Minnesträning med LCHF

2012-03-17 18:51     2 Kommentarer    Kategori: Mitt möte med...


I veckan var jag tillsammans med Andreas Eenfeldt (kostdoktorn.se) på en föreläsning av Mattias Ribbing om mästerminnet.Föreläsningen började med att jag skulle blanda en (STOR) kortlek och sedan satt Mattias en liten stund för att memorera hela kortleken. Därefter rabblade han upp varenda kort i ordning medans jag fick hålla upp för publiken korten. Han fick alla rätt!

Mattias har många mästerskap i minnestävlingar bakom sig. Svårt att förstå att det är verkligen sant, att det är möjligt att komma ihåg så mycket, under press dessutom och på tid.
Han menar att det har inget med fotografiskt minne eller talang att göra. Utan det handlar om att träna minnet på rätt sätt.

Inlärning är beroende av minnet och det är då bättre att träna minnet (så att man snabbare kan minnas saker) och på så sätt lägga mindre tid på att minnas saker och mera tid till annat.

Hjärnan lagrar inte siffror, ord, röster eller bilder. Hjärnan lagrar kopplingar mellan information. Vi måste skapa medvetna kopplingar vilket görs på 5 olika sätt – via våra sinnen.

Enligt Mattias så är den traditionella inlärningssättet (som läras ut i dagens skolor, att läsa om och om igen för att försöka minnas det man läst) slöseri med tid.

Mattias hade massor att berätta, och allt han sa var verkligen spännande att höra. Bildkopplingar är nyckeln till minnet, att visualisera det man vill minnas, skapa en bild, en tydlig överstor bild.

Vi måste skapa medvetna stimulus, som att minnas något man ska göra. Detta gör vi via:
– kodning (intryck)
– koppling
– fixering

Varje gång man tänker på ett minne så kommer man ihåg det bättre. Men däremot saker som man ältar ska man inte tänka på, för då förstärks även dessa minnen – de vill man ju glömma bort, negativa saker.

Under kvällen fick vi tips och hjälpmedel på lösningar av några vanliga minnesproblem.

Namn och ansikten
Varje gång man hör eller läser ett namn så ska man göra om det till en bild, en STOR bild, tex Maria – krubba, Thomas – tomat, osv.
Många gångar försöker vi minnas för många detaljer. Istället ska man minnas ETT drag av personen, tex piercing, kort lugg, stor näsa, slips, hårspännet – vad som helst som är kopplingen för den personen.

Pang – så kommer man ihåg namnet.
Thomas – tomat – röd slips.

Andra direkta tips vi fick öva på var hur man kan gå till väga för att minnas text och böcker. Eller verktyg för att minnas tex en lista på 10 saker, om det är en ‘att göra’ lista eller en shopping lista. Allt handlar om att skapa bilder och kopplingar på det vi ska minnas.

Jag har övat under veckan och är helt överlycklig. Det verkligen fungerar! Plötsligt så minns jag 5 olika telefonsamtal jag ska göra under dagen, genom att endast skap (stora) bilder på ärendet som samtalet handlar om.

Mattias menar att hälsan är otrolig viktig för koncentrationsförmågan. T.ex om man har ont någonstans så är det betydligt svårare att vara koncentrerad. Hur man sover, hur man äter, hur man mår – det påverkar oss.
För att orka länge, vara fokuserad och prestera så är hälsan av stor vikt.

Mattias berättade hur många tävlingar gjorde honom trött och seg. Sedan fick han upp ögonen för kost och blodsockerkurvor.

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

2 Kommentarer + Kommentera

  • Fantastiskt! Det här skulle alla lära sig. // Kikki

    • Eller hur! Det är verkligen imponerande!

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »