‘Naturlig arom’ – visst är det naturligt, från bäverns rumpa!!!

2013-09-15 14:21     6 Kommentarer    Kategori: Barn, Media

Här om dagen kunde man läsa på matsfusket om att det används sekret från bäverns rumpa till aromer som används i maten vi dagligen köper! Sekret används i ‘naturlig jordgubbsarom’, ‘naturlig vaniljearom’ och ‘naturlig hallonarom’…

Men som konsument får man inte reda på vad dessa ‘naturliga aromer’ innehåller – utan jag gissar att de flesta köper i god tro, att det är naturlig, och det kan man ju iof säga att det är *URK*!
Matfusket fick massor av kritik när de först gick ut med info om just dessa aromer, men idag kan du läsa i DN om ämnet som bekräftas! Tänk vad lurade vi konsumenter blir, gång på gång… Inte ok! Är riktigt glad över att MATFUSKET finns som ger sån bra upplysning! TACK där.

1278092_430417657066878_1948405787_oDN: Sekret från bäverns rumpa ger vaniljsmak

Så länge aromerna inte är skadliga eller ohälsosamma är det fritt fram för branschen att behandla aromerna som rena industrihemligheter.” Men va???

Ulla Beckman Sundh, toxikolog vid Livsmedelsverket säger så här:
“– Vad jag vet är bäver inte något djur som föds upp så tillgången är nog inte så stor”.

Som vanligt så blir man mörkrädd när Livsmedelsverket  uttrycker sig!

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

6 Kommentarer + Kommentera

 • I praktiken kommer dock exempelvis vaniljaromen från rötad granbarr (eller vad det nu var) snarare än bäverrumpa. Så mycket bävrar har vi inte drällandes. Och vad vore egentligen så otänkbart med att använda bäverrumpsextrakt..? Mysk tycker många är en fin parfym och det utvinner vi från en analkörtel hos myskoxen. Taurin är en uppiggande substans som ursprungligen utvanns från gallan hos tjurar. Inget av allt detta som med jämna mellanrum “avslöjas” av kvällstidningarna är några hemligheter. Bara att läsa på om “fusket”… I slutändan kommer allt från samma planet Jorden, så att det ena är så fult och det andra mer “äkta” och “genuint” sitter mest i våra hjärnor.

  • Det är bra om det STÅR på innehållsförteckningen VAD produkterna innehåller – det har man rätt att veta. Sen är det upp till var och en vad man vill eller ej vill stoppa i sig utifrån den kunskap man kan få genom förteckningen.

   • Men “arom” är just arom. Det står ju vanilj om det är vanilj. Det är en bra tumregel.

 • Min fråga är hur någon har överhuvudtaget kommit på att smaka på bäverns rumpa och likställa det med vanilj?

  • Haha… Jag får också roliga tankar i huvudet:-) Titta en bäver! Undrar hur den smakar i rumpan? Tänk om den smakar jordgubb och vanilj?…hmm måste smaka….ja!!! den smakar jordgubb och vanilj!!!

 • Det är ungefär som när industrin tar patent på konserveringsmedel som används i hudvårdsprodukter vilka marknadsförs som både ekologiska och naturliga. Vi konsumenter får ingenting veta om ursprung eller framställningsmetod trots att den där hudkrämen bär på en ekocertifiering. De här nya konserveringsmedlen behöver helt enkelt inte deklareras mer än som parfum/fragrance i innehållsförteckningen. Hur enkelt är det för oss konsumenter som hellre vill köpa just ekologiskt eller för den delen naturligt?

  Kan tilläggas att det nya vid framställning av kemikalier heter “grön kemi” – man raffinerar fram kemikalier. Kemikalier med ursprung växtoljor istället för råolja. Men lik förbannat är kemikalien raffinerad det vill säga helt omgjord än vad det ursprungliga materialet egentligen var! Man använder mikroorganismer och enzymer som är genmodifierade i den storskaliga produktionen av de nya gröna kemikalierna. Nej, usch man kan bli irriterad för mindre.

  Så med den vetskapen är det inte så konstigt att man också vill dölja vad man stoppar i våra matvaror.

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »