Egen kimchi
Bild: Monica Dart / Monique
Nu har jag gjort min egen kimchi – och det doftar ljuvligt!!! Tack till min kära man som hjälpte till att hacka och massera grönsakerna (jag gillar inte att få mina händer geggiga)…
Så här gjorde jag:
Kimchi
Ca 2 liter
1 savoykålshuvud
8-12 rädisar
1 stor rättika
1 stor morot
7 salladslök
2 singel vitlök eller 6 klyftor
3-4 färska chilin
1 stor bit färsk ingefära (ca 4 msk)
1 knippe färsk koriander (kan uteslutas)
4 msk salt utan jod
Gör så här:
- Alla grönsaker ska finhackas eller rivas, för hand eller i matberedare.
- Lägg alla ingredienser i en stor bunke och strö över saltet.
- Massera grönsakerna med saltet i ca 10 minuter.
- Låt vila i 15 minuter och massera en gång till i ytterligare 5 minuter. Saltet drar fram vätskan.
- Lägg över i tätslutande glasburk, helst en med gummiring.
- Pressa ner kimchink för att få bort luftbubblor. Grönsakerna ska hamna under vätskan.
- Stäng burkarna och ställ på ett ljummet ställe i 4-5 dagar.
- Det kan behövas luftas någon gång om dagen.
- Smaka av efter 4 till 5 dagar och ställ sedan i kylen.
- Håller sig i 2 månader oöppnad och 1-2 veckor öppnad.
Förlåt, men kan du ge ett bra exempel på ställe för att ställa burkarna under jäsning (där det är rätt temperatur)?
Och hur vet man om de behöver luftas under tiden?
Tänkte göra detta för första gången och vill att det ska bli rätt:-)
Underbart god. Gjorde efter detta recept för något år sedan, och sedan glömde jag bort vart jag hittade receptet. Härom dagen hittade jag en minneslapp med receptet nerskrivet och med ledning av det så lyckades jag hitta tillbaka hit igen.
Nu är Kimchin satt, så nu ska det få stå i några dagar. Det vattnas redan i munnen. Detta blev verkligen suveränt gott, i alla fall när jag gjorde den första gången. Om några dagar får vi se alltså.
Wish me luck!
Lord Stefan Blixt
Så roligt! Tack för att du delade detta med dig!