Välkommen till fermenteringsskola för nybörjare! Jag är också relativt ny på detta och är helt såld! Förutom att det är gott så är det fantastiskt hälsosamt. Längre ner i inlägget hittar du länken till vårt youtube inslag där jag visar dig hur du enkelt kan göra supergoda och nyttiga grönsakssnax genom fermentering.
TARMCHARM
Detta med tarmcharm… Men mera om tarmen och läkning i nästa bloggavsnitt.
Men nu något fantastiskt roligt, spännande och hälsosamt – för alla men verkligen för tarmen! Att fermentera är naturlig medicin för mage och tarm. Här får vi viktiga och nödvändiga bakterier för välmående.
VAD ÄR FERMENTERING?
Med fermentering konserveras mikroorganismer i maten. Mikroorganismerna, det vi också kallar “de goda bakterierna” får råvarorna att jäsa. Under jäsning förändras smak, doft och konsistens. Fermenterad mat är bra för näringsupptag, immunförsvaret, tarmens hälsa och matsmältningen. Fermentering är konservering av grönsaker på ett skonsamt sätt.
HUR FERMENTERAR VI?
Processen sker genom att vi använder grönsakernas naturligt förekommande bakterier som producerar mjölksyra. Det som behövs är en fuktig miljö som är helt lufttät (syrefritt) och innehåller salt. Andra skadliga bakterier kan då inte överleva eller växa då pH-värdet sänkts i denna miljö. Grönsakerna överlever och bevaras och mår gör gött i sin miljö.
EXEMPEL PÅ SÅNT SOM FERMENTERAS
Kefir (som jag nästan alltid har under jäsning), kimchi, kombucha, yoghurt, kokosgrädde, surdegsbröd, surkål, surströmming, öl, vin (två sistnämnda genom alkoholjäsning), mm.
NU TILL VÅR GRÖNSAKSSNAX
Vi valde ut grönsaker som är bra för tarmen, för den extra känsliga och/eller inflammerade tarmen.
Vi har valt:
vitkål
morötter
stjälkselleri
sötpotatis
gulbetor
blomkål
rödlök
ca 2 liter vatten
0,5 dl salt (ojoddat, alltså utan jod)
ca 8 pepparkorn
ca 5 lagerblad
GÖR SÅ HÄR:
Vi använder Kilners fermenterinsset på 3 L
Skär grönsakerna i snaxanpassad storlek mängden väljer du eftersort och smak.
Lägg dem i burken, men lämna ca 6-8 cm luft längst upp.
Mät upp vatten genom att fylla burken med vatten, håll emot grönsakerna och häll tillbaka vattnet i kannan.
Tillsätt salt i vattnet och vispa för att saltet ska lösas upp. Häll tillbaka det salta vattnet i burken.
Lägg i pepparkorn och tryck ner lite lagerblad runt kanten.
Pressa ner grönsakerna och lägg på vikter/tyngd.
Stäng burken och se till att ingen luft kan ta sig in.
Bra med denna burk som har ett vattenlås som gör att det kan bubbla ut men ingen syre kan leta sig in.
Se klippet – så blir allt klart och tydligt! 🙂