LCHF rostad tomatsoppa med basilikadoft
6 portioner
5 stora tomater
1/2 knippa färsk basilika
100 g smör
2 lök
1/2 blomkål
3 vitlöksklyftor
1/2 flaska tomatjuice (med minst kolhydratsmängd)
5 dl vatten
1 apelsin, saften och rivet skav av halva apelsinen
7 dl grädde
salt o vitpeppar
1 msk paprikapulver
1 tsk currypulver
2 kryddmått cayennepeppar
Ölkorvar
Smetana
Koka tomaterna i några minuter, så lossnar skalet enkelt. Skala och rosta sedan i ugn på bakplåtspapper, 180° men några hackad basilika blad ovanpå, i ca 20-30 minuter.
Dela löken i bitar och stek i en gryta med smält smör. Lägg i blomkålen, vitlöken och även tomaterna när de är klara. Häll på vatten och tomatjuicen, riva skalet av halva apelsinen och lägg i soppan, pressa ut apelsinjuicen och häll i soppan. Tillsätt kryddor och låt småkoka i ca 40 minuter. Hacka basilikan och lägg i, samt grädden. Mixa med mixerstav eller i matberedare tills soppan är slät.
Skär upp ölkorven i bitar och lägg upp i en skål som tillbehör till soppan, gör även det samma med smetana (eller creme fraiche).
Väldigt god soppa, underbar med crème fraiche till.
Tack för receptet. Älskar soppa!
Jag med, speciellt tomatsoppa. Enjoy!