Smulpaj som är supergod o funkar
Jag har ju lärt mig leva utan fika i den traditionella bemärkelsen, såsom blåbärspaj, rabarberpaj, eller andra ‘söta’ saker. Men nu när jag har börjat anävnda mig av resistent stärkelse i form av bönor och kikärtor så har jag hittat fördelen med kikärtsmjöl, som är otroligt användbart. Skönt att inte behöva lita på mandelmjöl till allt, som dessutom innehåller en hel del kolhydrater. Kikärtsmjöl innehåller också kolhydrater men påverkar inte mitt blodsocker alls.
Igår testade jag mig fram till en supergod smulpaj med blåbär.
LCHF smulpaj
6-8 portioner
5 dl bär (hallon och blåbär tog jag)
200 g smör, rumstemp eller lätt smält i mikro
2 dl kokosflingor
2 dl kikärtsmjöl
2 dl hackade nötter (valnötter, hasselnötter tog jag)
1 dl pumpakärnor
3 msk sötströ (kan uteslutas)
1 dl svarta bönor (kan uteslutas)
Gör så här:
- Värm ugnen till 180°C.
- Lägg bären (och bönor) i botten på en ugnsform.
- I en skål, blanda övriga ingredienser och fördela över bären, rör lite ner emellan bären.
- Grädda mitt i ugn i 20 minuter, eller tills ytan blir krispig och fin i färgen.
- Servera med vispgrädde.