Min favorit: LCHF Tomatsoppa
Hösten kopplar jag ihop med en varm och mustig soppa. Min allra favorit soppa är TOMATSOPPA. Finns det en tomatsoppa på restaurang (sällan här i Sverige tyvärr) så beställer jag alltid.
Mitt recept är dock bland de godaste tycker jag… Den kommer här:
LCHF ROSTAD TOMATSOPPA
2 portioner
- 80 g/ 2 tomater
- 2 msk färsk basilika
- 50 g smör
- 80 g/ 1 lök
- 100 g/ 5 blomkålsbuketter
- 2 vitlöksklyftor, pressade
- 100 g/ 2 dl tomatjuice (den med minst kolhydrater)
- 3 dl vatten
- 20 g/ 1/2 apelsin, saften
- 1 tsk rivet apelsinskal
- 200 g/ 4 dl grädde
- salt och vitpeppar
- 1 msk paprikapulver
- 1 krm cayennepeppar
- 200 g skalade räkor (kan uteslutas)
Gör så här:
- Värm ugnen till 180 grader.
- Koka tomaterna i några minuter, så lossnar skalet enkelt. Skala, klyfta och rosta i ugn på bakplåtspapper med några hackade basilika blad ovanpå i 20– 30 minuter.
- Dela löken i bitar och stek löken i smöret.
- Lägg i blomkålen, vitlöken och även tomaterna när de är klara. Häll i vatten och tomatjuice.
- Riv apelsinskalet och lägg i. Pressa ut apelsinjuicen och häll i soppan.
- Tillsätt kryddor. Låt småkoka i ca 40 minuter.
- Hacka basilikan och lägg i. Häll i grädden. Mixa med mixerstav eller i matberedare tills soppan är slät.
- Koka upp.
- Dra ifrån värmen och blanda i räkorna, låt soppan bli varm men koka inte med räkorna i soppan.
- Lägg med fördel en msk smör i soppskålen.