Aubergine- & fetaostgratäng
Jag har gjort en väldig liknande variant på denna förut. Aubergine- & mozarellaostgratäng… Nu gjorde jag en annan variant, som var supergod. Kan vara gott med lite omväxling…
1 aubergine
1 lök
3-4 tomater
4 dl smetana/creme fraiche)
basilika eller oregano
salt och peppar
mycket smör (gick åt ca 150g)
fetaost
2-3 dl riven ost
Värm ugnen till 200°C
Tomatsalsa:
Koka tomatern snabbt och skala (då lossnar skalet lätt). Hacka tomater och lök och fräs i ca 50g smör. Tillsätt salt, peppar, basilika. Fräs i några minuter.
Gratängen:
Dela augergine i cm tjocka skivor, smält smör i en stekpanna och stek aubergine på båda sidorna tills den får fin färg.
I en ugnsform lägg ett lager aubergine, häll över hälften av tomatsalsan. Klicka på smetana/creme fraiche, så att hälften används. Smula hälften av fetaosten ovanpå. Gör sedan ett lager till. Avsluta med först fetaost och sen rivenost längst upp.
Gratinera i ugnen i ca 20-30 min så att gratängen får fin färg. Servera till grillat eller stekt kött/kyckling/fisk!