Mat på förskolor – intervju

2012-01-25 17:25     Kommentera    Kategori: Barn, Media


Idag blev jag intervjuad av en Norsk tidning som går ut till förskolor, alla föräldrar och fritidshem. Spännande. Jornalisten hade hört talas om min bok och var väldigt intresserad av hur man kan ändra på matvanor och framförallt fikastunder på förskolor.

Först och främst så säger jag att det är upp till var och en av föräldrarna när deras barn ska äta sötsaker, fika, saft… För ingen förälder, vad jag vet, tycker sånt är bra (i stora mängder och ofta).
Så vi bestämde oss för att låta föräldrarna avgöra det för sina egna barn – i praktiken betyder det att vi serverar det aldrig!

Sen är det att ‘lära’ barnen (och föräldrarna) att feststunder, mystunder och firandet behöver INTE handla om mat. Man kan fira, festa, mysa med AKTIVITETER istället. Barnen har inte svårt för det över huvudtaget!

Vad med födelsedagar?

Det viktigaste med ett barn som fyller år är att upmärksamma barnet. Inte att bjuda på glass, kakor och tårta. Barnet behöver bara det där lilla extra! På min förskola så får barnet ha en fin krona på huvudet, välja ett paket i vår födelsedagslåta (tex suddgumm, reflex, dinosaurie, glitterpenna…). Födelsedagsbarnet är med och hissar flaggan i flaggstången och sedan vid lunchen så får han eller hon en flagga på bordet vid sin plats.
Inte ett enda barn frågar om fika, glass eller annat när de fyller år. Bara föräldrarna 🙂 … tills de får reda på hur vi gör! 🙂

Ska bli spännande att läsa intervjun sedan!

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »