LCHF ‘potatisgratäng’ på rättika
500 g rättika, skalad och skivad i 5mm tjocka skivor
1 krm salt
2 liter vatten
2 skalade gula lökar i skivor
3-5 pressade vitlöksklyftor (beroende på storlek)
3 dl crème fraiche (34%)
3 dl vispgrädde (40%)
200 g philedelphiaost
svartpeppar
3 dl riven västerbottenost (eller annan smakrik hårdost)
Värm ugnen till 150°C. Koka upp vattnet med salt och koka rättikan i 5 minuter. Häll av vattnet och varva rättika, lök och vitlök i en ugnsform. Blanda crème fraiche, philedelphiaost och grädde, tillsätt svartpeppar. Fördela gräddblandningen över rättikan och även i mellan rättikan. Gratinera gratängen i ca 1 till 1.5 tim. När den börjar få färg och kännas mjuk ta ut ur ugnen och lägg på den rivna osten. Gratinera i ugnen några minuter till, tills osten fått fin färg och konsistens.
Jansonsfrestelse:
Som ovan men lägg anchovies med i lager.