Benbuljong = immunförsvar! Recept här:

2020-03-12 18:52     Kommentera    Kategori: Buljong

Benbuljong, på engelska, bone broth, är inte bara sjukt gott och nyttigt men den är fylld av näring och nyttigheter! Jag som har lite feber och ont i halsen bara njuter! Min bone-broth får slökoka i 12 timmar! Den gör vi en gång i veckan så har vi att ta av under veckan. Gott på morgonen, på eftermiddagen och på kvällen. Så otroligt gott!

Benbuljong är full av näring och viktiga mineraler och aminosyror, sånt som annars kan vara svårt att få i oss. Det här med glycin som är bra för kroppens slemhinnor, huden, nervsystemet och leder samt läkande för tarm och mage är något som vi får i oss via buljongen.

Benbuljong går att göra på nötkött, fisk, lamm, vilt eller kyckling! Det är avkok av ben och naturlig fett bla. Hemligheten ligger i alla timmars koktid då flera ämnen som är läkande t.ex. prolin, glutamin, kollagen och ovannämnt glycin. Vad gäller mineraler så innehåller benbuljong kalcium, fosfor, kisel, magnesium mm. Det innehåller en mängd antiinflammatoriska och läkande effekter på kroppen. Forskning visar att aminosyrorna som produceras när man kokar benbuljong minskar inflammation i andningsorganen vilket ökar immunförsvarets på ett positivt sätt. 

Denna veckas buljong består av:

8 märgben
3 liter vatten
3 gula lökar
1 hel ingefära
2 hela gurkmeja
1 knippe persilje
1 msk torkade örter
15 limeblad
1 msk chili
1/2 knippe persilje
2 msk svarpepparkorn
2 msk havssalt
1 dl äppelcidervinäger

Allt kokas under låg värme i 12 timmar, ännu bättre i en krockpot! Vi hällde över i den sen och den får gå hela natten!

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »