LCHF granola!
På Jonkershuis restaurang, som ligger på Sydafrikas första och äldsta vingård erbjuds LOW CARB på menyn. Jag vågade mig på deras granola, den var jättegod, tyvärr med gojisbär och russin i, så jag fick pilla lite. Men annars osötat vilket är plus. Synd att förstöra något så bra med söta russin o bär! Men men… Til granolan tog jag en hälso smoothie, som var fantastisk: Gurka, grönkål, ingefära, mynta!
Mitt recept annars, på Granola, är:
8 dl (1 portion = 2 msk)
1 dl hackad mandel
1 dl hackad paranötter/valnötter eller annan nöt
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
1 dl sesamfrön
1 dl kokosflingor
1 dl mandelmjöl
2 äggvitor
salt
1 tsk vaniljpulver
50 g smör eller 3 msk kokosolja (smält)
- Värm ugnen till 150° C.
- Vispa äggvitorna till skum.
- Blanda ner alla nötter och frön samt salt och vanilj.
- Blanda i smör eller kokosolja och forma till en ‘deg’.
- Smula degen grovt, utspritt på en smörd ugnsplåt.
- Grädde i ugn i ca 20 minuter.
- Rör runt granolan då och då.
- Granolan är klar när den fått fin färg och är krispigt.
- Låt svalna och sedan förvara i lufttät burk i kylen.
Granolan kan smaksättas med något av följande:
- Lakritspulver 2 tsk
- Kardemumma 1 tsk
- Kakaopulver 2 tsk
- Kanel 2-3 tsk
- Saffran 1 pkt
- Pepparkakskryddor 4 tsk färdigblandat
Smoothien ser otroligt god ut.
Bilderna får mig att sakna SA ännu mer än vad jag redan gör 🙂