Socker istället för kryddor (?)

2013-02-28 11:33     6 Kommentarer    Kategori: Media

Det var inte länge sedan jag hörde någon säga att man måste ju ha en nypa socker i såsen eller grytan, eller på stekta potatisar för att lyfta fram och höja smaken. Mitt svar: ‘Måste man?’

socker1_1011782c

Här kan vi läsa om hur kryddor har, sedan länge tillbaka, varit statussymbol bland kungar på 1600-talet.

Sedan slog sockret igenom i matbröd, efter andra världskriget. Även grönsaker mjölksyrades vilket gav en sur och syrlig smak – men idag är det söta inläggningar som gäller, tex inlagd gurka och rödbetor.
SvD – Sockret har tagit kryddornas plats

 

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

6 Kommentarer + Kommentera

  • Ni missar poängen totalt. Det handlar inte om massa druvsocker och smakförstärkare och tacokryddpulverblandningar med hundratals smaktillsatser hit och dit. Detta ständiga antingen eller ni håller på med! Det handlar om SÖTMA. Punkt slut. Människor generellt gillar söta smaker, oavsett vad ni tror och tycker. Det är ingen “last” som vi panikslaget måste motverka, utan bara ett biologiskt faktum. Sötman i såsen måste ju inte heller komma från decilitervis med druvsocker. En sked honung, en skvätt pressad frukt eller något liknande sköter det hela galant också! Och – som alltid – det handlar om BALANS. The secret’s in the sauce, som hon sade i “Stekta gröna tomater”. 🙂

  • Jag har också hört det där med en nypa socker i såsen, men jag säger nej tack och har alltid gjort det.

  • Nej, kryddor ska det vara! Det är ju inte klokt att de främst har druvsocker i tacokryddblandningen som säljs.

    Jag kryddar min tacofärs själv, och det blir mycket godare än de köpta kryddblandningarna!

    Tabasco med chipotlesmak är ett hett tips…

    • Tacokryddblandningen är HEMSK!!! Borde förbjudas! 🙂

      • Men såååå gott!

      • Ja, verkligen! Och det är ju så enkelt att blanda själv. Då får man precis den styrka man vill ha. Och slipper allt socker och alla tillsatser!

        Jag använder rökt paprikapulver, Pimentón de la vera, till marinader och tacofärs.

        http://lchfblogg.sandramedin.se/#post62.

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »