Pinsamt svar från kommunalråd

2014-01-27 22:05     21 Kommentarer    Kategori: Barn, Media

Nu är det en artikel, ja två blev det, om borttagandet av bregott/smör i Karlstadsskolor.

Foto: Helana Dahlgren

Fett eller lättprodukter i skolan – vilket är bäst för barnen?
VF tar upp hur  på sociala medier debatten rasar efter att Karlstad kommun ersatt Bregott med lättmargarin.
Jag blev intervjuad och fotad idag för inlägget. Känns riktigt bra att tidningen vill ta upp denna viktiga fråga, och att journalisten verkligen engagerar sig för att ta reda på information och åsikter.

Bla står det med om att jag vill skicka med bregott till min dotters skola eftersom hon inte ska äta lättmargarin! LÄS sedan även kommunalrådets svar på det, rätt så pinsamt anser jag!

Och avslutningsvis –  det är viktigt för kommunen och politiker att visa att de står för bra mat!

Hela artikeln finner du här:
VF: Smördebatt efter påläggsbyte

I den relaterade artikeln där kommunens kommunalråd Niklas Wikström uttrycker sig påstår han att smör är en trendfråga (?)! Smör har ändå funnits i många många flera år än lättmargarin, hur blir då smör en trendfråga? Känns för mig mera rättvist att säga att margarin är en trendfråga.  Om jag skulle skicka med bregott till skolan så tycker Wikström att det blir en svart marknad med bregott, för mig låter detta märkligt… Det måste i så fall tyda på att bregott är väldigt eftertraktat. Om nu våra barn skulle vilja ta en krona från sin veckopeng för att få köpa till sig lite bregott från kompisar så är det ändå bättre än att gå till kiosken och köpa godis.

Wikström hänvisar till nya rön som kom i hostas om att skolbarnen ska äta mindre mättat fett. Jag skulle vilja se vilka rön det rör sig om? All modern forskning visar nämligen precis något helt annat. Kostpolecyn antogs i 2005, 8 år sedan och den tycker Niklas Wikström ska följas. Själv tycker jag att det är dags att uppdatera och sätta sig in i nya rön och forskning och hålla sig uppdaterad. Det är våra barns hälsa vi leker med!

Att han hänvisar till självutnämda experter som har åsikter angående kost och trender, ja så kan det vara. Men för att önskar bregott i skolan behöver man inte vara expert. Ämnet är lättmargarin och borttagandet av bregott i skolorna. Jag har dock kunskap och utbildning inom ämnet. Det anser jag att politiker inte har, däremot är de duktiga på politik, det är inte jag.

I kommunens nya organisation så är det tre kökschefer som får avgöra hur våra barn ska äta. Och trender ska inte följas utan rekommendationer bara. Men han berättar att på förskolorna serveras bregott fortfarande. Skönt att höra, men vad är skillnaden på barnen undrar jag? Förutom åldern… Hur kommer det sig att förskolebarn ska äta bregott men inte skolbarn? Blir plötsligt mättat fett farligt när man fyller 6 år? Där förstår jag inte alls resonemanget.

Läs gärna hela artikeln!
Men avslutningsvis säger Wikström att om de skulle välja bregott och standardmjölk kan de inte garantera en näringsriktig måltid.
Folkpartiets hemsida står det klart och tydligt: Vi utgår alltid ifrån vår socialliberala ideologi och arbetar därför aktivt för alla Karlstadbors rätt till frihet och individanpassning inom det kommunala välfärdssystemet.

Jag har nu dragit igång en namnpåskrivning vilket kan hjälpa under kommunens fullmäktiga möte i slutet på februari! Var med och hjälp till du också och skriv på! TACK från hjärtat! Mera om den imorgon på bloggen!
« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

21 Kommentarer + Kommentera

 • Intressant detta, det finns tre koncentrerade fetter som är svåra att såga : olivolja, kokosfett samt smör, observera dock att detta endast gäller oförfalskad naturlig vara av bästa sort utan tillsatser, vare sig naturliga eller syntetiska.

  Då vi lokalt saknar tillgång till fettrika frukter och nötter så kan dessa vara på plats i lämplig mängd.

  Nu till det kluriga, det är lätt att bli fartblind i matträsket och välja eko märkt mat i “tron” att det är ett bra val för sig och sin familj, fast vid närmare granskning och eftertanke så finns dolda fällor för den som inte nöjer sig med mindre dåliga råvaror.

  Raps påstås i reklamen vara snäppet bättre än ex. vis olivolja ang innehållet av de olika fetterna, det som inte framgår är fettkedjelängd vilket kan göra stor skillnad på hälsan, samma sak med ekovete och soja, vetet har manipulerats på gennivå och den enda sojan som i små mängder är OK hälsomässigt ska vara fermenterad.

  Att många Ekolivsmedel dessutom är förpackade i plast och aluminium gör att man inte kan känna sig riktigt nöjd än så länge. Med insikt hos fler om den degenererade “födan” av idag så bör omsvängningen mot riktig mat komma snabbare.

