m on my freakin bike, 6 hours a day.’
Framgångsnyckeln!
Vi lever i en platt värld! Platta golv, platt trädgård, platta stigar, platta vägar – vi kan så gott som glida fram. Men kroppen är inte byggt för det! Från början var det ju inte platt alls. Vi lever i en skapelse som ritades för länge sedan. Vi rörde oss i symmetri, i savannen, vi kröp, klättrade, bar saker, lyfte saker, hoppade, drog, fångade – ren överlevnadsperspektiv!
Vi skadar våra kroppar genom att göra samma enformiga rörelser, som att gå, sitta. Vi lyfter inte benen högt nör vi går, och resultatet blir kortare muskel i höftböjaren. Vilket påverkar rygg, höfter, axlar, nacke… Vanligt är då att man vill börja träna, efter långtid av ‘misshandel’ och då skadar man sig och skyller på träningen! Men det är ju bristen på bra rörelse och träning tidigare som gör att vi skadar oss.
Detta känner man ju igen, eller?
Jonas menar att ett kvitto på ett bra träningspass är inte att man är halv död och total slut. Kvittot är att man vill göra om det imorgon, och övermorgon och nästa vecka. DET ger resultat!
Dessutom är inte träning åldersbetingat! Vem som helst, kan när som helst komma igång! Bara man gillar det man gör! Vad vi än börjar med så har vi förmågan att anpassa oss till positiv stress, så skyll aldrig på ålder. Alla har förmåga!
TRÄNING:
Man ska våga ta steget, komma igång, utmana sig själv. Man behöver inte vinna, eller ha det som mål – men bara att genomföra är bra nog!
Jonas tävlar själv (och har vunnit flera gånger) det som kallas ‘Ultraman World Championships’ – bara namnet kan ju skrämma bort vem som helst! (Eller utmana…?). Tävlingen är i Hawaaii!
DAG 1
1 mil simmning (se upp för maneter) – detta tar ca 2 timmar, extremt hårt simmning.
15 mil cykling (ca 5 timmar)
DAG 2
28 mil cykling i ca 40 km i timmen i snitt!
(tar ca 8 timmar)
(Dag 1&2 anses som uppvärmning)!
DAG 3
84km löpning! (WOW! Det är två marathon!)
Det är dessutom extremt varmt från alla håll, uppifrån, nedifrån, sidan… OCH vägen är lång och tråkig!
Om man tänker på simträning – vad gör man då (i en pool)? Jo man simmar till andra kanten. Sedan vänder man och simmar till andra kanten. Och det gör man om och om igen, kanske 500 ggr!
Då kan man välja att ta på sig sin ‘offer/lidande ryggsäck’ och se det jobbiga framför sig, eller så ser man det positiva, ena kanten åt gången, lätt – jag kan!
Samma med löpning, en km åt gången, eller ett mål man har synligt framför sig… Men att bara tänka: ‘Oj hur ska detta gå, 84 km, kommer aldrig att klara det’ – då blir det tungt och troligen onåbart! Tänk alltid i NUET när du tränar! Bryta upp i små beståndsdelar – då klarar man oftast av utmaningen. Nuet är nåbart.
Träna gärna med flera, kompisar, granne, partner, barn… Man ska inte underskatta den sociala komponenten. En annan viktig komponent är miljön. Använd naturen som gym, som utmaning, som tärning, som stillhet. Undvik stressande miljöer – gillar du inte att vistas i badkläder inför andra, ja då ska du inte träna på badhuset… osv.
Låt inte dåligt väder skrämma bort dig, se det som en utmaning! Dessa stunder minns man senare. Man kan bli både frusen, hungrig, vilsen, smutsig, blöt – man får perspektiv helt enkelt. Sedan är det underbart efterråt! Man måste våga utsätta sig för bekvämligheter, testa lite hårdare, utmana, bita ihop! Man får en kick från upplevelser, från miljön och från det sociala!
Media, myndiheter och industrin är en stor bov i dagens träningsliv. ‘No pain, no gain’! Det handlar om prestation och socker. Många idrottsmän är inte ofta bra hälsobilder – dricker energidryck, äter rikt med socker och kolhydrater – många tror att detta är då det bästa! Det blir lätt fel hälsobild!
Det som är viktigt är att förbereda sig tidigt, invistera tidigt, träna allsidigt och inte bara inom sin gren. Styrketräning ska inte underskattas om man är en cyklist eller simmare eller löpare.
Jonas pratade en hel del om fötter, skor och vad vi är gjorda för att göra. Våra fötter har inbakad rörelseenergi. NIKE/REEBOK är inte någon Gud som kommit på bra skor åt oss för att hjälpa oss! Vi behöver inte dämpande skor! Vi har löpandet i arv… Träna upp fötterna istället. Men börja försiktigt och långsamt.
Man får en helt annan löparteknik om man löper barfota eller i tunna skor/five fingers mot hur vi löper om vi har tunga träningsskor på oss. Rörelserna ska vara små, lätta och ej på hälen – vilket är tvärtom mot hur det blir med klumpiga skor!
Är man van att träna i träningsskor så kan det ta 4-6 månader att träna upp att löpa barfota eller i tunna skor.
Tekniken handlar om att springa utan att få ont!
Och försäljningstekniken – ‘skor med funktion’ förkastar Jonas helt. Vadå skor med funktion, ska skorna koka kaffe under tiden? Nej, fötterna är det som har funktion!
Börja med ‘Primal walk’ – den perfekta träningen. Gå i skogen, på ojämn terräng. Med minimum av skor!
Lägg till lite moment:
Lyfta sten
Kasta sten
Slå med döda grenar
Klättra upp
Hoppa över
Balansera
Bära en kompis på ryggen
Armhävningar då och då där emellan…
Och detta ska man göra explosivt!
Han pratade även om HGH – Human Growth Hormone… när man jobbar kraftigt och impulsivt så får man en naturlig drogning, detta kan vi producera på 3 sätt:
1. Sömn
2. Tunga lyft och intensiva rusher
3. Korttids fasta (inte äta en massa gånger under dagen), kallas även för periodisk fasta eller intermittant fasting.
DEL 3
Kost och mat
Colting förespråkar LCHF kost. I extrema lopp endast under tävling så kan han ladda på med snabba kolhydrater, men endast i tävlingssammanhang!Detta funkar helt ok då man går på fettdrift resten av tiden. Men ska man in med snabba kolhydrater även under tunga träningspass så mistar man fördelen med fettdriften och träningen.
Skulla man lita på pastaätande-förespråkarna och hälsomyndigheterna så skulle vi bo i ett badkar med blåbärssoppa och äta stora mängder pasta inför tävlingar som tex vasaloppet!
Med kolhydratsfyllda glykogendepåer så tar det stopp efter 2-2,5 timmar träning. Total stopp! Då måsta man ladda på med kolhydrater, för man går inte på fettdrift. Men på fettdrift orkar du mycket mera än så!
Träningen ska inte vara en ursäkt för att äta osunt, sockerrikt mat eller energikakor! Jonas kör alltid endast vatten de första 3-4 timmarna, under tävlingar så kan han därefter ta det som erbjuds, banan, cola, red bull… osv.
‘Train low, race high’ – är för den vältränade elit idrottsmannen.
Den som tränar på lågkolhydratskost bygger upp fettförbränningen. Jonas förbrännar ca 1200 kcal/timme när han tävlar. För att klara av det måste han gå på fettdrift och ej kolhydratsdrift. Men det finns flera som använder sig av:
‘Train low, race low’ också!
Jonas pratade lite om periodisk fasta, vilket jag inte kommer gå in på här och nu.