Kvass med citrus, ingefära och päron
- 1 frukt (jag hade päron)
- 1 st liten citron
- 1 st lime
- 2 msk raw honung (opastöriserad är viktigt)
- 8 cm färsk ingefära
- 1 kvist myntablad
- ca 1,2 L vatten
- Skiva/hacka allt förutom mynta i ca 2x2cm stora bitar och lägg i en stor glasburk helst med knäpplock. Det ska vara rätt små bitar då det är ytorna som behövs till fermentering, ju flera ytor ju bättre.
- Tillsätt honung i lite vatten och blanda så att den löser upp sig, häll sedan honungsvattnet i den stora burken.
- Se till att burken har ca 5 cm mellan vattenlinjen och locket, detta är viktigt när trycket bildas.
- Rör om så att allt blandas väl.
- Låt burken stå i rumstemperatur i 2–4 dagar. Det kan ta lite olika lång tid innan kvassen är färdig. I lite lägre rumstemperatur kan det ta 6–7 dagar
- Skaka den försitkgtig ett par gånger om dagen så att allt blandas om, detta så det blir lite rörelse och för att inte mögel ska bildas.
- Smaka av drycken efter några dagar. Den är klar när den smakar friskt och är porlande/mousserande.
- Sila av drycken och häll upp i rena glasflaskor. Den kan med fördel stå ett par dagar i rumstemp sen i kylen!