  Allt detta går att få verifierat om man letar ihärdigt, för denna info går ej att finna i bolagiseringens tidevarv där bigfood och bigpharma tillsammans med sina betalda sk. forskare ockuperat alla offentliga informationskanaler, dessvärre.

  Den Eko mat som kommer närmast idealet är trots allt den man med omsorg odlar själv tätt följt av Demetermärkt dito. Fast även där ökar högavkastande sorter på bekostnad av smak och näringsinnehåll ( kan det vara €€€ ) som spökar

  Våga testa 1-3 månader utan vete, soja och raps och förutfattade meningar och ersätt dessa med dinkel, finskt smör och gärna några tuggor syrade grönsaker dagligen och känn efter hur det känns.

  Lev väl alla och sluta aldrig söka efter bättre alternativ

 • Rune Geistrand var finns bevis för att “rött” kött är farligt. Det tror jag är ett riktigt stolpskott som inte har evidens till någon forskning.

 • Jättebra Monique Forslund! Då är det väl dags att gå vidare för att jobba i absolut samma politiska inriktning när nu rikningen redan har bestämts. Bara att fortsätta nu inför valet. Och vi vet ju om vi ska orka ur den ekonomiska situationen vi idag befinner oss i med en sjukvård som går på knäna så måste vi lära oss äta en artegen föda för att bli friska. Inga billiga konstlade lightprodukter som vi bara blir sjukare av. Nära halva befolkninge snart har metabolt syndrom med alla dessa földsjukdommar. Absolut dags att sätta stopp! Snart kan det vara försent. Vi har bara våra barn att expementera; och bara en gång. Och läkarvården har ju snart redan kapsejsat …. !! Säkert inget större motstånd i dag att nå politiska resultat mot Livsmedelsverket halstarriga RÅD och som det fortfarande ÄR RÅD!

 • (men hemma kan man ta fram lite smör i taget, då får man bara 3% av det skadliga omegasex mot Bregottets 10%, mer i margarinerna. Har man Becel i kylskåpet bör det slängas på stört, har 50% !!! av det skadliga ämnet. Är det inte någon som har tid anmäla reklamen…. Allra allra bäst är smöret som kommer från andra än Arla så man kan vara säker det inte finns gmo-mjölk från Danmark och andra länder)

 • Sedan är mjölk inget som behövs, och lättare hellre än fetare. Ingen stor sak. Men om man nu tvunget ska ha mjölk så ska den inte vara homogeniserad, då är proteindelarna så små att de penetrerar tarmarna, kan skapa allergier och problem på sikt. Men vatten är nyttigare beroende på var det kommer ifrån och hur det är processat och kontrolerat.

  Så, ta gärna bort mjölken, kalken? Finns andra källor.

  Föräldrar hemma som vill hålla vikten och inser att bregott ger bättre hälsa till barnen vid frukostbordet än de vådliga margarinerna? Ta olivolja på mackan…

  • Du har helt rätt… det finns studier som visar att kranvatten ger större kalciumupptag än mjölk. Det är inte för inte som vi tvingats avkalka kaffebryggaren och diskmaskiner etc.
   Jag är själv Matforskare, och näringsrådgivare. har bl.a. jobbat med utveckling av framtidens skolmat i Södertälje med stor framgång.
   Där tog vi bort all margarin, och lär barnen välja mellan mellanmjölk och standardmjölk ekologisk. Vi lagar nästan all mat från grunden, med minst 50% ekologiska inköp och strävar efter att följa årstiderna och hitta närproducerad mat. Vi erbjöd dessutom alltid två rätter samt en stort salladsbuffé där eleverna fick välja fritt av allt. De flesta bakade dessutom eget surdegsbröd där vi serverade ett ekologiskt Bregott.
   De resultat som vi såg själva efter att ha genomfört detta var att allt fler barn med s.k. bokstavskombinationer fick lindrigare problem, allt fler barn med diagnos diabetes både 1 och 2, kunde äta mer av skomaten. vissa elever som tidigare tagit med sig specialkost på grund av svåra diabetes, kunde börja äta skolmaten.
   Livsmedelsverket påstår att dom bygger alla sina rekommendationer på vetenskaplig fakta. Men den fakta som de hänvisar till är i mångt och mycket långt ifrån fakta utan mer indicier och rykten som går i vissa forskarkretsar. Till exempel när det gäller kolesterolfrågan. I början av 30 talet gjorde att par forskare ett test där man injicerade stora mängder kemisk framställt kolesterol i kaniner, som efter en tid av stora doser utvecklade hjärt- och kärlproblem. Denna iakttagelse fick en stor uppmärksamhet inom forskarvärlden. Till saken hör att det injicerade kolesterolet inte har samma uppbyggnad som ett naturligt kolesterol, samt att kaniner är 100% veganer, d.v. s de är inte rustade för att äta fetter med kolesterol. D.v.s. en kanin kan absolut inte jämföras med med människa när det gäller förmågan att bryta ned kolesterol.inte förrän på 70-talet återupptogs denna forskning i USA och då upprepade man försöket men med råttor istället. Där man återigen injicerade stora mängder kemiskt framställd kolesterol. och fick då samma resultat som med Kaninerna. Fortfarande inget bevis för att detta skulle vara fallet hos oss människor.
   Då skrev en kända tidningen TIMES om denna upptäckt och gjorde en helt egen tolkning av dessa resultat och jämställde dessa syntetiskt kolesterol med naturligt kolesterol genom att på omslaget visa upp ett ansikte gjort av två stekt ägg som ögon och en mun av stekt bacon. Och trotts att tre mycket välrenommerade svenska forskare som forskade just rned kolesterol, gick ut på TV-nyheterna, och dementerade kopplingen mellan till hjärt- & kärlsjukdomar och naturligt kolesterol. Men trotts detta så “köpte” livsmedelsverket den tolkning som TIMES magasin i USA hade gjort. Hur vetenskapligt är det på en skala??? Jag har massor med fler exempel men vill inte bli långrandig.
   Efter ha stångas med Arla och Livsmedelsverket i många år kan jag avslöja att anledningen till att Livsmedelsverket fortfarande står fast vi lätt mjölk, trotts alla bevis på att full fetade produkter är bättre. Är att tungmetaller, gifter som används i det moderna jordbruket ansamlas i djurens fetter, så även mjölken. Så för att minimera gifterna rekommenderar man från Livsmedelsverket light produkter. Istället för att säga som det är, välj ekologiska alternativ där djuren fått gått fritt och betat i den lokala naturen. Då bildas nämligen även en perfekt balans av Omega 3 och 6 i mjölken samt köttet, vilket balanserar upp det mättade fetterna. Men en sådan rekommendation vågar inte livsmedelsverket att göra då Arla har en stark inflytande i denna frågan. Tack för ordet…

