Oopsies – Grundrecept / De lux recept
Oopsies är en variant av ’bröd’ helt utan mjöl –
kan användas till rulltårta eller som smörgås.
3 ägg (delade i vita o gula)
100g Philedelphia ost
Vispa äggvitorna hårt – väldigt hårt… så det blir helt stelt.
Vispa ihop äggulorna och philadelphiaosten. Blanda försiktigt ned äggule- och philadelphiasmeten i äggvitorna.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper i ca 6 högar. Grädde i ugn 150°C 30 min…
Njut med bara smör på eller med annan pålägg. Man kan tydligen variera med lite olika kryddning i smeten, kanel, riven ost, kardemumma, örter…. Jag åt med bara bregott – gott gott gott!
De Lux Oopsies
Jag gjorde 2 varianter på samma gång! En salt och en kanel!
Receptet:
6 ägg, vitor o gulor var för sig
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk malda nejlikor
1 msk fiberhusk
200g philedelphia
1/2 tsk bakpulver
2 dl nötter
5 msk krossade linfrön
Flingsalt/Kanel
Krossa nötterna, gärna med mixerstav.
Vispa äggvitorna länge för sig, tills stelnat. Tar ca 5 min m elvisp.Vispa äggulorna, ha i ost, kryddor och fiberhusk. Vispa ihop lite till.
Vänd ner ost o gulorna i det fluffiga vita. Blanda försiktigt. Tillsätt,
linfrö, nötter o bakpulver. Blanda ihop till smet. Det blir lite tjockare än den vanliga oopsies smeten. Lite mera kompakt.
(HÄRkan du lästa om fiberhusk)
Båda mikro/ugnen o vanliga ugnen gick på högvarv! 🙂
TIPS
Äggvitorna skall vara riktigt hårt vispat! Vispa gulorna med osten. När det skall blandas samman så använd gärna sked eller slikkepott för att försiktigt blanda ihop.
Klicka ut på en bakplåt med bakplåtspapper. (Det här är en dubbel sats) annars får man ut ca 6st på en sats.
Blir fluffiga i ugnen, men när de ligger framme o svalnar så blir de lite plattare igen… Tänk på att ta fram bregotten i god tid, annars kan det vara lite svårt att bre på när oopsiesen är nygräddade!
Förvaring av Oopsies
Oopsies passar utmärkt att frysa. I en påse eller i en tätsluten burk.
Det går bra att stoppa en oopsies direkt från frysen och in i brödrosten. Rostad bröd m smör!
Nu finns det ‘mackor’ att rosta när som helst.