Lax med ingefärs- och vitlökstäcke med limesmör
Lax med ingefärs- och vitlökstäcke
4 msk ekologisk kokosolja eller smör
4 laxfiléer
2 tsk flingsalt
färskmald svartpeppar
4 msk smör
2 lime
4 vitlöksklyftor, pressade
4 tsk riven färsk ingefära
4 lime plus 1 lime
1 påse färsk babyspenat
15 cm purjolök
Värm ugnen till 180 grader.Lägg 4 msk kokosolja eller smör i en ugnsform.Täck sedan formen med spenat och purjolök. Lägg laxbitarna på spenatbädden. Krydda med salt, peppar och en pressad vitlök på varje filé. Riv skalet från fyra lime och sprid ut det på laxen. Skala ingefäran, riv den och fördela även detta över laxbitarna. Lägg en matsked smör på varje laxfilé.Grädda i ugn i 15–20 minuter.
Limesmör
200 g smör
rivet skal och saft från 1 lime
salt och vitpeppar
Låt smöret ligga framme så att det blir rumstempererat.Riv skalet på limen med den fina sidan på rivjärnet. Kläm ur juicen från en lime. Vispa smör och lime med elvisp, tillsätt salt och peppar. Lägg ut plastfolie och lägg smör i en lång strimla på plasten. Rulla ihop och stäng igen plasten. Forma smöret till en lång ”korv”. Ställ det kallt i kylen eller en stund i frysen. När det skall serveras, skärupp i centimetertjocka skivor.Servera med limesmör och rättikagratäng (eller blomkålsmos).
Hmm… men vilket är rätt?
Fixat nu! Tack för påminnelsen Eva! 🙂
Hej Monique,
Jag har just gjort denna lax. Mycket gott.
Receptet och beskrivningen stämmer dock inte ihop.
På överskikten står det att det behövs 2 st lime (för laxen), men sedan under instruktionerna står det 4 lime. Sedan på smöret står det rivet skal och saft från 1,5 lime men i informationen står det en halv lime.
Tack för alla goda recept i kokboken LCHF för hela familjen!
Anneli
Men oj… Vad synd jag inte visste det för en vecka sedan då boken gick till nytt tryck! Tack ska kolla på det tills nästa tryckning!