Eric Westman föreläser på Low Carb Cruise

2012-05-17 16:28     Kommentera    Kategori: Mitt möte med...


Dr Eric Westman, Duke University, författare till boken ‘A new Atkins for a New You’ är forskare och ‘medical weight loss dr.’

Han berättar om hur han självklart har blivit utbildad i att skriva ut piller för sjukdomar, nu tar han istället bort piller och introducerar lågkolhydratskost.

Han börjar med:
Essensiella näringsämnen måste man äta, kolhydrater tillverkar kroppen själv ? därför behöver vi inte äta dem!Eric Westman pratar om myterna kring lågkolhydratskost. Tex myter om att en lågkolhydratskost blir med automatik en kost rik på protein, men så länge man ökar fettintaget så blir proteinkonsumptionen oförändrad.
En annan myt är den om att hjärnan behöver kolhydrater för att fungera optimalt. Detta är dock helt sant säger Westman. MEN man behöver inte äta dessa kolhydrater. Levern tillverkar kolhydrater (glukos) själv. Hjärnan behöver mellan 100g-140g kolhydrater (glukos) och levern fixar detta så fint åt oss. Levern producerar over 250g glukos så att hjärnan lätt får den mängd den behöver.

Och detta om kalorier in och kalorier ut , så sager han: Låt oss lägga ner detta ämne en gång för alla, vi måste begrava denna teori. MEN om vi gör det så kommer dietisterna att inte ha några arbeten! (Mycket skratt bland publiken här…)

Vi behöver inte prata om att minska kalorier, utan att minska kolhydrater istället.
Eric pratade även om ketoner, kroppen och kost. Han tipsar om bra matval för att hålla sig på mindre än 20 gram kolhydrater per dag.

Att han har med ‘fast foods’ i denna lista är för att han menar på att majoriteten av den Amerikanska befolkningen äter snabbmat väldigt ofta, och för att kunna vara realistisk och ha möjlighet att nå alla så måste han ge alternativ som anpassas till ‘kulturen’ här. Skulle det bara stå tex lax, biff, fisk, osv så skulle det begränsa valmöjligheten för den vanliga Amerikanen. Låter vettigt tycker jag. Bra att se till individen och dagens behov!

Eric Westman, som ändå är foskare och vill gärna se studier på det mesta säger även att den generalla attityden är att om inte det finns en skriven studie på ämnet så kan det inte vara sant. Han frågade publiken om hur många där tror att man blir hungrig av kolhydrater. Alla räckte upp handen. Men det finns ju inte studier på detta, men många erfarenheter. Är det då sant?

Han berättade om en kassörska som en gång varnade honom när han handlade ägg. Hon hade sagt: ‘Akta dig för ditt kolesterol med alla de där äggen du köper’.
Varpå han svarade: Du behöver inte vara orolig, jag är läkare’.
Det hjälpte inte henne, hon var inte alls övertygad.
Folk är svåra att övertyga helt enkelt, för de lever i sin ‘tro’ och det dem har lärt sig via tex media och gammal (fel) forskning.

Eric Westman tog även upp LCHF i Sverige, och en slide som visade populäriteten för kosten via googlesökningar. Kul!

Fakta om lågkolhydratskost, högt fett intag:

Kolhydrater är ej essensiella för kroppen
Lågkolhydratskost leder till viktminskning då man blir av med hungerkänslor och aptiten minskar
Lågkolhydratskost ger lagomt med protein för kroppen
Näringsmässig ketoner är fettförbrännande
För många individer är det enkelt att följa en livsstil på lågkolhydratskost, medans andra kanske behöver hjälp och support
LCKD (Low carb ketogenit diet) minskar risken för hjärt- & kärlsjukdomar.

Han avslutade med om hur vi ska kunna ändra på detta. Vi måste börja med att först rekommendera koständringar till patienter INNAN medicinering!
Och går igenom fakta om lågkolhydratskost med högt fettinnehåll ? med andra ord: LCHF!

Jag hade Eric till bords under flera kvälla på kryssningen. Han är mycket trevlig, lättsam, rolig och underhållande. Vi pratade om både kost, hälsa, tonåringar, bilar och sötningsmedel (ämnet sötningsmedel återkommer jag till, det var en mycket spännande konversation vi hade).

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »