LCHF potatisgratäng = fänkålsgratäng

2012-11-25 15:55     4 Kommentarer    Kategori: Grönsaker / Sallad, Tillbehör

Fänkålsgratäng
4 portioner

3 fänkål
vatten
3 dl grädde
200 g philadelphiaost
2 dl smetana eller creme fraiche
1 stor lök
3 vitlöksklyftor
salt och peppar
3 dl riven ost (parmesan eller annan ost med god smak)

Värm ugnen 180° C.

Strimla fänkålen i bitar och koka den i vatten i ca 10-15 minuter. Strimla löken och lägg även löken i vattnet under de sista 3-4 minuterna. Häll av vattnet.
Blanda tillsammans: grädde, philadelphiaost, smetana/creme fraiche, pressad vitlök, salt och peppar.
Lägg fänkålen och löken i en ugnsform. Häll över gräddblandningen och ‘peta ner’ emellan fänkålen. Gratinera i ugnen i 20 minuter. Ta ur ugnen och strö över den rivna osten. Grilla i ugnen ytterligare tills osten fått fin färg.

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

4 Kommentarer + Kommentera

  • Åh fänkål är ju jättegott! 🙂

    • Ja verkligen! Mumma!

  • Spännande! Rå fänkål har ju en ganska speciell smak, tycker jag… Mildras smaken av kokning och gratinering, eller?.. 🙂

    • Jag, en egen smak, lite lakrits… Gott tycker jag!

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »