Skräpmatens onda

2015-08-18 13:10     3 Kommentarer    Kategori: Hälsa & Sjukdom, Media

 

En insändare har skrivit till NWT, Nya Wärmlands Tidning. Här lyfter NWT  fram artikeln både på deras facebook sida och i webtidningen.

Så här ser inlägget ut:

Egentligen borde jag inte bry mig, det är ju inte min kropp som sväller och löses upp av allt fett och sörja som blandas där, men kostnaderna för allt skräpmatsätande är solidariskt fördelad på alla genom skatten. Sjukvården dräneras i arbetet med att försöka befria dessa människor från alla biverkningar som deras frosseri innebär vilket medför att övriga inte har en chans att komma fram till sina respektive vårdcentraler.

Vad är det som gör att man vill sitta och praktiskt taget äta sönder sig själv och hela samhället? Varför måste man stoppa i sig något onyttigt när det finns bra mat att handla?

Efter flera års arbete i primärvården har jag sett följderna av detta frosseri, följder som är väl dokumenterade och som bland annat heter: högt blodtryck, diabetes typ 2, belastningsskador i leder, smärta och problem med rörligheten i lederna, blodfettsrubbningar, ökad risk för en hjärt- och kärlsjukdomar, åderförkalkning, ökad risk för stroke, hjärtinfarkt och kärlkramp, gallsten, astma, svårigheter att andas, sömnapné och snarkningar, svårigheter att bli gravid, komplikationer under graviditeten, livmodercancer, cancertumör i eller på livmodern, äggstockscancer, bröstcancer, bukspottkörtelcancer, strupcancer, tjocktarmscancer, njurcancer, levercancer, prostatacancer, demens och depression.

Det är dags för en förändring!

Medvind

 

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

3 Kommentarer + Kommentera

 • “Vad är det som gör att man vill sitta och praktiskt taget äta sönder sig själv och hela samhället?” Just den frågan tycker jag att skribenten borde fundera på allvar över. I stället används det som ett slagträ mot det stackare som fastnat i honungsfällan.

  “Sjukvården dräneras i arbetet med att försöka befria dessa människor från alla biverkningar som deras frosseri.” Alla andras frosseri då, de vars kroppar inte utåt visar hur taskigt det egentligen står till. Hur kunde hen få en infakt hen som var så smal? Man drar en koppling som inte finns och sätter likhetstecken mellan smal och frisk.

  Jag instämmer helt i att det är dags för en förändring! Men jag tror inte att det är helt samma vi är ute efter skribenten och jag. Att få bort skräpmat och dryck är en god början dock. Att ge sockerknarkarna adekvat behandling och stöd istället för taskiga tillmälen är ännu bättre!

 • Reagerade precis som Frida D. Skrämmande attityd av en person inom vården!

 • “Vad är det som gör att man vill sitta och praktiskt taget äta…”

  VA?
  Skribenten tycks ju inte ha en aning om vad hormoner, sockerberoende eller fett gör med en människa – och den påstår sig arbeta inom VÅRDEN!!!

  0_o

  Tänk om fler sa ifrån gentemot dåliga kostråd och okunskap kring just detta istället! Fråga hellre vad det är som är att folk är så okunniga och elaka! Kommentatorerna på fb är inte mycket smartare de heller:

  “Är väl mer generellt en kombination av att folk äter för mycket och rör för lite på sig”

  Har vi inte kommit längre?

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »