LCHF efterrätt: Choklad- & jordgubbsmousse med myntasås
8-10 Portioner
Myntasås
ca 150g jordgubbar
ca 10-20 myntablad
1 tsk ekologisk vaniljpulver (ej vaniljsocker)
Mixa ihop med mixerstav. Häll upp i portionsglas/formar, mängden sås ska vara ca 1 cm högt i glasen.
Chokladmousse
200g mörk choklad (tips: en Marabou 70% med mint el kokos, samt en på 86%)
1 äggula
1 krm salt
1/2 dl kokosolja
5 dl vispgrädde (40%)
Dela och hacka chokladen och lägg i en bunke och smält över vattenbad. Tillsätt kokosoljan. Blanda äggula & salt i en skål. Tillsätt den smälta chokladen och blanda. Vispa grädden så att den är tjockflytande (ej för hårt). Blanda ägg- & chokladsmeten med grädden.
Häll försiktigt chokladmousse i varje glas, men lämna lika mycket plats för jordgubbsmoussen. Ställ kallt, gärna över natten. Hit kan alltså förberedas dagen före.
Jordgubbsmousse
1 liter jordgubbar, rensade
3 dl vispgrädde
1 pkt mascerponeost
1 tsk vaniljpulver eller vanilj från en vaniljstång
Mixa jordgubbarna med mixerstav eller i matberedare, tillsätt vanilj. Vispa grädden, blanda mascerponeosten med den vispade grädden. Rör ihop jordgubbarna med gräddblandningen. Häll jordgubbsmoussen ovanpå chokladmoussen. Ställ kallt tills det är dags att servera, gärna mins 2-4 timmar innan. Garnera med en bit jordgubbe och en klick grädde om du vill.
Hur gör du jordgubbsmoussen då? På samma sätt som chokladmoussen fast med jordgubbar istället för choklad? Det ser riktigt gott ut.