LCHF chokladmoussetårta
En tårta
Tårtbotten
(Kan dubblas för att ha ett lager till med ‘kexkänsla’ mitt i tårtan, gör då två bottnar)
200 g mandelmjöl
100 g kokosflingor
100 g smält smör
Chokladmousse
Den mörka chokladmoussen
3 dl vispgrädde
200g mörk choklad (minst 85%)
2 äggulor
1 tsk kakaopulver
Den ljusa chokladmoussen
3 dl vispgrädde
200g mörk choklad (minst 70%, beroende på hur strikt du är så kan t.ex använda mörk choklad med mintsmak eller hallon)
2 äggulor
vanilj från en vaniljstång
Kakbotten
Värm ugnen till 180°C.
Blanda smält smör, mandelmjöl och kokos. Klipp ut en circel av smörgåspapper så att den passar i en springform med löstagbar kanter. Lägg smörpappret i botten. Grädde i mitten av ugnen i ca 10-20 min, så den får färg och blir ‘krispig’. Låt kakbotten kallna.
CHOKLADMOUSSE (mörkare)
Den mörka chokladen
Vispa grädden så den blir fast, blanda i kakao. Smält chokladen över vattenbad. Rör ihop äggulorna i en skål, tillsätt den mörka chokladen under omrörning och blanda chokladen i grädden, medan choklad/äggblandningen är varm. Så blir grädden en mörkare brun.
Den ljusa chokladen
Vispa grädden så den blir fast. Smält chokladen över vattenbad. Rör ihop äggulorna i en skål och blanda i vanilj. Låt chokladen svalna och stelna något tillsätt sedan chokladen i grädden under omrörning och blanda försiktigt. Blanda lite försiktigt så att inte hela gräddblandningen blir mörk. (Om moussen blir mörk så gör ju det inget)
Gör så här: Lägg den mörka chokladmoussen ovanpå tårtbottnen. Om du har gjort en extra tårtbotten (kan uteslutas) så lägger du den försiktig ovanpå moussen (det gör inget om den går sönder lite, lägg bara rätt den). Bred över den ljusa chokladmoussen. (Om du vill ha mera randigt så kan du lägga hälften av den mörka, hälften ljusa och sedan en gång till).
Ställ tårtan i frysen i minst 4 timmar men gärna över natten. Ta fram tårtan 40min till 1 timme före servering.
Hyvla över mörk choklad och dekorera med bär eller granatäpple om du vill.
Underbar god chokladmoussetårta som passar även icke LCHF’are! 🙂
Det finns så många recept med mandelmjölk, vad ersätter man det med om man är nöt OCH mandel allergiker?
Tacksam för seriöst svar!
Tänker du till vuxna? Havremjölk kanske? Kokosmjölk?
Hej Monique!
Det blev lite fel, det skall vara mandelmjöl! (skrev på min Ipad som auto korrigerar!)
Problemet är att så många recept för LCHF innehåller mandel och/eller nötter, det är svårt att hitta någon bra ersättning. Varför jag frågar är för att jag vill försöka mig på LCHF men är VÄLDIGT allergisk mot både nötter och mandel, så ja,det gäller vuxna 🙂
Hej och tack för ett recept utan stevia! Jag ska testa på kalaset i helgen. Har du testat om den går att frysa igen efter upptining? Allt kanske inte går åt… 🙂
Håller med, vill inte ha sötning.
Den går fint att frysa om, jag gör det iaf alltid! 😉
Hej!
Jättebra blogg och sköna desserttips. Funderar på att göra denna till min födelsedagsfika nästa helt. Kan man använda nånting annat än kokosflingor till botten? Jag mår illa av minsta kokossmak (förutom kokosmjölk i grytor av nån anledning men allt annat).
Hej Monique! Hade tänkt göra denna till min sambos 40-års kalas, funderar dock ungefär till hur många personer räcker den?
Hej! Kul den är sååå god! Räcker nog till 10-12 pers! 🙂
Åh tack för ditt snabba svar 🙂
ps gillar din bok “lchf på riktigt” riktigt skarpt 😀
Den ser HELT fantastisk ut!!! Jag funderade på om man ska göra en hel tårta men bara äter upp halva. Kan man frysa om den då?
Ja det kan man 🙂
Låter otroligt gott, Måste prövas vid närmaste festliga tillfälle. Härligt att det är äkta lchf, dvs ingen tillsatt sötning i form av Sukrin etc då det sabbar iaf min viktresa varje gång.
Ett litet tack till Joakims sura kommentar, det gjorde att detta recept kom upp på sidan. Annars hade jag missat det. 🙂
Den är super!!!! Bland de bästa alternativen jag någonsin gjort i bakväg! 🙂
Jag litar inte på recept och hemsidor som är felstavade.
Det blir tyvärr lite felstavningar ibland (jag har engelska som modersmål)… Om det är det som avgör vilka sidor du läser så behöver du inte titta in här igen 😉
Å vad gott det ser ut!
Och nu står Majoren och Majorskan och bakar detta recept, Luktar gott om botten och ser smarrigt ut, smakar i morgon och recenserar då…
Härligt! Ska bli kul att höra vad ni tycker! 🙂
Jo, den blev MYCKET uppskattad av 7 vuxna, riktigt lyxig och lagomt “mastig”!
Det blir repris på dn framöver, helt klart!
Så kul att höra Majoren! 🙂
Ser underbar ut! Jag tål dock inte mandel utan undrar om du har något hum om ifall man kan byta ut det mot koksnötsmjöl och i så fall hur mycket!?
//Frida
Det tror jag säkert, bara att testa, byt ut mängd mot mängd, skulle jag göra! 🙂
Ser helt fantastisk ut! Vet du om man kan ha något annat i än ägg? Har väldigt allergiska barn!
Hmmm, nä, kanske fungerar bara att utesluta ägg? Testa kanske…
http://www.grongava.se/shop/product/no-egg-aggersattning
Detta kanske kan vara något som funkar istället för ägg?
Det är dock tänkt som fullersättning, o är alltså inte bara som äggulan i ägget utan mer som helt ägg.
Det är ju inte direkt ett superbra alternativ LCHF-mässigt, men man använder väl inte så stor mängd gissar jag.
Så passande! Jag fyller år i veckan, och pappa vill komma över på kalas med tårta. Denna borde ju passa även honom ;D
Ja eller hur! Kul! 🙂
Kanske att man kan grädda bottnarna i riktigt god tid och lägga i frysen tills dagen är kommen då det är dags att göra moussen? Tänkte att denna nog kan passa när vi ska hålla en större bröllopsmiddag hemma. Garnerad med hallon i så fall. Eller jordgubbar 😉
Absolut!