LCHF Quinoagröt
Quionoa, kolhydrater och blodsocker
En fantastisk god och mättande frukost, eller mellanmål. Men quinoa då, är det bra när man äter keto eller LCHF? Jag har själv mätt mitt blodsocker och får ingen höjning av quinoa, det är säkert individuellt men kan vara värt att kolla om du är osäker.
Vad är det för bra med quionoa
Quinoa är en ört (och inte som många tror spannmål). Den odlas dock som om det vore spannmål, men det är växtens frön som vi äter. Den är rik på protein, aminosyror och mineraler och är helt glutenfri. Den säges vara släkt med spenat och rödbeta och har sitt ursprung i Sydamerika. Det viktiga är att den är ekologiskt och att den sköljs innan kokning.
RECEPT: Quinoagröt (kan göras mejerifritt)
2-3 portioner
2dl ekologiska quinoa
2dl mjölk eller kokosmjölk
1 nypa salt
1/2 tsk vaniljextract eller vaniljpulver
1/2 tsk kanel
Nötter och bär som tillbehör
Gör så här:
- Skölj quinoa i kallt vatten i en sil.
- Häll mjölk, quinoa, salt, vanilj och kanel i en kastrull och koka upp under omrörning.
- Dra ner värmen till låg, och sjuda i ca 15 minuter, under omrörning.
- Det går att ha i lite sötning om det önskas, men jag tycker den är utmärkt med bara vanilj och kanel.
- Servera med lite vispgrädde och nötter och bär. Det går bra utan nötter och bär också.