LCHF rabarberkaka
Det är rabarber årstid nu… många har denna grönsak (i USA kallas frukt) i sina trädgårdar. Den har färre än 3g kolhydrater/100g och blir då helt godkänt inom LCHF. Rabarber är dock långt ifrån sött. Så även jag, som så gott som ALDRIG använder sötning tog liiiite i denna kaka.
Till en kaka
150 g smör
3 ägg
1,5 dl mascarpone
1 tsk vaniljpulver
3-5 droppar bittermandelessence
1,5 dl kokosmjöl
1 dl koksoflingor
1 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk
1 tsk flytande stevia (fungerar säkert med något annat också)
Tillägg:
Jag har även gjort helt utan sötning och la istället till 1 dl hackade valnötter. Helt ok tyckte vi här hemma!
2-3 rabarberstjälkar (att lägga PÅ kakan)
kanel
50 g smör
Så här gör du
Värm ugnen till 150°C
Blanda ihop allt förutom smör och rabarber. Smält smöret och tillsätt det i smeten. Rensa rabarben och skär i cm stora bitar. I en kakform med löstagbara kanter lägg bakplåtspapper. Häll i smeten och jämna ut den. Lägg på rabarbern och pressa ner den något i smeten. Strö kanel över toppen och fördela smörklickar ovanpå. Grädda i ugnen i ca 30 min. Servera med vispad limegrädde.
Limegrädde
Visap grädde och pressa i saften från en lime samt en halv tsk finrivet limeskal.
Inspiration till kakan har jag hittat på jillsmat.se
Ser smaskens ut!
Har mandelallergiker i familjen, tror du det går att byta ut mandelmjölet mot kokosmjöl?
Vilken vacker kaka! Jag har också bakat med rabarber, och det blev riktigt lyckat!
Den ser ju smaskens ut!
Såg också receptet på jillsmat men det var alldeles för mycket sötning i hennes kaka så den ville jag inte baka. Ska försöka göra din fast helt utan sötning. Äter av princip aldrig sötningsmedel! Kände mig dock lite tvungen när en kompis kom med tårta på min 45-års dag och hade ansträngt sig och bakat en lchf-tårta med stevia men annars helst inte. Hellre på lite vanligt socker eller lite honung eller agavesirap.