Styrketräning passa alla

När man väl kommer igång och hittar bra rutiner så känner man bara fördelar med styrketräning. Man ser resultat och det i sig är inspirerande. Tar man sig tid för att vara på gym så vill man ju få resultat! Man vill få ut så mycket som möjligt av styrketräningen under effektivt tid.
Hur kan man då tänka för att få ut mera och prestera bättre?

Några av mina tips att tänka på:

 • Träningshandskar är ett bra hjälpmedel – det förhindrar valkar och man får bra grepp.
 • Vattenflaska skall man alltid ha. Drick mycket vatten!
 • Uppvärmning 5 till 10 min på löpband, crosstrainer eller cykelturen till gymmet. Då får man ut blodet i musklerna. Skaderisken minskar.
 • Även om det är socialt och trevligt att prata med andra, försök att hålla fokus på din träning, koncentration är viktigt. Bra fokus och målbild gör att du presterar bättre.
 • Träna hela kroppen, men helst inte på samma gång. Dela upp kroppen vid olika tillfällen.
  Tränar man t.ex 2 dagar i veckan så dela upp det i 2 t.ex Bröst/ axlar/ triceps / rygg /biceps. Nästa gång framsida / baksida lår, vader, mage. Viktigt är att, hur man än väljer, komma ihåg att det är hela kroppen som i slutänden skall tränas. (Jag som tränar styrka ofta kör endast 2 muskelgrupper, t.ex bröst, mage eller triceps, ben…)
  Många glömmer bort att träna benen, eller tycker att det inte behövs. Benen är en av kroppens största muskelgrupper. Benen är stabilisatorer för överkroppen och ger fördelar i övningar för överkroppen. Förbränningen ökar när man tränar benen. Muskler kräver mer energi än fett så desto mera muskler man har desto mera förbränner du.
 • Lägg på så det känns. Kvinnor/tjejer speciellt ’vågar’ ofta inte ta i för tungt på överkroppen med rädsla för att bli ‘biffiga’. Det blir man inte. Om man vill få snygga definierade armar så försök att lyfta lite tyngre. DOCK skall vikten anpassas efter din förmåga. Man måste kunna hantera vikten så att det inte blir så tungt att kroppen blir ostabil och man inte orkar ha rätt hållning.
  Bra hållning är viktigt i styrketräning. Använd speglar för att kontrollera er själva. Bra hållning minimerar risken för skador.
 • Bli svettiga! Ta i så det känns, så du får upp värmen.
 • Är du nybörjare börja med maskiner. Skaderisken minskar då kroppen är mera fixerad.
 • Vila är viktigt – så tänk på att inte träna samma muskelgrupper två eller flera dagar i rad. Musklerna kräver återhämtning.
 • Variation är A och O inom träning. Tänk på att variera inte bara muskelgrupper utan även din träningsform. Styrketräning skall varieras med konditonsträning, t.ex cykling, promenader, squash, aerobics, golf – En helhetsträning är bäst för kroppen!