Fredagsmys eller lördagsgott

2012-09-07 19:10     14 Kommentarer    Kategori: Barn, Tips

Jag avstår gärna från både fredagsmys och lördagsgott i form av något ätbart. Det kanske kan bli lite vin dock… Det är ju oxå fredagsmys och lördagsgott.

Men barnen är ju inne i fredagsmys och kopplar det till något gott att äta, och det är oftast då inte mat. Är det en tradition som är bra eller ska man försöka låta bli. Jag kan tycka att det är mysigt med fredagsmys, att man gör något tillsammans. Mina barn gillar fredagsmys, men det är inte alltid att vi har något ‘extra’ att äta då.

Men ikväll ska jag och dottern fixa LCHF snickers… Men tänk på att dessa har ju en hel del kolhydrater! Så det är inte ‘fritt fram’ om man äter strikt LCHF, om inte annat än att man beslutar sig för att gå ifrån det strikta en kväll. Det är inte heller något att rekommendera för den som viktminskar och inte heller för den som äter för att hålla sig i ketos (jag). Men annars är det ett bra alternativ för barnen och för den som är mera liberal vid sitt LCHF ätande.

Det blev långt och mycket om snickers. Här kommer receptet oxå:

200g mörk choklad(gärna över 90%)
200g jordnötssmör, ekologisk, sockerfri
1 krm flingsalt
1 dl hackade nötter. naturella
1 dl hackade salta nötter
1 tsk vaniljpulver, ekologisk

Denna gjorde jag lite annorlunda än i min bok.
Smält chokladen över vattenbad. Täck en mindre form med bakplåtspapper och häll i hälften av chokladen. Låt stelna på kallt ställe.
Koka upp jordnötssmör, hackade nötter och vanilj i en kastrull. Bred ut nötblandningen ovanpå chokladen. Häll över resterande choklad och smet ut så det täcker nötblandningen.
Ställ kallt. Lägg upp på en skärbräda och skär i bitar.

Perfekt fredagsmys eller lördaggodis! Anpassa styrkan på chokladen efter barnen – detta är ändå bättre än vanligt köpegodis.

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

14 Kommentarer + Kommentera

 • Satt faktiskt och kollade på detta receptet i din bok tidigare under kvällen. Men jag undrar, kanske vet du eller nån annan:
  Hur är jordnötssmör i förhållande till de mandel och hasselnötssmör som har kommit på senare tid? Är nämligen jordnötsallergiker men tolererar andra nötter. Skulle man kunna byta jordnötssmör mot mandelsmör…?

  • Jordnötssmör är den sämsta utav nötsmörs alternativen. Flest kolhydrater! 🙂 Bättre med mandel eller hazzelnötssmör, med dessa är lite mera flytande så jag vet inte hur resultatet blir tyvärr… Bara att testa! Lycka till!

   • Var hittar du ekologisk jordnötssmör här i stan?
    Har letat som en dåre, då alla alternativ innehåller minst 7 gr socker.

    //Sara

    • Ica Maxi har :), men det innebär inte så mycket mindre mängd kolhydrater, jordnötssmör är tyvärr ganska kolhydratsrikt 🙁
     Testa Markattas hazzelnötssmör och mandelsmör – ännu bättre!

  • Pröva Kung Markattas hasselnötssmör. Den är rinnigare än jordnötssmör men man får äta försiktigt. Blir som mörk schweizernötchoklad.
   Kung Markatta har även mandelsmör som är något fastare än hassel. Har inte prövat denna än, men tror den blir god med.

   • Och framförallt nyttigare, färre kolhydrater med både hazzelnötssmör och mandelsvmör! 🙂

 • Ser väldigt gott ut. Big no no för mig! Jag har gjort sådana godisbitar förr och de är mättande och smarriga men jag har svårt att begränsa mig. Trevlig blogg!

  • Samma här… Non-stop kan de kallas! Stop blir det när de tar slut. Tyvärr! 🙂

 • Hej Monique och tack för en intressant blogg. Jag har en fråga till dig som inte rör mat men kroppen. Jag vet att du är kräsen vad det gäller solkrämer. Är du även noga med vilka krämer/oljor du använder på kroppen och ansiktet samt vilka produkter du använder i håret? Använder du helst också så naturliga produkter till din kropp som du gör i maten, tex olivolja eller kokosolja?
  Hälsningar, Anna

  • Nja… Oftast så är jag det. Till håret blir det dock ‘vanlig’ shampoo från salong. Men till anskite försöker jag använda eko produkter! Samma med smink. Kokosolja oxå, men det blir så otroligt ‘flytande fett’ då och tar lång tid innan det absorberas i kroppen… Funkar bättre vid läggdags med andra ord! 🙂

 • Jag vill också äta så jag håller mig i ketos men jag tycker allt är lite svårt att förstå 🙁 just dom olika värdena och gränserna för optimal och inte optimal. Om man äter lchf så är man ju alltid fettdriven men om man har svårt att gå ner i vikt så ska man försöka hålla sig inom optimal ketos. Men hur länge ska du vara “där” kommer du tillslut sluta gå ner i vikt även fast du är i optimal ketos? Mår kroppen bra även fast man inte är i optimal ketos, om man har för högt eller lågt värde. Är det negativt på något sätt att äta lchf fast man inte är i ketos. Kanske för lite fett, för mycket kolhydrater i form av nötter, mandelmjöl eller mejeriprodukter. Så många frågor 🙁 men det är bara för att jag inte fattar 🙁 kram

  • Heisann.
   Det å være i ketose er ingen garanti for å gå ned i vekt! Spiser man mer energi enn man forbrenner, så går man ikke ned i vekt selv om man er i ketose. Å være i ketose hjelper derimot de fleste veldig med tanke på å gå ned i vekt, da ketonene har den (positive) bivirkningen at bl.a. sultfølelsen reduseres og man dermed enkelt klarer seg med mindre mat. Ketonene har også muskelbevarende effekt, så selv om man ligger lavt på inntak, og går raskt ned i vekt, så opprettholder man i stor grad muskelmassen.
   Men viktig at man ikke tror at det å være i ketose er noen garanti for å gå ned i vekt!
   Håper jeg ikke har misforstått hva du mener…
   Lykke til! 🙂

   • Det handlar inte om att äta mera än vad man förbränner… Leta from på sök längst upp på sidan och sök Dr John Briffa, där går jag igenom hans föreläsning om ämnet. Mycket intressant.
    Det verkar som att den som har svårt att minska i vikt får fart på viktminskningen när den hamnar i OPTIMAL ketos, dvs med 1.5-3 mmol/l blodketoner i blodet.
    Så menar jag 🙂

  • Ja du Camilla… Jag har inte alla svaren tyvärr. Hur länge jag ska vara ‘här’ – vet jag inte… Testar mig fram. Jag tror LCHF är bra bortsett ifrån ketos. Är det så att man inte minskar i vikt så kan man lägga fokus på ketoner eller om man vill optimera träningen…

   Det är lite bökigt så du är inte ensam med funderingar och frågetecken! 🙂

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »