LCHF potatisgratäng = fänkålsgratäng
Fänkålsgratäng
4 portioner
3 fänkål
vatten
3 dl grädde
200 g philadelphiaost
2 dl smetana eller creme fraiche
1 stor lök
3 vitlöksklyftor
salt och peppar
3 dl riven ost (parmesan eller annan ost med god smak)
Värm ugnen 180° C.
Strimla fänkålen i bitar och koka den i vatten i ca 10-15 minuter. Strimla löken och lägg även löken i vattnet under de sista 3-4 minuterna. Häll av vattnet.
Blanda tillsammans: grädde, philadelphiaost, smetana/creme fraiche, pressad vitlök, salt och peppar.
Lägg fänkålen och löken i en ugnsform. Häll över gräddblandningen och ‘peta ner’ emellan fänkålen. Gratinera i ugnen i 20 minuter. Ta ur ugnen och strö över den rivna osten. Grilla i ugnen ytterligare tills osten fått fin färg.
Åh fänkål är ju jättegott! 🙂
Ja verkligen! Mumma!
Spännande! Rå fänkål har ju en ganska speciell smak, tycker jag… Mildras smaken av kokning och gratinering, eller?.. 🙂
Jag, en egen smak, lite lakrits… Gott tycker jag!