Lchf päronkaka med vanilsås
Till en kaka
150 g smör
3 ägg
1,5 dl mascarpone eller 1 dl creme fraiche
1 tsk vaniljpulver eller ren vaniljessence
3-5 droppar bittermandelessence
1,5 dl kokosmjöl
1 dl koksoflingor
1 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk
1 tsk flytande stevia (fungerar säkert med något annat också)
Tillägg:
Jag gör helt utan sötning och la istället till 1 dl hackade valnötter. Helt ok tyckte vi här hemma!
två päron, ej så söta och rätt fasta i konsistensen
kanel
50 g smör
Så här gör du
Värm ugnen till 150°C
Blanda ihop allt förutom smör och päron. Smält smöret och tillsätt det i smeten. Skiva päronen i bitar (klyftor). I en kakform med löstagbara kanter lägg bakplåtspapper. Tryck i smeten och jämna ut den. Lägg på päronen och pressa ner de i smeten. Strö kanel över toppen och fördela smörklickar ovanpå. Grädda i ugnen i ca 30 min. Servera med vaniljsås.
Vaniljsås
2 dl grädde
2 äggulor
1 tsk vaniljessence, eller vaniljpulver eller vaniljstång
1,5 dl vispad grädde
(ev. sötning såsom 1/2 tsk flytande stevia)
Kokaupp grädde och vanilj. Ta från värmen o låt svalna lite. Blanda äggulorna för sig och rör ner i den något svala grädden, under vispning. Vispa övriga grädden med elvisp, ej för hårt. Blanda den vispade grädden med såsen när den blivit ännu mera sval. Servera till kakan.