Festmiddag med råbiff och tillbehör

2020-12-15 12:15     Kommentera    Kategori: Bakverk/Desserter, Förrätter, LCHF Högtider, Tillbehör

Här kommer tips på en riktig festmiddag som vi testade i helgen. Supergott och festlig på alla sätt. Enkelt att göra dessutom med härliga och lyxiga smådetaljer som picklade polkabetor, dijonnaise och sötpotatischips. Framförallt om du gillar råbiff – men biffen kan så klart även stekas lätt… Vi gjorde till 4 portioner.

Festlig trerätters med lyxiga tillbehör

Heta räkor med mangosallad
Älgråbiff med sötpotatischips, friterade kapris, parmesan och picklade polkabetor
Tre gånger fest: saffranspannacotta, pepparkakspannacotta, brie med fikon.

Förrätt: Heta räkor med mangosallad

4-6 stora (msc-märkta) räkor per person
1 msk kokosolja
1 vitlöksklyfta
1 tsk rivet limeskal och juicen från en lime
lite salt och peppar
Blandade salladsblad
Några tärningar mango
En god vinäger och olivolja

  1. Fräs räkorna i oljan och pressad vitlök, tillsammans med limeskal och juice.
  2. Lägg salladsblad i ett högt glas, med mango i botten. Häll över vinäger och olja.
  3. Trä räkorna på spett och ställ över glaset.

     

Huvudrätt: Älgråbiff med sötpotatischips, friterade kapris, parmesan och picklade polkabetor

4 portioner
800g älgfärs eller ekologisk nötfärs

Tillbehör

Picklade polkabetor
4-6 st. polkabetor, kokta och skalade
0,5 dl ättika
1 msk opastöriserad honung
1,5 dl vatten

 

  1. Tärna betorna.
  2. Blanda ihop ättika, honung och vatten i en burk och lägg i betorna. 
  3. Detta görs med fördel dagen före.

Dijonnaise

3 äggulor
2 dl rapsolja
1 msk dijonsenap
1 tsk vinäger (vit)
salt och svartpeppar
1-2 tsk vatten, för rätt konsistens.

  1. Lägg äggulorna i en hög bägare/kanna, rör i senapen och vinäger.
  2. Vispa med stavmixer och droppa oljan med tsk lite åt gången i bägaren samtidigt som du mixar.
  3. Dra stavmixern upp och ner under tiden du fortsätter att hälla oljan långsamt.
  4. Tillsätt mera Dijon om du önskar och blanda i lite vatten för önskad konsistens.
  5. Häll upp i en fryspåse och ställ i kylen tills den ska användas.
  6. Klipp ett hör i botten på påsen och spritsa sedan över maten.

Friterade sötpotatischips och kapris
2 sötpotatisar
2 dl kokosolja
1 burk kapris, avhällt

  1. Använd mandolin och skiva potatisen med skal i tunna skivor.
  2. Hetta upp oljan i en tålig panna och lägg ner en potatisskiva för att testa värmen. När den börjar “bubbla” så är oljan färdig att använda.
  3. Fritera chipsen några åt gången och lägg upp på galler, salta direkt, och låt sedan svalna.
  4. Lägg försiktigt i kaprisen och låt den fritera ett par minuter, den sväller något och blir krispig, då är den klar.

Topping
Parmesan
Krasse

Uppläggning

  1. Lägg upp köttet på en tallrik, som en pyramid.
  2. Spritsa Dionaisse lite varstans runt om köttet.
  3. Lägg betorna runt om köttet på tallriken.
  4. Strö över kapris och peta in lite sötpotatischips runt om.
  5. Riv över färsk parmessan och strö över krasse eller ruccolablad, samt lite svartpeppar och havssalt.

(Inspiration till huvudrätten kommer från Katarina König, Sveriges mästerkock)

Tre gånger fest: saffranspannacotta, pepparkakspannacotta, brie med fikon.

Saffranspannacotta

4 dl kokosgrädde
2 gelatinblad
1 tsk vaniljextrakt
2 tsk opastöriserad honung (kan uteslutas)

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten några minuter.
  2. Häll kokosgrädde och vanilj i en kastrull och låt sjuda någon minut.
  3. Krama ur gelatinen och rör ner de i kastrullen. Blanda så gelatinen ”smälter”.
  4. Ta av värmen och rör i honungen (den ska inte bli för varm för att ha kvar sin näring).
  5. Förvara i kylen minst 3 timmar men gärna över natten.
  6. Dekorera med blåbärspulver (kung markatta)

Pepparkakspannacotta med frostade bär/granatäpple

4 dl kokosgrädde
1.5 tsk pepparkakskryddor (alternativt: 0,75 tsk kanel, 0,5 tsk kardemumma, 0,5 tsk ingefära, 0,5 tsk nejlika)
2 gelatinblad
1 tsk vaniljextrakt
2 tsk opastöriserad honung

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten några minuter.
  2. Häll kokos, kryddor och vanilj i en kastrull och låt sjuda någon minut.
  3. Krama ur gelatinen och rör ner de i kastrullen. Blanda så gelatinen ”smälter”.
  4. Ta av värmen och rör i honungen (den ska inte bli för varm för att ha kvar sin näring).
  5. Förvara i kylen minst 3 timmar men gärna över natten.
  6. Dekorera med frysta vinbär, blåbär eller granatäpple:

Mini brieost med färsk fikon

1 mini brieost/person eller en bit av en stor.
1 fikon, som snittas överst i fyra delar, och läggs på osten.

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »