Så mycket socker i maten

2014-03-15 15:25     6 Kommentarer    Kategori: Media

Idag läste jag en artikel om dold socker i maten. Bra att det lyfts fram för det är inte alltid så självklart!

20140315-151133.jpg

20140315-151141.jpg

För någon vecka sedan gick WHO (Världshälsoorganisationen) ut med nya riktlinjer vad gäller sockerkonsumtionen. Tom Livsmedelsverket säger nu (enligt Åsa Brugård Konde som är nutritionist på Livsmedelsverket) att studier visar att för högt sockerintag kan leda till diabetes, njursjukdomar, cancer, hjrätsjukdomar, alzheimer och tidigare åldrande. Åsa tillägger att äter man väldigt stora mängder socker kan man i värsta fall få näringsbrist och om man äter det i stället för mat är risken stor att man blir överviktig. Samtidigt säger hon att så länge man äter mycket frukt, grönt, fisk och varierat så är det ok att äta lite socker. Vad vill hon/de ha sagt egentligen?

Enligt artikeln så visar det att en medelstor banan innehåller 7 teskedar socker, och kålrot 8,5 teskedar socker. Åsa från Livsmedelsverket tycker att det är missvisande att bananer (frukt) svartmålas. Olika socker?
Åsa säger även att man inte kan jämföra socker med ett droberoende, för sockret har inte den fysiologiska beroendeeffekten… Jag håller inte alls med!!!

20140315-153257.jpg

Det som dock blir otroligt missvisande med en sån här artikel är att de har verkligen mätt ‘BARA’ sockret och inte kolhydrater – vilket i kroppen ger samma effekt. Negativt alltså. Som bilden ovan så nämns ordet ‘sockeränglar’ – bra saker med lite socker. Där bla ingår jordnötter som visst är sockersnåla men väldigt kolhydratsrika, och pringles chips – som om det vore OK att äta ur hälsosyn! Tur att man är lite påläst, men tänk alla som tar till sig ALLT i denna artikel. Rätt så missvisande!

20140315-153307.jpg

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

6 Kommentarer + Kommentera

 • Läste också igår att t.ex gröna teer kan innehålla upp till 20% socker och att detta inte behöver redovisas på paketet. Här tror man att man dricker något nyttigt och så är det “sockervatten” man får i sig. De hade bl.a. analyserat Tetleys gröna te med citron.

 • Men visst är det ändå positivt! Socker identifieras som farligt inte fett!

 • Hur jämför de?..
  100 g banan innehåller 22 kh, 100 g kålrot innehåller 6.4 kh… Märklig jämförelse…

 • Läste precis detta, usch och fy! Nu får det bli lite förändringar!

  • Ja men eller hur! 🙂

   • Men vad är det för raketforskare som står bakom denna artikel.. är ju idioti!
    Banan är ju en naturlig produkt! inget raffinerat, direkt från naturen!

    snälla jämför inte frukt å grönsaker med industri raffinerat godis, kakor, dricka..
    jag tror inte världens fetma epidemi beror på bananer ialalfall..

    är många som inte vet nått om kost å välmående..

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »