Kvass med citrus, ingefära och päron

2020-10-28 7:56     Kommentera    Kategori: Fermentera
Under min fasta så hittar jag nya saker att piffa till vardagen med, eller piffa till vattnet med, är nog mera korrekt. Rent vatten har jag lite svårt att få i mig så jag behöver piffa till vattnet. Burkar med olika grönsaker i är det jag använder mest. Men KVASS är förutom vatten även mjölksyrebakterier (bra tarmmat). Jag har ingen frukt i mina vattenkannor utan bara olika grönsaker och alltid ingefära, gurkmeja och selleri. Men i kvass kanske jag tar i någon frukt, sötman jäser bort, men kan ändå ge smaken av frukten. INGREDIENSER Bra tarmmat är mat som sagt mat som har fermenterat, där mjölksyrebakterier kan frodas. Jag har blivit väldigt glad i kvass, ett enkelt sätt att göra egen fermenterad dryck. Det är väldigt viktigt att allt som används är ekologiskt och att honungen är opastöriserad (ej upprättad) för att det ska vara en bra miljö för de goda bakterierna. Anledningen till att det måste vara ekologiskt är att om det inte är det så är grönsaker och frukter besprutade med bekämpningsmedel som DÖDAR alla bakterier. Och där försvinner vitsen med den egna fermenteringen. Vi vill inte ha något som bär på medel som dödar alla bakterier, vi vill att de ska leva och gotta sig i den blandning vi skapar. Här är den ena jag gjorde: Ca 1,5 liter
  • 1 frukt (jag hade päron)
  • 1 st liten citron
  • 1 st lime
  • 2 msk raw honung (opastöriserad är viktigt)
  • 8 cm färsk ingefära
  • 1 kvist myntablad
  • ca 1,2 L vatten
Tillagning
  • Skiva/hacka allt förutom mynta i ca 2x2cm stora bitar och lägg i en stor glasburk helst med knäpplock. Det ska vara rätt små bitar då det är ytorna som behövs till fermentering, ju flera ytor ju bättre.
  • Tillsätt honung i lite vatten och blanda så att den löser upp sig, häll sedan honungsvattnet i den stora burken.
  • Se till att burken har ca 5 cm mellan vattenlinjen och locket, detta är viktigt när trycket bildas.
  • Rör om så att allt blandas väl.
  • Låt burken stå i rumstemperatur i 2–4 dagar. Det kan ta lite olika lång tid innan kvassen är färdig. I lite lägre rumstemperatur kan det ta 6–7 dagar
  • Skaka den försitkgtig ett par gånger om dagen så att allt blandas om, detta så det blir lite rörelse och för att inte mögel ska bildas.
  • Smaka av drycken efter några dagar. Den är klar när den smakar friskt och är porlande/mousserande.
  • Sila av drycken och häll upp i rena glasflaskor. Den kan med fördel stå ett par dagar i rumstemp sen i kylen!
MER OM KVASS Kvass är en lätt fermenterad dryck med ursprung från Ryssland, där den från början gjordes på malt, rågmjöl och vatten. Drycken innehåller hälsosamma enzymer och bakterier för magen. Den är enkel att göra hemma!
« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »