LCHF bönpepparkakor – sockerfritt
LCHF pepparkakor med kikärtsmjöl (resistent stärkelse)
100 g smör
1 dl grädde
2 tsk kanel
1 tsk nejlikor (malen)
1 tsk ingefära (malen)
eller
2 msk färdig pepparkakskryddor
1 tsk vaniljextrakt eller vaniljpulver
2 tsk flytande stevia (kan uteslutas)
1 äggvita (lättvispad med gaffel i en kopp)
2 dl mandelmjöl
1 dl kikärtsmjöl (kan bytas ut mot kokosmjöl om du vill ha lchf utan bönor)
1 tsk bikarbonat
2 msk fiberhusk
2 msk sesamfrön
- Smält smör i en kastrull och blanda i kryddorna.
- Häll i grädden och sjuda i några minuter.
- Ta av värmen och låt svalna lite.
- Vispa lätt äggvitan med gaffel och häll ner i smörblandningen, rör om samtidigt.
- Blanda i vanilj och stevia.
- Tillsätt mandelmjöl, kikärstmjöl, bikarbonat, sesamfrön och fiberhusk.
- Blanda och lägg sedan degen i en plastpåse (fryspåse) och förvar i kylen i minst 2 timmar men helst över natten.
- Ta sedan fram degen och jobba ihop bitar av degen.
- Tryck ut degen och kavla försiktigt, inte för tunt.
- Tryck ut formar och använd tex osthyvel för att lyfta upp formarna och lägg på bakplåtspapper på en ugnsplåt. De går lätt sönder, men funkar.
- Grädda i ugnen 200°c i ca 7 min.
- Låt svalna och njut.
Jag är vanligtvis inte så positiv till sötning då jag vill undvika alla söta smakar. MEN för att övriga i familjen ska äta (och visst det smakar mera ‘vanligt’) så har jag i minimalt med sötning.
Hej!
Eftersom du har kikärtsmjöl i pepparkaksdegen undrar jag om det vid gräddning fortfarande är resistent stärkelse? Jag äter gärna någon tesked potatismjöl blandat med turkisk yoghurt på morgonen men tänker att om jag skulle upphetta potatismjöl rusar det ut i blodet direkt och höjer blodsockret. Man får då alltså inte den effekten man vill.
Mvh Marie
Potatismjöl fungerar inte som uppvärmt. Jag uppfattar ändå att bönor och kikärtsmjöl fungerar i maten, även uppvärmt. Men bra att testa sig själv och se hur det påverkar.