 • Så, Bregott är att föredra
  Helst Skånemejeriers, eller lokal producent. Arla plockar in mjölk lite överallt ifrån. Men ändå vida bättre än margarin.

  Nu har de stora margarinproducenterna, som sett minskad försäljning, börjat överge sin kampanj mot smör och börjat blanda in smör med margarinet.

  Så, alla margariner, light som andra, är hälsovådliga. Men vill ha varor med bensin och andra kemikalier (en är alldeles oerhört farlig, med dessa gränsvärden!!)

  Är det till barn så är det givetvis ekologisk Bregott som gäller. Är den inte ekologisk är andra producenter än Arla bättre. Allt bregott är bättre än margarin dock.

 • Bra kämpat. Och att förespråka någon margarin alls, samtliga har rester av tunga kemikalier. Bland annat bensin (men under gränsvärdena, men varför alls acceptera farliga ämnen som tillsätts, ändå är bensin inte det farligaste ämnet, men alla vet vad bensin är)

  Nyligen kom resultatet från en stor klinik undersökning i USA (som börjar få stora hälsoproblem som dock nog har med alla gmo-varor att göra)

  Fyra risker
  Socker och sockrade drycker (t ex coca, där det dessutom finns fosfater)
  Vitt mjöl (dels raffinerat, men ofta också med rester av bekämpningsmedel)
  Rött kött
  MARGARIN

  Dessa fyra är klart kopplade till ohälsa.

  Livsmedelsverket, ja de är mycket producentsnälla. Nyligen försökte de påstå att bisfenol inte var farligt, vi kissar ut det snabbt. Ja men det går igenom kroppen och vi får ständigt i oss nytt av detta hormonstörande ämne. Alla som gör undersökningar eller är anknutna till verkets råd; vilka uppdragsgivare har de i sin forskning mm. Titta på pengarna.

 • Det måste bli ett slut på detta smörförbud och light-tvång:

  ”Folkkommissarie” Niklas Wikström befarar svart marknad för Bregott – Vill ha tvång på light-fett

  http://newsvoice.se/2014/01/28/kommunalradet-niklas-wikstrom-befarar-svart-marknad-for-bregott-och-vill-ha-tvang-pa-light-fett/

  • Underbar artikel! Bra skrivet Torbjörn, tack!

 • Det låter som att Karlstad är den sista Sovjet-staten… De är väl för snåla för att upphandla riktig mat, och skyller på SLV.

 • Hej Monique!
  Heja dig! Har läst den helt galna tidningsartikeln… svart marknad med bregott…
  Den tanken som slår mig dock är att vi snarare kanske borde ena svenska folket i en namninsamling till Livsmedelsverket. Det är ju dit alla hänvisar… Då kunde vi alla påverka mer för alla barns bästa i hela Sverige 🙂
  Kram Sophia

  • Håller med! Får bli nästa steg Sophia!!! 🙂

 • Heja dej Monique!

 • Hej Monique!
  Du kan väl ladda hem prof. Göran Petterson vid Chalmers skrivelse och vidio om fetter
  samt även Civ.ing. Gunnar Lindgrens beskrivning hur tillverkningen av margariner går till. Vill minnas att Andreas intervjuat honom. Finns nog på kostdoktorn.
  Det vore nog något för Niklas med anhang att få framför ögonen.
  Kör hårt och LYCKA TILL, önskar Roffe.

  • Tackar! 🙂

 • Du gör ett fantastisk jobb för skolbarnen. Jag hoppas för hela Sveriges barn. Heder åt dig.

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »