LCHF aubergine- & salsagratäng – sååå gott!
När jag var nyligen i Sydafrika så gjorde min pappas fru denna underbara goda gratäng, ungefär så här:
1 aubergine
1 lök
2 pressad vitlöksklyftor
3-4 tomater
1 pkt mascerponeost (eller 2 dl smetana/creme fraiche)
3 dl rysk yoghurt (eller creme fraiche)
basilika eller oregano
1 msk tomatpuré
salt och peppar
mycket smör (gick åt ca 150g)
(mozarella – kan användas i fyllningen)
2-3 dl riven ost
Värm ugnen till 200°C
Tomatsalsa:
Koka tomatern snabbt och skala (då lossnar skalet lätt). Hacka tomater och lök och fräs i ca 50g smör. Tillsätt salt, peppar, vitlök, basilika/oregano, tomatpuré. Fräs i några minuter.
Gratängen:
Dela augergine i cm tjocka skivor, smält smör i en stekpanna och stek aubergine på båda sidorna tills den får fin färg. Blanda ihop mascerpone och yoghurt (eller den blandning du valt använda).
I en ugnsform lägg ett lager aubergine, häll över hälften av tomatsalsan. Klicka på såsen, så att hälften används. Om du vill så kan du skiva mozarella och lägga på såsen. Gör sedan ett lager till. Avsluta med rivenost längst upp.
Gratinera i ugnen i ca 20-30 min så att gratängen får fin färg. Servera till grillat eller stekt kött/kyckling/fisk!
Men guu så gott. Nu har ju grilltiden börjat, så det passar att testa!