Tomatsoppa med korianderolja
Tomatsoppa – det bästa jag vet, i soppväg! Både till fest eller till vardag. Till festen hade jag i skivade små tomater i olika färger, som tillbehör hade vi korianderolja. Nu till vardag så häller jag oljan i en kopp med soppa. En perfekt höstlunch!
Tomatsoppa – mitt favoritrecept
4 portioner
- 4 bifftomater
- 50 g smör
- 1 lök
- 1/2 blomkålsbuketter
- 2 vitlöksklyftor, pressade
- 3 dl tomatjuice (den med minst kolhydrater)
- 2 dl vatten
- 1/2 apelsin, juice
- 1 tsk rivet apelsinskal
- 4 dl grädde
- salt och vitpeppar
- 1 msk paprikapulver
- 1 krm cayennepeppar
- 200 g skalade räkor (kan uteslutas)
- korianderolja att ringla över
Gör så här:
- Koka tomaterna i några minuter, så lossnar skalet enkelt, skala och klyfta.
- Dela löken i bitar och stek löken i smöret i en kastrull.
- Lägg i blomkålen, vitlöken och tomaterna fräs runt en liten stund.
- Häll i vatten och tomatjuice.
- Riv apelsinskalet och lägg i och pressa ut apelsinjuicen och häll i soppan.
- Tillsätt kryddor. Låt småkoka i ca 40 minuter.
- Häll i grädden.
- Mixa med stavmixer eller i matberedare tills soppan är slät.
- Koka upp.
- Dra ifrån värmen och blanda i räkorna, låt soppan bli varm men koka inte med räkorna i soppan.
- Lägg i några skivor cocktailtomater och/eller ringla runt korianderolja (eller basilikaolja).