Sockerberoende! Finns det? Ny forskning…

2015-01-09 15:09     Kommentera    Kategori: Media

sockerj

För att svara på frågan ovan tryck HÄR

Professorerna är oense! Professor Claude Marcus menar att socker ej är beroendeframkallande. Medan Professor Charlotte Erlanson-Albertsson säger att var tionde svensk är drabbad av sockerberoende.

Det är en ny forskningsrapport som orsakat sockerbråk mellan några forskare inom vikt- och näring.

Swedish nutrition foundation, SNF, har framtagit och bekostad en ny forskningsrapport. Arla, Coca-Cola, McDonalds, Nordic Sugar är medlemmar i denna foundation, bla. (Bara det säger ju en hel del!!!)

Enligt rapporten så finns det inte vetenskapliga bevis för att socker är beroendeframkallande för människor (hahaha). Då deras resultat är så kontroversiellt så har lanseringen av rapporten bromsats och de kommer inte utge någon pressmeddelande. Claude Marcus är en av de som har arbetat med rapporten. (Om jag inte minns fel, sitter inte han på McDonalds styrelse?). Han håller med rapporten om att sockerberoende ej finns och tycker det är viktigt att rapporten kommer ut.
Claude Marcus:
Allt vi människor tycker om, från sex och ätande till löpning, påverkar hjärnans belöningssystem och kan på så sätt anses vara beroendeframkallande. Men det är jätteskillnad på det och att vara beroende av nikotin eller andra droger. Socker går via vårt normala nervsystem – vad vi känner, luktar, smakar och ser. Men droger kan gå in och påverkar hjärnan direkt, kan ge oss en kick utan några omvägar. Vi vetenskapsmän ska inte skrämma människor genom att använda felaktiga begrepp som sockerberoende. Det finns ett kommersiellt intresse kring sockerberoende och att göra människor till offer. Många aktörer tjänar pengar på retreat och “sockavgiftningar”. Jag tycker människor ska få en chans att använda sunt förnuft kring kost och slippa skrämselpropaganda.

Charlotte Erlanson-Albertsson forskar kring sockerberoende och hon anlitades för att faktagranska rapporten. Hon vägrar skriva under.
– Livsmedelsindustrin vill inte skuldbelägga mat i någon form, att det vi äter kan vara beroendeframkallande. Men jag kan inte skriva under något jag inte tror på. Jag var tvungen att anmäla avvikande mening. Jag har forskat om sockerberoende, det har ingen av de övriga anlitade experterna. Det finns studier av människor där man sett att sockerberoende uppfyller samma villkor som beroenden av exempelvis nikotin eller alkohol. Sockerberoende är inte lika kraftfullt, men det är samma känslor och samma typ av tvångsmässiga beteende, att man “måste ha”.

Charlotte menar att  sjukvården måste hjälpa människor, vi har inte råd att låta folk vara beroende utan måste ta tag i det här

 

beroende1j

socker2jj

Hela artikeln finn på EXPRESSEN: Professorer i stort sockerbråk

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »