LCHF bagels, det BÄSTA BÄSTA brödet ever!

2018-01-31 21:59     5 Kommentarer    Kategori: Bakverk/Desserter, Frukost, Mellanmål / Snax / Fika

Som många vet, så har jag en (helt underbar) grupp på facebook, som heter Skönaböna! Det är den trevligaste och mest vänliga och “vibrant” (som vi säger på engelska) grupp jag någonsin varit med om.
I Skönaböna – allt om resistent stärkelse, finns massor med tips från läsare på bla recept. Carita (instagram: @carpor) är en av de aktiva läsarna i gruppen och delar med sig av mängder med recept bland annat ett fantastiskt bönbrödsrecept.

Det bästa LCHF brödet jag någonsin ätit, det tar typ 3 minuter att slänga ihop, och 25 min i ugn! Helt gudomligt gott – jag är så sjukt såld! Hela min familj här hemma blev det också… Och jo jag vet, detta med bönor osv… att det inte är LCHF (som många fortfarande anser)… Då kan jag trösta med att jag bakade brödet och har även testat mitt blodsocker för att vara helt säker på att det inte höjer bs!

  • Jag mätte blodsocker.
  • Jag åt brödet med bregott på.
  • Jag mätte bs var 30 de minut i 3 timmar.
  • Mitt bs var den samma.

Alltså ingen bs höjning eftersom bönor o kikärtor är resistent stärkelse som går direkt till tarmen utan att brytas ner – och höjer därför inte blodsocker.

Nu till receptet, som jag har ändrat något, jag la till brödkryddor och kikärtsmjöl och det blev supergott och väldigt (extremt) lik traditionella bagels – går oxå fint att dela och rosta i brödrost! Jag gjorde både bagels och frallor! Valet är fritt!

Till 6 LCHF BAGELS / eller FRALLOR

4 ägg (eller 3 stora ägg)
1 paket eller 3,5 dl kikärtor och/eller bönor blandade (kidney, vita, bruna…)
1 dl kikärtsmjöl
2 msk fiberhusk
2 msk äppelcidervinäger
1 tsk havssalt
2 tsk bakpulver

Gör så här:
  1. Värm ugnen till 200°C.
  2. Skölj av bönorna i kallt vatten.
  3. Lägg ägg, bönor, kikärtsmjöl, fiberhusk, vinäter och salt i en bunke och mixa allt med stavmixer.
  4. Strö över bakpulver och blanda ihop.
  5. Forma 6 st bollar med blöta händer och lägg på bakplåtspapper och platta till något (så breda du vill ha).
  6. Om du gör bagels, stoppa ner en tesked i mitten och vrid runt den så det blir ett hål. Snygga till kanten med ett blött finger.
  7. Grädda i ugn i 25 – 30 minuter.
  8. Låt svalna på galler.
  9. Går bra att frysa.

Save

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

5 Kommentarer + Kommentera

  • Går det använda annat mjöl än benmjöl?

  • […] Kikärtsfrallor […]

  • Jag tycker att det är intressant hur många f d strikta lchf-förespråkare som nu förordar bönor (du, L-E Litsfeldt, B. Höglund). All heder åt er då ni kan tänka om. Anna Hallen o Åse ”56kilo” hävdar fortsatt att bönor inte är ’artegen föda’. Så glad att vissa vågar tänka om…!

  • Verkligen bästa bästa! Supergoda, och så enkla att göra. Dessa kommer att göras ofta här hos oss, om min mage funkar med böner. Jag tackar för detta recept. ☺

    • Kul att höra! HÅller med, så sjukt goda! <3

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »