Oopsies – Grundrecept / De lux recept

2010-03-30 11:44     Kommentera    Kategori: Oopsies
Oopsies Grundrecept 

Oopsies är en variant av ’bröd’ helt utan mjöl –

kan användas till rulltårta eller som smörgås.

3 ägg (delade i vita o gula)
100g Philedelphia ost

Vispa äggvitorna hårt – väldigt hårt… så det blir helt stelt.
Vispa ihop äggulorna och philadelphiaosten. Blanda försiktigt ned äggule- och philadelphiasmeten i äggvitorna.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper i ca 6 högar.  Grädde i ugn 150°C 30 min…

Njut med bara smör på eller med annan pålägg.  Man kan tydligen variera med lite olika kryddning i smeten, kanel, riven ost, kardemumma, örter…. Jag åt med bara bregott – gott gott gott!

 

De Lux Oopsies

Jag gjorde 2 varianter på samma gång! En salt och en kanel!
Receptet:
6 ägg, vitor o gulor var för sig
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk malda nejlikor
1 msk fiberhusk
200g philedelphia
1/2 tsk bakpulver
2 dl nötter
5 msk krossade linfrön
Flingsalt/Kanel

Krossa nötterna, gärna med mixerstav.
Vispa äggvitorna länge för sig, tills stelnat.  Tar ca 5 min m elvisp.Vispa äggulorna, ha i ost, kryddor och fiberhusk.  Vispa ihop lite till.

Vänd ner ost o gulorna i det fluffiga vita.  Blanda försiktigt.  Tillsätt,

linfrö, nötter o bakpulver.  Blanda ihop till smet.  Det blir lite tjockare än den vanliga oopsies smeten. Lite mera kompakt.
(HÄRkan du lästa om fiberhusk)

Flingsalt… ja, jag vet! Svart?? Men det är ngn lyx variant,
färgat flingsalt – bara för att det var snyggt! Men det var
det enda jag hade hemma så så fick det blir!Klicka ut smeten på bakplåtspappret! Jag gjorde 2 plåtar!

En med flingsalt på, och en med extra kanel på!
In i ugnen 200C° i 10-15 min!

Båda mikro/ugnen o vanliga ugnen gick på högvarv! 🙂

En annan konsitens till orginalet.  Mera brödliknande,
lite stabilare, inte så fluffiga, mera brödaktigt…
Riktigt riktigt gott alltså! Wow! Så här får det ju bli framöver…
Lite mera innehåll, lite mera jobb, ännu godare.
Jag kommer att variera mig, inte alltid det finns nötter eller
fiberhusk hemma! men det här var klart gottigott gott!

TIPS
Äggvitorna skall vara riktigt hårt vispat!  Vispa gulorna med osten.  När det skall blandas samman så använd gärna sked eller slikkepott för att försiktigt blanda ihop.
Klicka ut på en bakplåt med bakplåtspapper. (Det här är en dubbel sats) annars får man ut ca 6st på en sats.

Blir fluffiga i ugnen, men när de ligger framme o svalnar så blir de lite plattare igen… Tänk på att ta fram bregotten i god tid, annars kan det vara lite svårt att bre på när oopsiesen är nygräddade!

Förvaring av Oopsies

Oopsies passar utmärkt att frysa.  I en påse eller i en tätsluten burk.
Det går bra att stoppa en oopsies direkt från frysen och in i brödrosten. Rostad bröd m smör!
Nu finns det  ‘mackor’ att rosta när som helst.

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »