Fermentering för magens bästa
Roligt att se att den kända hjärtspecialisten Dr William Davis, författare till bla. Brödberoende också är helt
inne på vikten av tarmflora, fermentering och kefir.
För några år sedan träffade jag William Davis då vi både förelästa på samma konferens. Jag började då följa honom och hans arbete.
Enkelt beskrivat här om fermentering:
What’s all the hype about fermentation
Så gott som alla sorter av grönsaker kan användas till fermenting menar Davis.
Jag gör ibland egen surkål och kimchi, men när jag inte har detta hemma så köper jag Tistelvindens fermenterade grönsaker. Det är viktigt att det är ej pastöriserad grönsaker. Detta för att mjölksyrebakterierna dör vid ungefär 55°. Produkten blir istället levande och hälsosam för tarmen. Detta är alltså probiotika, såsom kefir (framförallt hemgjord kefir). Prebiotika är då bönor och potatismjöl bla. Vilket blir ‘mat’ till bakterierna i tarmen, också en viktig del i helheten.
Mera om detta:
Dålig bakteriaflora i tarm kan påverka övervikt
Egen kefirtillverkning – steg för steg
Kimchi, fermenterade grönsaker som du själv kan göra
Viktminskning med bra tarmflora
En guide till resistent stärkelse
Vi finns även på min facebookgrupp: Skönaböna där du hittar massor, MASSOR av recept, tips och råd på ämnet!