Stevia: ja eller nej ?

2012-04-06 12:54     Kommentera    Kategori: Socker & Sötning


Vad är Stevia?
Stevia har använts länge i Sydamerika, det är en ört och innehåller glykosider. Stevia är 400 gånger sötare än vanligt socker.
Stevia har inte varit tillgängligt i Sveriga så länge, utan först under början av 2012 blev det godkänt.
Coca cola använder stevia som sötning men under namnet Rebiana.

Stevia ska inte påverka blodsockret eller insulin, och är ‘naturlig’, därför har det nu blivit otroligt populärt och efterfrågan är stor.Nu när stevia är godkänt även här så finns det stor tillgång i både affärer och över nätet. Men se upp, för det är inte alltid ren stevia! Läs på innehållsförteckningen om andra sötningsmedel är tillsatt.

På vissa förpackningar kan det stå maltodextrin (det som ibland även finns i välling och som är den stora ingrediensen i Gainers – som body builders använder) en snabb KOLHYDRAT!
Maltodextrin är gjort av stärkelse som brutits ner i mindre beståndsdelar. Det är ett samlingsnamn för polymerer av glukosenheter. Maltodextrin är smaklös och används som fyllnadsmedel i sötningsmedel. Många sportdrycker på marknaden är baserade på maltodextrin eftersom det tas upp snabbt i kroppen.Se upp med andra ord OM du väljer att använda stevia.

Jag har aldrig testat och har inte avsikt att göra det heller. Jag vill inte äta något som smakar sött överhuvudtaget då jag inte gjort det på fem år så tänker jag inte börja med det nu när suget inte finns närvarande.
Men om du inte klarar dig utan det söta så skulle jag tro att stevia är ett bättre alternativ.


Du som använder det, vad tycker du?Går det att använda till bakning? Har hört att det är ganska svårt…

FUN light har även de kommit ut med en saft som sötas med stevia.
Det går tydligen väldigt fort i branschen.

Är detta bättre än vanlig saft till barn tro, om nu barnen ska ha saft?
Saften innehåller även citronsyra (allergiframkallande) vilket du kan läsa mera (skrämmande) om här. Eller så kan du läsa på hemsidan Äkta Vara där det oxå står om citronsyra E330. Något vi borde undvika…

Vidare om stevia…
Har även läst att Alvestaglass ska göra LCHF glass med sötning av stevia.

Spännande att se hur utvecklingen går framöver kring detta. Men som sagt, inget för mig…

Hur känner du inför ämnet?

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »