10 anledningar att sluta äta GODIS!

2016-02-09 8:18     1 Kommentar    Kategori: Socker & Sötning

index

I Sverige konsumerar folket mellan 40-50 kg/person/år! Och mest lösgodis i HELA världen, ungefär 18 kg per person/år. Det är det dubbla mot genomsnittet för EU!
Så gott som alla VET att socker inte är bra. Ändå ser det ut så här.

10 ANLEDNINGAR ATT SLUTA:

1. Sjukdomar
Socker är ett folkhälsoproblem. Mycket av sockret är dolt i livsmedel, men stor del kommer från godis.
Sockerrelaterade sjukdomar såsom hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, mm ökar och fler och fler blir sockerberoende.sockerberoende.

2. Tänderna
Tänderna far illa av socker. Det absolut sämsta för tänderna är småätandet, vilket är vanligt när det gäller lösgodis. Godis fräter på tänderna vilket även ger dålig andedräkt.

3. Övervikt
Övervikt, fetma och socker hör ihop!

4. Djurrester
Godis får sin färg eller glansiga yta från blan annat rester från löss. Godis innehåller även alaktavfall. Gelatin (vanligt i godis) är gjort av grissvål som blekts.

5. Härdade fetter
Härdat fett är fett som på kemisk väg gjorts hårdare och mättade fettsyror omvandlas bland annat till transfettsyror. Ett av transfetternas syften är att förlänga hållbarheten. WHO har rapporterat om hjärt- och kärlsjukdomar och om fetma och andra sjukdomar. Det höjer även det onda kolesterolet och sänker det goda.

6. Miljön
Godis och chips har visat sig vara dåliga för miljön, och allra värst är skumgodis följt av gelégodis och mjölkchoklad. En påse skumgodis har lika stor klimatpåverkan som en portion fläskkött, enligt en studie av SIK (Institutet för Livsmedel och Bioteknik) på uppdrag av Livsmedelsverket.

7. Allergier
Azofärg (bla. röd) och tartrazin (orange) som används i godis kan ge allergiska reaktioner. Dessa (och flera) ämnen förbjöds i Sverige på 1980-talet men blev vid EU-inträdet tillåtna igen. Hudutslag, svullnader, anafylaktisk chock, nässelfeber, klåda och astma är bara några av de bieffekter ämnena kan ge. Även natriumbensonat kan ge allergiliknande symptom.
Och vad gäller gluten- och mjölkproteinallergi är det väldigt svårt att veta vilka smågodis som går äta eller inte.

8. Hyperaktivitet
Sex azofärgämnen där man misstänkte att de framkallade hyperaktivitet testades vid universitetet i Southampton. Misstanken bekräftades, och kan gälla fler azofärgämnen. Även färgämnet kinolingult testades och visade sig skapa hyperaktivitet och inlärningssvårigheter hos unga.

9. Bakterier
Även om smågodislådorna har lock öppnas de hela tiden och/eller lämnas öppna. Damm, smuts och bakterier tar sig lätt in – för att inte tala om slevarna som alla tar i med sina händer, tappar på golvet och sedan lämnar kvar i godisfacken (- och säkert mycket sällan tvättas).

10. Lakrits höjer blodtrycket
Lakrits ger högre blodtryck, något man alltid ska undvika men inte minst under graviditeten eftersom det kan vara direkt farligt för barnet.
Så gillar du lakrits bör du ha i åtanke att det kan påverka saltbalansen i kroppen, och bör undvikas av personer med högt blodtryck.
Studier har också visat att mycket lakrits under graviditeten kan påverka barnets beteende och intelligens. Orsaken är ämnet glycyrrhizin, som kan försvaga moderkakan så att den släpper igenom stresshormoner.

Hela artikeln kan du läsa här:
Kurera – 10 anledningar att sluta äta godis

 

 

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

1 Kommentar + Kommentera

  • Socker orsakar diabetes. Förhöjda insulinvärden som man får av snabba kolhydrater ökar också risken att drabbas av alzheimer!

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »