Mera om stevia
Jag fick en kommentar på bloggen från Michael om Stevia. Intressant läsning, tack för den Michael. Lägger upp det här nedan:
‘Stevia är förbjudet som livsmedel i Sverige, EU och USA. Stevia är 30-40 gånger sötare än socker. Däremot är raffinerad stevia, steviol glykosid, godkänt av EU kommissionen 2011-07-04 . Steviol glykosid är ca 300 gånger sötare än socker. Produkter sötade med steviol glykosid var tillåtet att ligga i svenska butikshyllor 2011-12-03 . Det finns inga livsmedels produkter i Sverige som är sötade med stevia, de är sötade med steviol glykosid.Stevia har smak av lakrits men steviol glykosiden skakar inte lakrits. Stevol glykosid skall ersätta konstgjorda sötningsmedel, inte socker.Steviol glykosid innehåller inte några kalorier, inga kolhydrater, framkallar inte cancer eller karies. Forskning visar att steviol glykosiden dödar karies bakterier. Aspartam som är ett naturfrämmande medel har varit godkänt av Livsmedelsverket sedan 60 talet. När ska aspartam försvinna från våra livsmedel? Förhoppningsvis hjälper godkännandet av steviol glykosid till med att ‘utrota? aspartam.Att stevia eller steviol glykosid skulle framkalla missfall är en skrämsel propaganda från aspartam industrin. Det är aspartam industrin som lyckats att stoppa godkännandet i både USA och EU. I Japan har alla konstgjorda sötningsmedel varit totalförbjudna och de har använt steviol glykosid sedan 1970, (givetvis förekommer inga missfall i Japan). Stevia har använts av människan i 1 500 år. Guarani indianerna i Paraguay har sötat sitt te med stevia i över 600 år. I Paraguay växer stevia vilt. Många menar att stevia kommer från Kina men i Kina odlas stevia.Det jag blev mest imponerad av när jag smakade ren steviol glykosid var den lååånga smaken. Inte alls som socker. Jag ser fram emot en tandkräm med steviol glykosid så att det känns som ‘nyborstat? ett par timmar efter man borstat tänderna. Snart kommer choklad sötad med steviol glykosid. Ren cacao smakar mycket beskt därför är det mycket socker i vår choklad. Eftersom steviol glykosid är 300 gånger sötare än socker så tar steviol glykosiden betydligt mindre plats i chokladen än var sockret gör därför för vi en högre koncentration an cacao i choklad sötad med stevol glykosid än med socker. Choklad sötad med steviol glykosid finns i Frankrige och Schweiz och snart i Sverige.Steviol glykosid ger inte något sockersug detta är vetenskapligt bevisat. Får man sockersug av steviol glykosid så ska man söka vård. Våra livsmedelstillverkare har haft lite bråttom och skrivit stevia på sina etiketter istället för steviol glykosid. Det kan alternativt stå E960 i innehållsförteckningen. Vad det gäller smak så är den olika på olika blandningar och konsistenser. Om ni köper fyra olika suketter sötade med steviol glykos kan ni tycka att två smakar dåligt, en sådär och en är riktigt god. Det blir en smakfråga. Vilka tillverkare gör den mest välsmakande produkten sötad med steviol glykosid. Vi får prova oss fram.I USA var ‘träningsfolket? och ‘må bra folket?, (6 % av befolkningen) som tillsammans med LOHAS rörelsen som ställde krav på SP