Low Carb/LCHF debatt i Sydafrika

2012-11-16 11:04     7 Kommentarer    Kategori: Hälsa & Sjukdom, Livet, Mitt möte med...

Lite tekniska förberedelser före starten på debattkvällen!

Det var en jättespännande kväll!

Först sa Prof Tim Noakes några inspirerande ord – att inte bli övertygad om LCHF efter hans intro så vet jag inte vad som skulle övertyga… Han är riktigt bra att lyssna på, charmig, lugn och brinner för ämnet. Bredvid sitter Mike Finch som är redaktör för Runners World, en stor tidning här i SA. Han var kvällens moderator.

Sedan var det Andreas ‘kostdoktorn.se’ som föreläste om matrevolutionen. Som alltid, roligt, underhållande, lättsamt och framförallt INTRESSANT! Ingen som somnade i publiken här inte! Vi hade ungefär 15 min var (alla 4 talare) att presentera vår ‘story’…

Andreas får med publiken direkt, redan på första slide är alla intresserade. En del skratt bjuder han på, och när jag tittade runt så var publiken verkligen fängslade! Han är grym bra på detta! Mycket applåder…

Sedan var det jag på scen. Ganska nervös initialt, men så fort jag står där framme och börjar prata så blir jag lugn. Ungefär som när jag dyker, jättenervös innan jag hoppar i havet, men väl under ytan – lugnet.

På 10-15 min så hinner man inte med så mycket, det är mycket svårare att prata en kort stund jämfört med en längre stund, faktiskt!

Jag pratade lite om min viktresa, det ger alltid bra effekt så klart. Det visar att detta fungerar, svart på vitt! Och sedan nämda jag lite om barn o kost, och hur det ser ut idag och vad är dagens resultat av dagens kosthållning.

Efter mig var det Georgina Thomas, “an endurance athlete and swimming coach” hon har gjort flera fulldistanser av Iron Man, jätteimponerande. Hon har oxå minskat 40 kg i vikt på traditionellt sätt, dvs caloriesnålt. Klart det funkar. Men hon laddar före o efter träningar med båda öl, glass och chokladsås och söta drycker. Trovärdigheten för ett hälsosamt ätande tycker jag försvinner då ganska fort!

Därefter var det Professor Marjanne Senekal,  “Head of Human Nutrition at UCT”… Hon började med att ‘kritisera’ oss som för roliga och att vi tar detta seriösa ämne för lätt. Börjar man med det? Sedan var hennes 15 min 50 min av rabblande om gammal forskning och siffror. Dessutom med en hel del stavfel!

Hon pratade mycket om low carb och ‘vårat’ men inget om VAD hon själv förespråkade. Hon ville tydligen visa att detta med low carb inte var bra. Hennes linje var calorier in och ut och röra på sig mera. Själv aldrig varit överviktig eftersom hon äter balanserat och rör på sig!

Därefter var det debatten… Vi satt och svarade på frågor från publiken. Tyvärr så fick inte vi ställa egna frågor till varandra. Utan bara svara på publikens frågor.

Det var lugnt och sansat.

Tim Noakes ställde på Prof. Senekal rätt hårt och bad henne svara på frågor rakt utan flum… Hon flummade mycket och återkom hela tiden till en balanserat diet… Någon frågade vad som varit den stora förändringen de senaste 30 åren som gjort att det ser ut som det gör idag i samhället med fetma och sjukdomar. Hon kunde inte helt svara på det. Då pushade Tim på att hon skulle SVARA på frågan, VAD är det som hänt? VAD? Hon sa att det var bla pommes frittes ätande, men pga av fettet och oljan! Kändes som där vann vi stort!

Det kändes helt klart att vi inom LCHF ägde upp och skapade trovärdighet och förtroende… Efter debatten var det många som kom fram och pratade med oss och tackade för all inspiration.

En lyckad kväll! 🙂

 

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

7 Kommentarer + Kommentera

 • Intressant resa! Fick ni någon uppfattning om i vilken utsträckning folk där nere faktiskt hade egna erfarenheter av liv med LCHF, eller om det var mer intresse på typ principiell/akademisk nivå?

 • Det låter som om det var riktigt lyckat! Återstår att se hur eventuell närvarande press/media återger det hela???
  Hursomhelst; – BRA JOBBAT TEAM SWEDEN!!!

  • Tack! Igårkväll var det ännu bättre! 300 pers och ingen ville hem, det blev 19-23 istället för 19-21… Cape Town – inte så noga med tider här inte! underbart! Helt totalt lyckat! :=)

 • Kul att få läsa lite om föreläsningen! Är det några i publiken som övh vet vad LCHF är?

  • Så bra! Ja rätt många, men lika många som är helt emot! 🙂

 • Tack för intressanta och härliga bilder från din och Kostdoktorns resa i LCHF-anda. Sverige är förknippat med Zlatan i hela världen, LCHF är honom hack i häl! 😉

  • Vi ägde upp! Helt klart! Otrolig respons här i media och publik. Riktigt kul har det varit… 🙂

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »