Paleo på nyheterna i USA som den stora viktminsknings succé!

2013-02-13 6:55     12 Kommentarer    Kategori: Media

Riktigt roligt att de börjar med denna mirakel diet som inte är bara för viktminskning men för allmän hälsa oxå.Paleo eller grottmansdieten heter det (vi känner ju till detta) och att det har blivit extremt populärt de senaste 2 åren. De nämnar kändisar (sånt älskar amerikaner) som äter Peleo kost samt att många inom träning så som marathonlöpare, ironman-deltagare och olympiska atleter har gått över till kosten.
paleoJ

Dessutom säger de hur det inte är en diet utan en livsstilsförändring för många och fördelarna är stora.

Lite synd är att det ska fortfarande bakas doughnuts och alla möjliga efterrätter där olika sockerkällor används, dock ‘hälsosamt’ socker (vilket givetvis är bättre än det de flesta idag i USA äter). All förbättring är ju förbättring.

Skillnader på Paleo och LCHF:

Paleo                                                                          LCHF
Undviker mejerier                                                    Tillåter feta mejerier
Tillåter frukt och bär                                               Undviker frukt och drar ner på bär
Tillåter rotfrukter, sötpotatis                                 Undviker rotfrukter och sötpotatis

Annars är det i stort sätt rätt likt… Och i det stora hela så vill båda sätten att man ska undvika stärkelse, socker, halvfabrikat, snabbmat och använda bra, naturliga råvaror.

Se nyhetsinlägget här

 

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

12 Kommentarer + Kommentera

 • Såg inslaget och som du skrev så är det kul att det lyfts fram i media, men lite synd att man visar hur man gör godsaker iställlet för riktig mat. Tror att många paleoförespråkare kommer störa sig på att man säger att det är OK med kokossocker (som jag t.ex. hört Rob Wolf säga att man inte bör använda). Men å andra sidan detta kan få fler att bli intreserade av paleo och sedan själva komma på att det inte går ut på att göra paleosnacks.

  • Amerikanerna vill liksom inte släppa det söta, det MÅSTE finnas ersättningar till allt sött. Väldigt synd. Men som du säger, kanske flera ändå hittar paleo när det ändå finns möjligheter att baka och fika ‘som förr’ än om det inte fanns det. De verkar vara HELT BEROENDE av sött! Men men, heja Paleo och en hälsosammare USA! 🙂

 • Många inom paleo godkänner även potatis om man skalar den. Mat Lalonde har om jag föstått det rätt visat att potatis har mycket mer näringsämnen än vad paleofolket förut hävdat.

  Och att man utesluter mejeriprodukter har inget med fettskräck att göra, utan mer av att mångas hälsa blir sämre av det.

  Det jag gillar är att många inom paleo föreslår att man först äter strikt i en eller flera månader för att se hur man mår och presterar. Sedan kan man om man vill introducera vissa livsmedel för att se hur man mår och presterar med dem. Själv försöker jag äta paleo, men jag kom fram till att jag tolererar mejeriprodukter så dessa har jag lagt tillbaka. För bekvämlighetens skull så äter jag också spannmål och socker då och då när jag är bortbjuden eller det är något speciellt, men det känner jag att jag mår sämre av även om det inte är mycket.

  • Har inte hört någon inom paleo prata om att äta potatis, så det är nytt för mig. Jag tror att de har rätt angående mejerier, det visar sig ju mer och mer att många får ännu bättre hälsovinster och viktnedgång när man drar ner eller utesluter mejerier, det blir ju så trist då bara (tycker jag) 😉 … Men man tål olika.

   Du har ju verkligen hittat det som fungerar för dig, så ska det vara. Man ska bli medveten om sin egen kropp och hur den reagerar och tål olika produkter och mat. 🙂

 • Lchf undviker väl potatisk överhuvudtaget såvitt jag vet, inte bara sötpotatis? Rätta mig om jag har fel.

  • Jo, men det gär även Paleo, dock godkänner paleo sötpotatis… Det handlade om skillnader 😉

 • Åh, vilka härliga nyheter! Paleo for life:-)

  • Eller hur! Glada nyheter, mera sånt!

 • Undvika mejerivaror kan ju vara rätt för många, men att nu USA gör det hänger väl förstås mest ihop med “fettskrämselpropagandan”. Dvs. det är svårt med vissa förändringar när dom nu satt sig tom. i ryggraden! 🙂

  • Så sant! 🙂

 • Hur är det i SA efter att du var där och höll föreläsningar? Har det skett några förändringar eller är allt som “vanligt” igen?

  • Vet inte hur det är just nu… men lär få reda på det snart! Läser om många Sydafrikanska vänner dock som ändrat kosten med stora framsteg. Så det är nog mycket i media där! Spännande!

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »